| 
 | 
| Bakla Ezmesi (Hatay) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc44787 Gönderme Tarihi: 21.Arl.2009
 13,472 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
 
 ½ kg. kuru bakla
 ½ su bardağı zeytinyağı
 1 adet limon suyu
 ½ su bardağı tahin
 6 diş sarımsak
 1 tatlı kaşığı kimyon
 
 Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kap ta iyice ezilir. İçine dövülmüş sarımsak ve tahin ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon, biber ve zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.
 
 Not: Bu işi yapanlar, bu yemeği yapmak için yazdan bütün yıl kendilerine yetecek kadar baklayı depo ederler. Kuru baklanın pişmesi oldukça zor olduğundan bu iş için özel yaptırılmış bakırdan, kalaylı testi (bakır cara) şeklindeki kaplara ikinci gün işleyecekleri miktarda baklayı akşama doğru temizleyip doldurur kafi miktarda su ekledikten sonra hamamların külhan ateşlerinin harı sönmüş kızgın külüne bu kabı gömerler. Sabaha kadar bu kızgın külde mükemmel pişen bakla, baklacı dükkanına getirilir.
 
 
  
 
 | 
| Bakla Ezmesi (Hatay) | 
|  | AyGölgesi Super MOD
 
  
 Kayıt: 31.03.2006
 Mesajlar: 2719
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc104465 Gönderme Tarihi: 17.Oca.2015
 2,493 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
 Dr. Kadriye ŞAHİN
 
 Yarım kilo kuru bakla içi
 Yarım çay bardağı tahin
 56 diş iri sarımsak
 Kimyon
 Zeytinyağı
 Toz biber
 Kimyon
 Maydanoz
 Limon
 
 Bakla akşamdan ıslatılır. Yumuşayınca kabukları soyulur ve haşlanır. Eskiden bakla carası denilen kaplarda haşlanırken, günümüzde tencerelerde de haşlanmaktadır. Haşlandıktan sonra iyice ezilerek püre haline getirilir. Sarımsaklar iyice dövülür. Ahşap tokmak yardımıyla ezilen baklanın içine sarımsak, tahin ve limon suyu eklenerek kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Servis tabağına yayılarak üzerine zeytinyağı gezdirilir. Arzu edildiği kadar kimyon serpilir ve maydanozla süslenerek servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Bakla Ezmesi (Hatay) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc160227 Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2021
 431 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Baklalar suda bekletip eziliyor ve içerisine tahin, limon suyu, sarımsak girip karıştırılıyor.
 
 
  
 
 | 
| Bakla Ezmesi (Hatay) | 
|  | dolu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2014
 Mesajlar: 3325
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc180016 Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2024
 223 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 500 gram iç bakla
 1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tatlı kaşığı toz şeker
 Yarım limonun suyu
 3 su bardağı su (pişirme için)
 1 demet dereotu (ince kıyılmış)
 Üzeri İçin:
 Zeytinyağı
 Dereotu
 Limon dilimleri
 
 İç baklaları tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynatın. Baklalar yumuşayana kadar pişirin. Haşlandıktan sonra suyunu süzün ve bir kenarda bekletin.
 Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve ince doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
 Kavrulan soğana haşlanmış baklaları ekleyin. Üzerine tuz, toz şeker, limon suyu ve 3 su bardağı suyu ekleyin. Karışımı orta ateşte, baklalar tamamen yumuşayana kadar pişirin.
 Pişen baklaları ocaktan alın ve bir blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar ezin. İsterseniz, baklaları çatalla da ezerek daha kıvamlı bir doku elde edebilirsiniz.
 Ezilen baklayı geniş bir tabağa alın. Üzerine bolca zeytinyağı gezdirin ve dereotu serpiştirin. Limon dilimleri ile süsleyerek servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Bakla Ezmesi (Hatay) | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3262
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc184004 Gönderme Tarihi: 22.Tem.2025
 46 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı kuru iç bakla
 1 adet orta boy kuru soğan
 2–3 diş sarımsak
 1/2 çay bardağı zeytinyağı
 1 tatlı kaşığı kimyon
 1 tatlı kaşığı tuz
 Yarım limonun suyu
 Üzeri için: zeytinyağı, pul biber, maydanoz (isteğe bağlı)
 
 Kuru iç baklayı bir gece önceden bol suyla ıslatın.
 Ertesi gün suyunu süzün, yıkayın ve yeni suyla yumuşayana kadar haşlayın. (Baklalar iyice ezilecek kıvamda olmalı.)
 Haşlanan baklaları suyuyla birlikte blenderdan geçirin veya tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin.
 Ayrı bir tavada zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
 Ezilmiş sarımsağı ve kimyonu ekleyin.
 Bu karışımı bakla püresine ekleyin. Tuz ve limon suyunu da ilave edip iyice karıştırın.
 Servis tabağına alıp üzerini düzeltin.
 Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin, arzuya göre pul biber veya doğranmış maydanozla süsleyin.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |