| 
 
 
 | 
Bakla Bastı | 
  | 
zehraaytekin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.11.2007 
Mesajlar: 31 Şehir: Afyonkarahisar | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19092 
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2007 
3,113 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg taze bakla
 
10 adet taze soğan
 
1,5 çay bardağı zeytinyağı
 
1 su bardağı su
 
Yarım demet dereotu
 
Tuz
 
 
Baklalar temizlenir, ortadan ikiye kesilir. Yayvan bir tencereye daire şeklinde sıralanır. İlk sıra bitince üzerine 2 parmak eninde doğranmış taze soğan serpilir. Kalan bakla ve soğan bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. En üste zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir ve su konur. Kapağı kapatılır. Orta ateşli ocağa yerleştirilir. 35 dakika piştikten sonra kıyılmış dereotu serpilir. 5 dakika daha pişirilir. Ilık olarak servis yapılır.
  
 | 
BAKLA BASTISI | 
  | 
Cacıklı Beldesi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.07.2010 
Mesajlar: 32 Şehir: Cacıklı | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53560 
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2010 
3,269 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bir kilo baklayı ayıklayınız, ortalarından 2 - 3 parçaya ayırıp tencereye doldurunuz. Orta boyda 4 - 5 soğan çentiniz. Biraz tuzla ovunuz. Üzerine iki kaşık erimiş tereyağı döküp, 320 gram çiğ kıyma karıştırınız. Kapalı olarak koyuvereceği kendi suyu ile pişiriniz. Suyunu çekerse biraz sıcak su ya da etsuyu koyunuz. Tuz, biber, biraz da şeker koymayı unutmayınız.
  
 | 
TAZE BAKLA BASTISI | 
  | 
topkan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.10.2010 
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56618 
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2010 
3,184 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Evvelâ, mevcut baklayı ayıklamak için üst ve alt uçlarını koparmalı, biri yukarıdan aşağı, diğeri aşağıdan yukarı, iki taraftaki sazları çekip sıyırıp atmalı. Ortalarından kesip, renklerinin muhafazası için limonlu suyu hâvi bir kaba bırakmalıdır.
 
Diğer yandan koyun veya kuzu etini kuşbaşı doğrayıp birkaç baş çentilmiş soğanla bir kaşık sade yağla iyice kavurmalıdır.
 
Sonra, sudaki baklaları çıkarıp et tenceresine almalı. Üzerlerine, bolca dereotu doğramalı. Baklaların yüzüne kadar su doldurup ve içine iki parça da şeker atarak kapağını kapamalı. Lüzumsuz açmadan, sonuna kadar kendi halinde, mutedil ateşte pişirilmelidir.
 
 
Not: Pek lezzetli olacağına şüphe yoktur. Hele yoğurt kullanılırsa lezzeti iki kat olur.
  
 | 
Bakla Bastısı | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96220 
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2014 
2,573 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
500 g bakla
 
250 g yağlı kuşbaşı koyun eti
 
1 çorba kaşığı kuyruk yağı veya tereyağı
 
1 iri soğan
 
1 demet dereotu
 
1 çorba kaşığı un
 
2 su bardağı etsuyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Bakla yıkanır ayıklanır ve kılçıklarından temizlenir.
 
Küçükse bütün büyükse ikiye ya da üçe bölünür.
 
Baklalar un, limon suyu ve tuzlu suya atılır.
 
Et soğanla kavrulur. Etin yağı azsa bir miktar kuyruk yağı eklenir.
 
Etin bir kısmını tencerenin ortasına toplayarak çevresine baklalar düzgünce dizilir, tuzu ve suyu eklenir.
 
Kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirilir.
 
Pişerken iri bir domates de doğranabilir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |