|
Kuru Bamya Çorbası |
|
yeni sofra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.12.2009
Mesajlar: 35 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc44485
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2009
3,938 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı kuru bamya
1 adet kuru soğan
1 çay bradağı tel şehriye
1 çorba kaşığı salça
7 su bardağı et suyu
1 adet limon
2 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Bamya ve şehriye ayrı ayrı haşlanır. Tencereye yağ konur, ısınınca ince kıyılmış soğan atılır ve pembeleştirilir. Salça katılır, birkaç dakika çevrilir. Üzerine et suyu, tuz, haşlanmış bamya, şehriye eklenir. Kaynamaya başlayınca ateş kısılır. Başka bir kapta limon ve un karıştırılır. Kaynamakta olan çorbanın suyundan biraz alınır. Sonra çorbaya dökülür, bir taşım daha pişirilir.
|
Bamya Çorbası |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9184
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2006
3,192 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr çiçek (kuru) bamya
100 gr yağlı kuzu eti
3 soğan
3 domates
5-6 su bardağı su
3 limon
1 çorba kaşığı kuyruk yağı
1 çorba kaşığı sade yağ
Tuz
Bamyaların tüylerinin dökülmesi için kalburda elle ovun. Limonlu suda yıkayın. Birkaç limon dilimi eklediğiniz kaynar suda haşlayıp iplerini çıkarın. Eti küçük küpler şeklinde doğrayın. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
Sadeyağ ve kuyruk yağını bir tencerede eritin. Soğan ve eti kavurun. Rendelenmiş domatesi ilave edin. Su ve tuz ekleyip kaynatın. Su kaynayınca 2 limonun suyunu ekleyin. Bamyayı ilave edip karıştırmadan pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
ML® Bamya Çorbası için tıklayın
|
KURU BAMYA ÇORBASI |
|
Valide Sultan
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2008
Mesajlar: 26
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25500
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2008
2,924 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1/2 su bardağı kuru çiçek bamya (25 gr)
1/2 limon (dilimlenmiş)
3 su bardağı su (Bamyaları haşlamak için)
1/2 su bardağı kuyruk yağı bamya büyüklüğünde doğranmış
1 su bardağı koyun eti (Bamya büyüklüğünde doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
2 soğan (çok ince kıyılmış)
1 yemek kaşağı domates salçası (3 adet domates)
5 su bardağı et suyu veya su
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov ve yıka. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar)yarı haşla, iplerini çıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapağı ört. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağım, soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salçayı, (ince doğranmış domatesleri) koy, çevir. Suyu ilave et, kapağı ört, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at. Suyu azalmış ise 5 su bardağına tamamla. Haşlanmış bamyalan, limon veya koruk suyunu ilave et, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir.
|
BAMYA ÇORBASI |
|
merveüzüm
Aşçı
Kayıt: 13.09.2007
Mesajlar: 12 Şehir: aksaray |
Kısa URL: https://ml.md/lc17699
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2007
2,920 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuru bamya 150 gr.
Soğan 1 adet
Tereyağı 4 yemek kaşığı
Domates 3 adet
Su 5 su bardağı
Limon suyu 3 yemek kaşığı
Karabiber 1/2 tatlı kaşığı
Tuz
1. Bamyalar diziden çıkarılır, yıkanır.
2. Soğan soyulur, yıkanır, yarım ay şeklinde ince ince doğranır.
3. Bir tencereye yağ konur, soğanlar ilave edilir, kapak kapatılır, kısık ateşte ara sıra karıştırılarak öldürülür.
4. Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, küçük küçük doğranır, soğana eklenir. Su ve tuz konur, kaynatılır.
5. Kaynamakta olan karışıma bamya ve limon suyu katılır, bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6. Karabiber serpilir, karıştırılır ve servis yapılır.
ML® Düdüklüde Koruklu Bamya için tıklayın
ML® Düdüklüde Koruklu Bamya (görsel)
|
BAMYA ÇORBASI |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67606
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2011
2,844 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Omurcalı
200 gr. kuzu kuşbaşı
1 su bardağı kuru çiçek bamya
3 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet domates
2 adet limon suyu
1 çorba kaşığı domates saltası
5 su bardağı su
Kuru bamyaları temiz bir bezle ovarak temizleyin. Limon suyu ile birlikte üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun ve haşlayın. Küp şeklinde doğranmış soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı eti, salçayı ve küp doğranmış domatesi soğana ekleyerek etler suyunu bırakıp çekinceye kadar birlikte kavurmaya devam edin, kalan suyu ete ilave ederek etler iyice pişene kadar haşlayın. Haşlanmış bamyayı suyu ile birlikte ete karıştırın. Limon suyunu ekleyerek sıcak servis yapın.
|
Kuru Bamya Çorbası |
|
toz pembe
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.12.2010
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc58512
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2010
2,773 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 g kuru çiçek bamya
150 g kuşbaşı kuzu eti
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Kuru bamya, iki elin arasında ovalanarak tüylerinden ayıklanır. Daha sonra üzerini geçecek şekilde sıcak su eklenerek, iki dilim limon ilave edilir. Bamyalar ipleri çıkacak kadar yumuşayınca, suyu süzülerek ipleri alınır. Kuşbaşı kuzu eti kendi suyunda haşlanıp, suyunu çekene kadar kavrulur. Daha sonra ince kıyılmış soğan ve tereyağı ilave edilerek tereyağı hafif sararana kadar kavrulmaya devam edilir. Bunun ardından salça eklenerek 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra su ilave edilerek harlı ateşte bir taşımlık kaynatılır. Limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biber aynı anda tencereye atılır. Çorbanın tuzu kontrol edildikten sonra ocağın altı kısılır. Bamya ve et pişene kadar fazla karıştırılmaz. Yaklaşık yarım saat sonra pişimi tamamlanır. Sıcak servis edilir.
|
Kuru Bamya Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95925
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2014
2,735 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
50 g kuru bamya
3 adet kuru soğan
125 g tereyağ/sıvıyağ
250 g yağsız kıyma yada kuzu eti
2.5 litre etsuyu
2 adet limon
½ yemek kaşığı karabiber
3 diş sarımsak
1. yemek kaşığı biber salçası
1.5 yemek kaşığı domates salça
1 yemek kaşığı tuz
2 adet yeşil sivri biber
½ tatlı kaşığı kırmızı biber
Bamyalar ayıklanarak kâğıt havlu arasında hafifçe ovulur.
Soğan ve sarımsaklar ince doğranır.
Yeşil biberlerin çekirdekleri alındıktan sonra ince (julienne) doğranır.
Eğer domates kullanılacaksa kabukları soyulduktan sonra zar şeklinde doğranır.
Eğer kıyma yerine kuzu eti kullanılacaksa kuşbaşından daha küçük doğranır.Bu doğrama şekli iki bıçak arasında yapıldığından "bıçak arası" tabir edilir.
Bamyalar, kaynamakta olan tuzlu ve limonlu suda 8-10 dakika haşlanır, süzülür.
Uygun bir tencerede soğanlar yağla birlikte hafifçe kavrulur.
Et veya kıyma eklenerek sulandırmadan kavrulur.
Domates ve biber salçası ile karabiber ilave edilerek birkaç kez çevrilir.
Eğer domates kullanılıyorsa etsuyundan önce eklenerek biraz yumuşatılır.
Limon suyu, sarımsak, yeşil biber ve bamyalarla birlikte et suyu ilave edilir.
Bamyaların ezilmemesine dikkat edilerek pişmesi sağlanır.
Ateşten alınarak sıcak olarak servis yapılır.
İstenirse son aşamada kırmızı biber eklenir.
|
Kuru Bamya Çorbası |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131204
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2018
2,364 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram kuru bamya
400 gram küçük doğranmış kuşbaşı et
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşuğı pul biber
Karabiber
Tuz
Yarım limon suyu
Kuru bamya bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlanıp ipleri çıkartır.
Başka bir tencereye yağ konur, et, kıyılmış soğan eklenerek kavrulur.
Üzerine salça ve kaynar su konur, haşlanmış nohut ve haşlanmış kuru bamyalar eklenir.
Biraz kaynattıktan sonra karabiber, pul biber, tuz limon suyu eklenir, sıcak servis yapılılır.
|
Bamya Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95928
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2014
2,293 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
50 g kuru bamya
½ yemek kaşığı karabiber
3 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
125 g tereyağı/sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
250 g yağsız kıyma ya da kuzu eti
1.5 yemek kaşığı domates salçası
2.5 litre et suyu
1 yemek kaşığı tuz
2 adet limon
½ yemek kaşığı kırmızı biber
2 adet yeşil sivri biber
Bamyaları ayıklayınız. Taze bamya kullanıyorsanız, sap kısımlarını kubbe şeklinde çıkartınız. Kuru bamyayı 8-10 dakika haşlayınız.
