| 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | general Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 30.09.2006
 Mesajlar: 110
 
 | Kısa URL: https://ml.md/lc8381 Gönderme Tarihi: 05.Kas.2006
 6,054 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 300 gram taze asma yaprağı
 Yanm su bardağı yeşil mercimek
 1 su bardağı ince bulgur
 1'er adet soğan ve domates
 1  çorba kaşığı salça
 Kimyon, karabiber, pulbiber ve tuz
 2 çorba kaşığı nar ekşisi
 1 adet limonun suyu
 Yarımşar demet taze nane, maydanoz ve taze soğan
 1 adet ince kıyılmış sivri biber
 6-7 dal taze reyhan
 
 Yıkanmış yeşil mercimeği haşlayın. Suyunu süzmeden soğumaya bırakın. Diğer tarafta bulguru bir kaba alın ve içine ince kıyılmış soğanı katıp sıcak su ile ıslaün. Suyunu çektikten sonra küp doğranmış domates, salça, kimyon, karabiber, pulbiber, tuz, nar ekşisi ve limon suyunu katıp karıştırın, ince kıyılmış taze nane, maydanoz, taze soğan, sivri biber ve taze reyhanı ilave edin. En son yeşil mercimeği suyuyla birlikte bulgurlu karışınım içine katın. Bütün malzemeyi karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyin. Ağzı kapalı olarak buzdolabında 1 saat bekletin. Sıcak suda haşlanmış taze asma yapraklarının içine l'er çorba kaşığı koyup sararak yiyin.
 
 Not:Batı haşlanmış beyaz lahana ile de yapabilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105755 Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
 2,991 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 2 su bardağı mercimek
 1 su bardağı düğü (ince bulgur)
 4 kaşık salça
 2 adet domates
 1 adet kuru soğan
 4 dal yeşil soğan
 100 gram ceviz
 1 çorba kaşığı reyhan
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 5 bardak su
 Tuz
 Biber
 200 gram bağ yaprağı
 
 Mercimek bir tencerede haşlanır ve soğuması için bekletilir. Düğü sıcak su ile ıslatılır. Daha sonra mercimek ve düğü, salça ve suyla karıştırılır. Bu karışım çorba kıvamındadır. Bir tarafta domatesler küçük küçük doğranır, diğer yandan cevizler bir havanda dövülür, soğan, maydanoz, dere otu, reyhan ince ince kıyılır. Tüm malzemeler salça ile karıştırılır. Son olarak tuz ve biber eklenir. Bağ yaprağı ve köy ekmeğiyle servis yapılır.
 
 Not: Tokatın yöresel yemeklerinden biri olan bat, adını yeniliş şeklinden almıştır. Bat yemeğinin sulu olması ve içine ekmek batırılıp yenmesi isminin bat olarak anılmasısağlamıştır. (F:3) Kimi ilçelerde yemek bad şeklinde söylenmektedir. Yemeğin nasıl oluştuğu hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre hamile bir kadın mercimekli, salçalı, yeşillikli, baharatlı bir şeyler yemek istemiş ve sonra o an evinde ne varsa hazırlamış. Bat yemeği de o günden bu güne yapılagelmektedir. Yemek ilk olarak hanımlar arasında yayılma alanı bulmuştur. Bat hanımların sohbet, altın günlerinde vazgeçilmez yemek çeşitlerindendir. Daha sonra ise yayılma alanı genişlemiş düğünlerde erkek evinin hayırlı olsuna gelenlere ikram ettiği bir yemek halini almıştır. Tokatın kültürel zenginliklerine eklenerek mani ve türkülerinde de hayat bulmuştur.
 
 
   Fotoğraf "semra bacı" tarafından gönderildi. 06.11.2020
 
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116733 Gönderme Tarihi: 08.May.2016
 2,580 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
 2 çorba kaşığı salça
 2 adet domates
 2 adet yeşil biber
 2 adet kuru soğan
 Yarım demet yeşil soğan
 Yarım demet maydonoz
 Yarım demet dereotu
 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
 1 çorba kaşığı kuru reyhan
 1 fincan ince bulgur
 1 tatlı kaşığı pul biber
 Tuz
 200 gr. Üzüm yaprağı
 5-6 dilim ev ekmeği
 
