| 
 
| 
 
 
 | 
 
Bakla Dolması (Amasya) | 
 
  | 
fem 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.09.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41068 
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2009 
3,444 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
2.5 su bardağı buğday (yarma)
 
1 su bardağı kuru iç bakla
 
2 soğan
 
Yarım kg taze asma yaprağı
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
750 gr kemikli et
 
1 demet dereotu
 
1 demet maydanoz
 
2 çorba kaşığı sıvıyağ
 
2.5 su bardağı su
 
Tuz
 
 
Bakla ve buğdayı ayrı kaplarda akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yine ayrı kaplarda 5-10 dakika kadar haşlayın. Maydanoz, dereotu ve soğanları temizleyip ince ince doğrayın. Taze yaprak yerine salamura yaprak kullanacaksanız suda bekletip tuzunu alın.
 
Bakla ve buğdayın suyunu süzün. Bir kaseye alıp maydanoz, 1 soğan, dereotu, salçanın yarısı ve tuz ilavesiyle karıştırın. Hazırladığınız karışımı asma yapraklarının içine sarın.
 
Tencereye kemikli eti yerleştirip üzerine sarmaları dizin. Tuz ekip 2 bardak su ilave edin. Sarmaların üzerine porselen tabak kapatıp orta ateşte pişirin.
 
Kalan soğanı sıvıyağda pembeleştirip kalan salçayı ekleyerek kavurun. 1 çay bardağı su ekleyip 3-4 dakika kaynatın ve karışımı tencereye ilave edin. Orta ateşte 30 dakika kadar pişirin. Geniş bir servis tabağına tencereyi ters çevirerek sarmalar altta, etler üstte kalacak şekilde servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
Bakla Dolması (Amasya) | 
 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc47078 
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010 
4,162 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
200 gr. bakla
 
1 baş soğan
 
2 su bardağı yarma
 
1/2 kg. kıyma
 
1 kaşık salça
 
Biber
 
Tuz
 
1 çay bardağı sıvı yağı
 
Sarmalık yaprak
 
 
Özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasyadan başka hiçbir yerde yapılmaz. Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin altına kemik konur. Yaprağın içerisine hazırlanan iç malzemesi konarak bohça şeklinde sarılır kemiklerin üzerine itinayla (dağıtmadan) döşenir. İki su bardağı su konarak kaynatılır. Kuru soğan eşliğinde servis yapılır.
 
 
Not: Dolmalar sarılırken birinin içerisine nişan konur. (Zeytin tanesi, kiraz, çeyrek altın gibi) bu nişan yerken kimin ağzına gelirse onun niyetinin olacağı rivayet edilir.
 
 
 
  
 | 
 
Bakla Dolması (Amasya) | 
 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc82759 
Gönderme Tarihi: 01.Kas.2012 
2,617 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Amasya Valiliği
 
 
200 gr. kuru bakla 
 
1 baş soğan 
 
2 su bardağı yarma
 
Yarım çay bardağı bulgur
 
1/2 kg. kıyma (koyun kuyruğu katılmış, yağlı) 
 
1 kaşık salça 
 
Biber, tuz 
 
1 çay bardağı sıvı yağ 
 
Sarmalık yaprak 
 
 
Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin altına kemik konur. Yaprağın içerisine hazırlanan iç malzemesi konarak bohça şeklinde sarılır kemiklerin üzerine itinayla (dağıtmadan) döşenir. İki su bardağı su konarak kaynatılır. Kuru soğan eşliğinde servis yapılır. 
 
 
Not: Dolmalar sarılırken birinin içerisine nişan konur. (Zeytin tanesi, kiraz, çeyrek altın gibi) bu nişan yerken kimin ağzına gelirse onun niyetinin olacağı rivayet edilir. Özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasyadan başka hiçbir yerde yapılmaz.
 
 
 
  
 | 
 
Bakla Dolması (Amaysa) | 
 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105642 
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2015 
2,400 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
Yarım kilo yarma
 
Yarım kilo bakla
 
250 gram kıyma
 
2 adet soğan
 
Yeteri kadar dereotu ve maydanoz
 
1 yemek kaşığı salça
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
Tuz
 
1 yemek kaşığı çemen
 
1 kilo asma yaprağı
 
1 kilo kuzu ya da tavuk eti
 
 
Bakla akşamdan ıslatılır. Yarma, bakla, kıyma, soğan, dereotu, salça, yağ, tuz ve çemen harç olarak hazırlanır. Tencere içerisine kemikli et dizilir. Hazırlanan iç belli miktarda alınarak tuzu alınmış yaprak içerisine bohça şeklinde sarılıp tencere içerisine dizilir. Sarma işlemi bittikten sonra iki bardak su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte bir saat kadar pişirilmeye bırakılır. Orta Boy iki adet kuru soğan yağda kavrulur, salça ve tekrar bir bardak su ilave edilerek beş dakika kaynatılır. Hazırlanan sos pişen yemeğin üzerine dökülür, tencere ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Servis yapılır.
 
 
Not: Bakla dolmasının yapımının ve kullanımının çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Yemeğin en önemli malzemelerinden olan asma yaprağının Amasya yöresinde hemen hemen her evin bahçesinde bulunması ve yapımının kolay olması bakla dolamsının yörede hızla yayılmasını ve sevilmesini sağlamıştır.
 
Yemek, yöre halkı tarafından bayramlarda, düğünlerde, kabul günlerinde vs. yapılmaktadır. Yemek özellikle düğünlerde mutlaka yapılır. (İçindeki bakliyatın bereket sembolü olması ve yeni evli çiftin evine bereket getireceği inancı önemli bir etkendir.)
 
Yıl içinde yüzlerce turistin ziyaret ettiği Amasyada çok sayıda yöresel yemek sunan lokanta bulunmaktadır. Bu lokantalardan biri olan Amasya Mutfağı, mönüsünün ilk sırasında bakla dolmasına yer vermiştir. Böylelikle dolmanın yayılma alanı da genişlemiş bölgenin yerlileri tarafından çok sevilen yemek turistlere de tanıtılmış ve onların da beğenisine sunulmuştur.
 
 
 
  
 | 
 
Baklalı Dolma (Amasya) | 
 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178227 
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2024 
233 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
 Süreyya Özdemir
 
 
Salamura yaprak 
 
1 çay bardağı sıvıyağ 
 
2 adet büyük soğan 
 
2 su bardağı yarma 
 
2 yemek kaşığı salça 
 
250 gr bakla 
 
500 gr etli kuzu kaburga 
 
500 gr kıyma 
 
Baharat 
 
Maydanoz 
 
Tuz 
 
Üzeri için: 
 
1 adet küçük soğan 
 
1 tatlı kaşığı salça 
 
1 yemek kaşığı tereyağı 
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
 
 
Tuzu çıksın diye yapraklar akşamdan suda bekletilir. Bakla da yumuşasın diye akşamdan ılık suya konur ve sabah yıkanıp süzülür. 
 
Soğan ve maydanoz geniş bir kapta doğranır. 
 
Önce yarma, bakla, mercimek ve kıyma; sonra da tuz, salça, yağ ve baharatlar ilave edilerek yoğrulur. 
 
Harç yapraklara çok küçük bohçalar şeklinde sarılır. 
 
Etli kuzu kaburga, tencerenin dibine yerleştirildikten sonra bohça şeklinde sarılan yapraklar sıralanır. Bitince üzerine geçecek kadar su konur ve biraz pişirilir. 
 
Sonra ayrı bir kapta hazırlanan yağ, soğan ve salça üzerine dökülür ve bir süre daha pişirmeye devam edilir. 
 
 
Not: Sarmadan önce tencerenin dibine etli kuzu kaburga (mühürlenerek) konmalıdır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Bakla Dolması (Amasya) Tarifleri Artvin Yemekleri
 | 
 
 
 
 |