Yeşil biber kullanıyorsanız, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince (julienne) doğrayınız.
Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayınız.
Eğer kuzu eti kullanacaksanız kuşbaşından daha küçük doğrayınız.
Bamyaları ayıkladıktan sonra kağıt havlu arasında tüylerinin dökülmesi için hafifçe ovabilirsiniz.
Taze bamya kullanıyorsanız, bamyaları ayıkladıktan sonra, çorbaya ilave edinceye kadar yıkamayınız.
Kuru bamya kullanıyorsanız haşlama suyu kaynadıktan sonra yıkayarak suya ekleyiniz.
Bamyaların haşlama suyuna bamyaları ilave etmeden önce, limon suyunun ve tuzunun eklenmiş olmasına dikkat ediniz.
Soğan ve sarımsağı kuş gözü doğrayınız.
Bamya çorbasını pişiriniz
Uygun bir tencerede soğanları yağla birlikte kavurduktan sonra etleri ilave ediniz ve sulandırmadan kavurmaya devam ediniz.
Domates ve biber salçası ile karabiber ilave ederek biraz daha pişiriniz.
Et suyu ekleyerek kaynatınız.
Sarımsak, yeşil biber ve bamyaları da ilave ederek pişiriniz.
Ateşten almadan kısa bir süre önce kırmızı biber ekleyiniz.
Etleri kavururken sulandırmamaya dikkat ediniz.
Bamyaları pişirirken ezilmemelerine dikkat ediniz.
Bamyayı servise hazırlayınız.
Yanında limon dilimleri, kıyılmış maydanoz ve karabiber veriniz.
Sıcak olarak servis yapılmasına dikkat ediniz.
Tabaklara çorbayı koymadan önce, tabakları ısıtmayı unutmayınız.
|
Kuru Bamya Çorbası |
|
murat akbak
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.11.2016
Mesajlar: 23 Şehir: Hatay |
Kısa URL: https://ml.md/lc120867
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2016
1,543 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eyüp Sevinç
150 gr. kuru bamya
3 adet domates
1 adet soğan
4 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı limon suyu
5 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Bamyayı yıkayın ve ayıklayın. Soğanı yarım daire şeklinde ince ince doğrayın.Yağla birlikte bir tencereye alın ve arasıra karıştırarak pişirin. Domatesi küp küp doğrayın ve soğana ekleyin. Su ve tuzunu da koyarak kaynamaya bırakın. Bamya limon suyu ve karabiber kaynayan suya ilave edilir. Sıcak servis edilir.
|
Bamya Çorbası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145430
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2019
770 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram kuru bamya
2 orta boy havuç
100 gram yağsız kıyma
1 orta boy soğan
1 adet limon
1 yemek kaşığı domates salçası
Kuru bamyaları kağıt havlu içerisine koyup havlunun diğer ucunu üzerine kapatıp bamyaları ovuşturun. Bu sayede dikenlerinin düşmesini sağlamış olacaksınız ve daha lezzetli olacak. Ovuşturduğunuz bamyaları 5 su bardağı suyla ortalama 10 dakika haşlayın. Başka bir tencereye yağı döküp, ince ince doğranan soğanları ilave edip kavurun. Daha sonra sırasıyla kıymayı, küçük küçük doğranmış havuçları ve salçayı ekleyin. Ortalama 2 dakika daha kavurun. Haşlanan bamyaları sudan çıkartıp yıkayın. Yıkanan bamyaları kıymaların üzerine ekleyin ve tuzunu atıp 4 su bardağı sıcak su döküp kapağını kapatın. Ortalama 10 dakika kaynadıktan sonra bamya çorbası hazır.
|
Bamya Çorbası |
|
hümaşa
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.01.2014
Mesajlar: 42 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc140118
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2019
758 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
100 gram kuru bamya
7 su bardağı su
1 adet limonun suyu
300 gram kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı salça
2 adet kesmeşeker
Tuz
Kuru bamyayı 3 su bardağı kaynar suya atın ve 15 dakika haşlayın. Suyunu süzün ve soğuduktan sonra bamyayı ipten çıkarıp bir kaseye alın. Üzerine limon suyunu dökün. Bir tencerede tereyağını eritin ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip kavurmaya devam edin.
Ayrı bir tencerede 4 su bardağı suda kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Eti soğanlı karışıma ekleyin. Eti haşladığınız suyu ve limonlu bamyayı da ekledikten sonra 15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Kuru Bamya Çorbası |
|
hacercorum
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2018
Mesajlar: 53 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc141439
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2019
585 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram kuşbaşı koyun eti
25 gram kuru bamya
1,5 kaşık tereyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı et suyu
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tuz
Kenar kılçıklarının çıkması için bamyaları bir peçetenin arasında ovun. Ovduktan sonra bir tencereye yerleştirin ve üzerine çıkacak kadar su koyun. 1 tutam tuz atıp 5 dakika haşlayın. Kuşbaşından küçük doğranmış etleri de ayrı bir kapta haşlayın.
Bir başka tencerede, soğanı pembeleşinceye kadar tereyağıyla kavurun. Daha sonra, sulandırılmış salçayı soğana ilave edin, 1 taşım kaynatıp et suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu da ekleyin. Haşlanmış bamyayı ve etleri de dökün.
Tuz koyup yarım saat pişirdikten sonra servise sunabilirsiniz. Limonu az gelirse kişinin arzusuna göre ilave edilebilir.
|
Bamya Çorbası |
|
horanta
Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2020
Mesajlar: 27 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc152867
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2020
482 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
100 gram kuru bamya
1 adet limon
1 litre su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gram dana kuşbaşı küçük doğranmış
2 su bardağı sıcak su
1 adet soğan yemeklik doğranmış
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak ezilmiş
Tuz
Karabiber
Pulbiber
6 su bardağı su
2 limon suyu
Tencereye suyu koyun içine ipli halde bamyaları ekleyin. Bir limonu 4e bölün ve tencereye koyun 15- 20 dakika kadar haşlayın. Bamyalar haşlanınca suyunu süzün, iplerinden çıkartın ve kenara alın. Bir tencereye zeytinyağını koyun ısıtın ve ardından etleri ekleyip kavurun ve üzerine sıcak su ilave edip etleri tamamen pişirin.
Etler tamamen pişince üzerine tereyağını koyun, soğanı ilave edip kavurun, ardından salçayı ilave edin ve kavurmaya devam edin sarımsak ve baharatları ekleyip ardından su ve limon suyunu ekleyin son olarak da iplerinden çıkarttığınız bamyaları ekleyip 30 dakika kısık ateşte pişirin.
|
Bamya Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166541
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2022
311 defa indirildi / yazdırıldı
|
Haşlamak için:
100 gr. kuru bamya
Üzerini geçecek kadar sıcak su
1 çay kaşığı limon tuzu
Çorba için:
300 gr. kuzu kuşbaşı
2 adet büyük boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
Üzerini geçecek kadar sıcak su
Öncelikle kuru bamyalarımızı elimizle ovalayarak üzerindeki küçük tüylerin dökülmesini ve yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlıyoruz. Temizlediğimiz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dakika haşlıyoruz; haşlarken içine bir çay kaşığı limon tuzu ekliyoruz ki bamyalarımız sünmesin. Yumuşayan bamyalarımızın suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave edip şokluyoruz.
Bamyalarımızın iplerini çıkarıyoruz. Önce etimizi suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz, üzerine tereyağı ekleyip incecik doğramış olduğumuz soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından salçaları ilave edip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Suyu da bamyaların üzerine döküyoruz. Su kaynayınca tuzumuzu ilave edip, ocağın altını kısarak 30 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.
Kıvam alan çorbaya en son limon tuzu da ekleyerek, 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.
|
Bamya Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177551
Gönderme Tarihi: 01.May.2024
88 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 çay bardağından biraz fazla kuru bamya
150 gr küçük doğranmış et
2 su bardağı et suyu
2 su bardağı su
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
3 parça limon tuzu
Tuz
Pul biber
Öncelikle kuru bamyaları avucunuzda veya bir bez yardımıyla ovalayarak küçük tüylerinden arındırın. Kaynar suya ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. Derin bir tencerede ince ince kıyılmış soğanı sıvı yağ ile kavurun. Eti ilave edin. Küçük parçalı et olduğundan kısa sürede pişer. Salça ve et suyunu ilave edin. Su kaynadığında bamyaları ekleyin. Biraz su ekleyin. Tuz ve pul biber ile tatlandırın. Limon tuzunu ilave edip 10 dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatın. İftar için bamya çorbası hazır.
|
|