 Mercimek yıkanıp süzdürülür. Tencereye koyulup,üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyun içinde bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Ateşi kısılarak mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır. İçine bulgur katıp, karıştırarak soğumaya bırakılır. Ceviz içi havanda hafif irice dövülür. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir ve ince kıyılır. Domatesler ve soğan küp şeklinde doğranır. Taze otları ince ince kıyılır. Soğuyan mercimeğin içine salça, tuz,kırmızı biber, soğan, domates,yeşil biber ve yeşillikler eklenerek iyice karıştırılır. Ceviz içi serpilip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı ve ev ekmeği eşliğinde servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | samiye baykal Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.04.2014
 Mesajlar: 33
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc129008 Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2017
 2,002 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 THY Skylife
 
 2 su bardağı yeşil mercimek
 1 su bardağı köftelik bulgur
 1 kâse dövülmüş ceviz içi
 1 kuru soğan
 1 domates
 2 sivri biber
 Yarım demet taze soğan
 1 demet maydanoz
 1 demet dereotu
 Yarım demet reyhan
 3 yemek kaşığı salça
 1 tatlı kaşığı kuru nane
 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
 1 limon
 Karabiber
 Tuz
 Pul biber
 Nar ekşisi
 300 gr  yaprak
 
 Mercimeği yıkayın ve kısık ateşte haşlayın. Yaprakları yıkadıktan sonra sıcak suda 5 dakika haşlayın. Yıkadığınız bulguru mercimeğe ekleyin. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Kuru soğanı, domatesi, biberi ve yeşillikleri ince ince doğrayın. Ilık hâle gelen mercimeğin ve bulgurun içine tüm doğradıklarınızı ekleyin. Salçayı ılık suyla incelterek ekleyin. Baharatlar, tuz, nar ekşisi ve limonu da ekleyerek karıştırın. Büyük bir servis kâsesine alacağınız batın üzerine ceviz serpin. Tabaklara asma yaprağının üzerinde ılık olarak servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Bat | 
|  | İ Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 01.09.2014
 Mesajlar: 539
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc132547 Gönderme Tarihi: 12.Mar.2018
 3,294 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 çay bardağı yeşil mercimek
 1 su bardağı ince bulgur
 5-6 dal yeşil soğan
 2-3 diş sarımsak
 Taze nane
 Maydanoz
 2 domates
 2 sivri biber
 2 yemek kaşığı salça
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 1 limonun suyu
 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
 Tuz
 Karabiber
 Pul biber
 Servisi için:
 Asma yaprağı
 Nane
 Maydanoz
 
 Mercimekler haşlanır, üzerine ince bulgur eklenerek ateşten alınır, mercimek ve bulgur iyice karıştırılarak bir süre bekletilir.
 Bulgurlar yumuşayınca, geniş bir kaba alınır, üzerine salçalar, pul biber, karabiber, tuz, limon suyu, nar ekşisi ve soğuk su  eklenerek karıştırılır.
 En son ince doğranmış soğan, sarımsaklar, nane, maydanoz, domates ve sivri biber katılır, karıştırılır, servis tabağına alınır.
 Asma yaprakları, nane ve maydanoz ile birlikte servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | dere Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 09.05.2014
 Mesajlar: 47
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc135500 Gönderme Tarihi: 15.Tem.2018
 1,327 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı yeşil mercimek
 1 çorba kaşığı domates salçası
 2 adet kabuğu soyulmamış çekirdekleri alınarak küp doğranmış domates
 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
 4 dal ince doğranmış yeşil soğan
 6 dal ince doğranmış dereotu
 1 çorba kaşığı kuru reyhan veya 4 dal ince doğranmış taze reyhan
 1 çay kaşığı pul biber
 Tuz
 Salamura asma yaprağı 200 g
 
 Yeşil mercimek, 4 su bardağı su ve tuz ile pişirilir (çok yumuşamasına izin vermeyiniz). Soğumaya bırakılır (suyu süzülmeden). Soğumuş olan sulu mercimeğimize salça ilave edilerek karıştırılır. Ardından kalan bütün malzemeler sulu karışımımıza çiğ olarak eklenir ve salamura asma yaprağı eşliğinde servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc135508 Gönderme Tarihi: 15.Tem.2018
 1,199 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://nelazimsa.carrefoursa.com
 
 2 su bardağı yerli mahsul yeşil mercimek
 2 adet domates
 1 adet kuru soğan
 4 adet yeşil biber
 Taze soğan
 Dereotu
 2 yemek kaşığı salçası
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 su bardağı ceviz içi
 Soğuk su
 Baharatlar;
 Tuz, pul biber, kimyon, karabiber, kuru nane ve kuru reyhan
 Servis için;
 Taze asma yaprakları
 Ekmek
 
 Yeşil mercimeği yıkayın ve üzerini iki parmak geçecek kadar suda haşlayın. Mercimek haşlanırken taze soğanı, dereotunu, yeşil biberi ince ince doğrayın. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Mercimeği süzmeden yeşillikler, kuru soğan, salça, baharatlar, kırıklanmış ceviz içi ile birlikte karıştırın. Karıştırırken soğuk su ilave edin. Batın çorba gibi sulu olması gerekiyor. Servisten önce asma yapraklarını suda bekletin ki yumuşasınlar. Servis sırasında badı çukur tabaklara koyun. Ekmek dilimlerini suda yumuşatıp parçalar koparın, asma yapraklarının ortasına yerleştirin, üzerine bat koyun ve sararak yiyin.
 
