|
Balıkesir Kaymaklısı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166117
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2022
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
9 adet kuru yufka
1 kilo kaymak
3 kilo şerbet
Kızartmak için:
Yarım kilo tereyağı
Unun ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar kırılır. İçine yağ, tuz eklenerek ılık su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Şerbet için su ve şeker kaynatılır. Hamurdan sekiz beze yapılır; dört alta, dört üste olmak üzere. Bezeler tepsi büyüklüğünde açılır ve sacda yufka ekmek gibi altı üstü pişirilir. Fırın tepsisi ocağın üzerine alınır. İki yemek kaşığı tereyağı eklenip eritilir. Dört tane yufka tepsiye alınıp çevire çevire kızartılır. Diğer dört yufkaya da aynı işlem uygulanır. Yufkalar ve şerbet soğutulur. Dörderli gruba ayrılıp kızartılan yufkaların her iki kısmına da ayrı ayrı şerbet dökülür. 10-15 dakika şerbetini çekmesi için bekletilir. Bir grup yufkanın üzerine kaymak yayılır, üstü diğer yufkalarla kapatılır.
|
Balıkesir Kaymaklısı |
|
Halfeti'li
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.01.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148237
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2020
602 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hüsne Demirel - Hangül Karakuş
Yumurta, süt, un ve bir tutam tuzdan bir hamur hazırlanır. Hamur iki eşit parçaya kesilir.
İlk parça altı bezeye ayrılır bu bezeler açılır ve sacda pişirilir.
Tepsi ocağın üzerine yerleştirilir ve biraz tereyağı eritilir.
Sacda pişirilen yufkalar su ile ıslatılarak tepsiye yerleştirilir.
Kalan hamurun hepsinden de yine aynı şekilde bezeler açılarak, sacda pişirilerek hazırlanır.
Bu 6 kat yufkanın üzerine kaymak sürülür.
İlk olarak pişirilen 6 kat yufka da tepsiye yerleştirilir.
Böylece ortası kaymaklı toplam 12 kat elde edilir.
Yufkaların üzeri çatalla delinir ve ılık şerbet dökülür.
Şerbetini çektikten sonra dilimlenir.
Not: Özel günlerin vazgeçilmezi olan bir tatlıdır.
|
Balıkesir Kaymaklısı |
|
incirçekirdeği
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc121116
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2016
1,968 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eyüp Sevinç
10 kahve fincanı un
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı
Kaymak
Tuz
Şerbet için;
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Unun ortasını açın. Süt, yumurta ve tuzu ilave edip iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde 6 parçaya bölün. bu parçaları oklava ile ince açın. Açtığınız yufkaları geniz bir teflon tavada tereyağı ile arkalı önlü kızartın. Geniş bir tepsiye kızarmış yufkaların 5ini aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste dizin. Soğumaya bırakın. Son yufkayı da kızartıp diğer yufkaların üzerine kaymak yaydıktan sonra üzerlerine kapatın.
Şerbet malzemelerini kaynatın ve ılımaya bırakın. Hazırladığınız yufkaların üzerinde ılık şerbeti gezdirin ve dilimlere bölerek servis edin.
|
Balıkesir Kaymaklısı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106758
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2015
2,461 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr kaymak
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Alabildiğince un
2+1/2 litre şeker
2+1/2 litre su
2 yumurtanın üzerine 1 bardak süt dökülür ve 1 tutam tuz katılıp azar azar un eklenerek hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur nemli bir bezle örtülüp yaklaşık 10 dakika dinlendirilir. Hamur 2 eşit parçaya kesilir. İlk parça 6 eşit bezeye ayrılır. 6 beze tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlanmadan sacda pişirilir. Tepsi ocağın üzerine yerleştirilir ve biraz tereyağı eritilir. İlk yufka tepsiye yerleştirilir. kalaln 5 yufka da su serpilerek üst üste tepsiye yerleştirilir. Tepsi çevrilerek 6 kat yufka ters yüz edilir. Şerbeti için; 2 buçuk kilo şeker 2 buçuk litre suyla kaynatılıp soğumaya bırakılır. Hamurun kalan yarısı da 6 bezeye ayrılır ve her beze açılıp sacda pişirilir. Aynı şekilde tepsi yağlanır ve 6 kat yufka ıslatılır, üst üste yerleştirilip kızartılır. Kızaran 6 kat yufkanın üzerine kaymak sürülür. İlk olarak pişirilen 6 kat yufka da tepsiye yerleştirilir. Böylece ortası kaymaklı toplam 12 kat elde edilir. Yufkaların üzeri çatalla delinir ve ılık şerbet dökülür. Şerbetini çeken ikram 1er porsiyonluk dilimlere ayrılır. Balıkesir Kaymaklısı servise hazırdır.
|
BALIKESİR KAYMAKLISI |
|
çilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2010
Mesajlar: 40 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc54134
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2010
2,551 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur tahtasına 650 gram un kümeleyip, ortasına 190 gram tereyağı, 160 gram süt, 4 yumurta sarısı, 13 gram tuz koyarak yoğurunuz. Özlü bir hamur olunca bırakınız. Bir saat sonra çok ince yufka açınız. Bunlardan 10 yufka alınız, beşini üstüste dibi tereyağlı tepsiye yayıp ateşe sürünüz. Altı kızarınca çekiniz, öteki beş yufkayı da başka bir tepsiye öbür yufkalar gibi kızartınız. Önce kızaran yufka soğuyunca üzerine kaymak döşeyiniz, öteki tepside soğumuş olan yufkanın üzerine ılık şerbet gezdirip soğutunuz.
|
Kaymaklı Tatlısı (Balıkesir) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53965
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2010
6,421 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet yumurta akı
2 bardak sıvıyağ
3 bardak un
2 adet limon
2 rulo kaymak
Şerbeti:
4 bardak suda 3 bardak şekeri kaynatıp ½ limon sıkın
Yumurta akları ile limonu çırpıp unu karıştırın, hamur olsun.
Hamurdan parçalar koparın, çay tabağı kadar açın.
Bunları önce kızgın yağda kızartın; fazla yağını peçeteye çektirip şerbetin içine atın. Şerbeti çektikten sonra da geniş bir tepsiye dizip üzerlerine kaymak sürün.
Fotoğraf "uhulet" tarafından gönderildi. 31.12.2019
|
Balıkesir Kaymaklısı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31466
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
3,589 defa indirildi / yazdırıldı
|
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg Un
300 gr tereyağı
6 yumurta
700 gr kaymak
2 kg. şeker
Üstüne gelinceye kadar su
Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır. Tereyağı ve süt konup karıştırılır. Yoğrulur. Dinlendirildikten sonra on iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konulur. Her yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufkada diğer yağlı tepsiye yerleştirilir. Fırında veya mangalda pişirilir. Alt kısımları kızarınca iki tepside ateşten indirilir. Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır. Kümeler halinde de konulabilir. Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır. Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak katılır. Soğuduktan sonra servis yapılır.
|
|