 
   Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 07.06.2022
 
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | aile hekimi Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 15.05.2019
 Mesajlar: 36
 Şehir: Bolu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc142816 Gönderme Tarihi: 18.May.2019
 868 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı yeşil mercimek
 Yarım su bardağı ince köftelik bulgur
 2 adet orta boy kuru soğan
 1 demet yeşil soğan
 4 adet sivri biber
 4 adet orta boy domates
 Yarım demet dereotu
 Yarım demet maydanoz
 1 yemek kaşığı reyhan
 3-5 dal taze nane
 2 yemek kaşığı salça
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tatlı kaşığı karabiber
 1 tatlı kaşığı pul biber
 1 adet limonun suyu
 6-7 diş taze sarımsak
 4-5 çorba kaşığı nar ekşisi
 150 gram diş kırılmış ceviz
 1,5 bardak ılık su
 Asma yaprağı
 Kızarmış kıtır ekmek
 
 Mercimekleri yıkayın, kirli suyu süzün. Büyükçe bir tencerede üzerini aşacak kadar su ile ocağa koyun. Kısık ateşte patlatmadan pişirin.
 Mercimekler pişince üzerine bulgur, tuz, karabiber, pul biber koyun ve tencerenin kapağını kapatarak ılınmaya bırakın.
 Kuru soğanları çok minik küpler halinde doğrayın ve üzerine tuz serperek acısının çıkmasını sağlayın. Domates, biber, yeşil soğan, dereotu, maydanoz, taze sarımsak, naneyi ince ince kıyın.
 Bir kaseye salça koyun ve 1,5 bardak ılık su ile inceltin. Limon suyu ve nar ekşisi de ilave edip karıştırın.
 Cevizleri dişe gelecek şekilde kesin. Daha sonra tüm malzemeyi geniş bir kapta karıştırın. Yeteri kadar sulu değilse ılık su ilave edin.
 Ekmekleri kızartın. Asma yapraklarını hafifçe haşlayın, süzün ve bat yanında ikram edin.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | bambucu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 01.08.2019
 Mesajlar: 49
 Şehir: Çorum
 | Kısa URL: https://ml.md/lc144771 Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2019
 1,140 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı yeşil mercimek
 1 çay bardağı ince bulgur
 Kuru soğan
 Maydanoz
 Yeşil soğan
 1 yemek kaşığı domates salçası
 Limon suyu
 Nar ekşisi
 Tuz
 
 Mercimekleri derin bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
 Altını kapattığınız mercimeklere ince bulguru ilave edip karıştırın.
 Salçayı soğuk suyla açıp mercimeklere ekleyin.
 Kuru soğanı ve yeşillikleri ince ince doğrayın ve onları da diğer malzemelere ilave edin.
 Limon suyu, nar ekşisi, tuz ve kırmızı biberi de ekleyin.
 Biraz daha soğuk su ilave ettikten sonra karıştırın ve servis edin.
 
 Not: Bat, Tokat ve Yozgat yörelerinde yapılan bulgurlu ve mercimekli bir yemektir. Yozgatta yapılanı daha sulu olur, Tokatta yapılanı ise yanında çıtır çıtır asma yapraklarıyla birlikte yenir.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc148438 Gönderme Tarihi: 10.Şub.2020
 918 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Haşlanmış asma yaprağı
 2 su bardağı yeşil mercimek
 1 su bardağı ince bulgur
 1 adet kuru soğan
 1 adet domates
 2 adet sivri biber
 1 demet dereotu
 1 demet maydanoz
 10-12 dal yeşil soğan
 Yarım demet reyhan
 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
 Sumak
 Kuru nane
 Karabiber
 Pul biber
 Tuz
 Sosu için:
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 yemek kaşığı biber salçası
 3 su bardağı su
 1 adet limon suyu
 Nar ekşisi
 
 Yeşil mercimeği bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın.
 Pişen mercimeğin üzerine ince bulguru ilave edip karıştırın.
 Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın.
 Domatesi 4'e bölüp çekirdeklerini çıkarın. Ardından küçük küpler halinde doğrayın.
 Soğanları da küçük küçük yemeklik doğrayın.
 Biberleri de ince ince dilimleyin.
 Taze soğanı, dereotunu, reyhanı ve maydanozu ince bir şekilde kıyın.
 Hazırladığınız tüm malzemeleri bir kaseye alıp mercimek ve bulgur ile karıştırın.
 Üzerine cevizi de ilave edin.
 Ayrı bir kasede salçayı su ile açın. Üzerine nar ekşisi ve limon suyu ilave edin.
 Son olarak salçalı sosu mercimekli karışıma ekleyip karıştırın.
 Bir salata kasesine alın ve 5 dakika kadar haşlayıp tuzundan arındırdığınız asma yaprağıyla servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | beyaz yıldız Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.04.2020
 Mesajlar: 21
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc150160 Gönderme Tarihi: 27.Nis.2020
 682 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı yeşil mercimek
 2,5 su bardağı su
 Yarım su bardağı ince bulgur
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 adet domates
 1 adet yeşil biber
 1 adet kuru soğan
 Yarım demet maydanoz
 1 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber
 1 adet limon
 
 Mercimeği yıkayıp hafifçe haşlayın ve kara suyunu dökün.
 Ardından yeniden tencereye alıp 2,5 su bardağı suda yeniden haşlayın.
 Mercimekler haşlanınca ocaktan alıp bulguru içine ekleyin.
 O esnada soğan, domates ve biberi küçük küçük doğrayın; maydanozu ince ince kıyın.
 Salçaları suyla ezip açın.
 Tüm malzemeyi mercimeklere ilave edin ve harmanlayın.
 Yemeğiniz hazır.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc178088 Gönderme Tarihi: 06.Haz.2024
 268 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Volkan Oktar
 
 2 su bardağı yeşil mercimek
 Yarım su bardağı düğü (ince bulgur)
 7-8 dal taze soğan
 1 adet kuru soğan
 Yarım dal maydanoz
 Yarım dal dereotu
 1 kaşık katı madde oranı yüksek, az tuzlu yöresel salça (mümkünse Zile Salçası)
 2-3 bardak su
 
 Önce mercimek haşlanır ve suyu süzüldükten sonra yayvan bir kaba alınır.
 Suyu süzülen ılık mercimeklerin içerisine ince bulgur eklenir.
 Bu karışıma salça ve su eklenerek karıştırılır ve salçanın erimesi sağlanır.
 Taze soğan, kuru soğan, maydanoz ve dereotu ince ince ve küçük parçalar halinde doğranıp karışımın içerisine eklenir.
 Sonunda çok da sulu olmayan bir karışım elde edilmiş olması lazım. Ağız tadına göre ekşiliği arttırmak için limon ve tadı farklılaştırmak için az miktarda karabiber ile acı kırmızıbiber ve bir avuç kadar kırılmış iç ceviz eklenebilir. İster kâse içerisinde bir kaşıkla ister Tokat yaprağının içerisine konulup sarma şeklinde tüketilebilir.
 
 
  
 
 | 
| Bat (Tokat) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc179172 Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2024
 241 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kenan Pala
 
 Yeşil mercimek 200 gram
 İnce bulgur 50 gram
 Salça 30 gram
 Domates 2 adet
 Yeşilbiber 2 adet
 Kuru soğan 1 adet
 Yeşil soğan Yarım demet
 Maydonoz Yarım demet
 Dereotu Yarım demet
 Ceviz içi 50 gram
 Kuru reyhan 5 gram
 Pul biber 5 gram
 Tuz 5 gram
 Üzüm yaprağı 150 gram
 
 Yeşil mercimekler yıkanıp süzdürülerek uygun bir tencerede bir taşım kaynatılır.
 Ateşin altı kısılarak yeşil mercimekler yumuşayana kadar kaynatılır.
 İçerisine ince bulgur katılıp karıştırılarak soğuması için bekletilir.
 Ceviz içi irice dövülür.
 Yeşilbiber temizlenerek ince ince kıyılır.
 Soğan ve domatesler küp küp doğranır.
 Maydanoz, dereotu ve yeşil soğan ince bir şekilde kıyılır.
 Soğutulan yeşil mercimek ince bulgur karışımına pul biber, salça, soğan, biber, domates, tuz ve yeşillikler ilave edilerek iyice karıştırılır.
 İçerisine ceviz içi de serpiştirilip karıştlarak önceden asma yaprağı ile servise hazır hale getirilir.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |