Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Baharatlar (5 adet - 40,118 defa bakıldı)

Baharatlar


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Baharatlar

bekir
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 28.03.2008
Mesajlar: 29
Şehir: Amasya
Kısa URL: https://ml.md/lc22862
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2008
2,158 defa indirildi / yazdırıldı




Serpil Bülbülgil

Baharatlar, çiçek, yaprak veya kabukları kurutularak, dört mevsim lezzet ve şifa dağıtır. Bazen bîr çiçeğin, bazen dev bir ağaç kabuğunun, bazen de bir orkide soğanının adı olan baharatlar, insanoğlunun çok eskilerden beri değişik amaçlarla kullandığı bitkilerdir. Bir tutam baharat yemeklere ayrı bir lezzet, tat ve koku katarak yemeğin lezzetini bir anda değiştirir. Bazı baharatlar daha kokusu uzaktan duyulduğunda insanın iştahını açar. Bazılarıysa tat ve lezzetlerinin yanı sıra şifalı oluşlarıyla ön plana çıkarlar.

BAHARATLAR HAYATIMIZA NASIL GİRDİ?
Baharatın ilk kullanıldığı yer olarak, Uzak Doğu kabul edilir. İlk tanınan baharat ise, Hint karabiberidir. O yıllarda, baharatların özellikle de karabiberin bir tutamı bile o denli pahalıymış ki, bir şeyin pahalı olduğunu ifade etmek için "Karabiber gibi pahalı" denilirmiş.
Baharatların tarihi, kayıtlı tarihten daha öncesine dayanır. M.Ö. 5000 yıllarında insanlar, gıdaların tadını daha iyi yapan bazı' aromatik bitkileri keşfetmişler. Daha sonra bu bitkileri diğer yiyecekleriyle beraber gömerek saklamışlar. Yiyecekleri sakladıkları yerden çıkardıkları zaman, tadının ve kokusunun çok değiştiğini, daha lezzetli bir hal aldığını fark etmişler. Aynı bitkilerin kuruyunca, ezilince daha başka tatlara ve kokulara sahip olduğunu, ayrıca çok da lezzetli olduğunu keşfettikleri zaman ise baharat kültürü yavaş yavaş oluşmaya başlamış. Antik Çağ boyunca, doğudan batıya doğru, baharat taşıyan 4000 develi kervanlarla baharat ticareti yapılmış.
Baharat çok pahalı bir şey olduğu için, baharat ticaretini de yalnızca zengin tüccarlar yapabiliyordu. O dönemde Avrupalılarca yağ ve merhem yapımında kullanılan baharatlar, Hindistan ve Seylan gibi doğu ülkelerinden, kervanlarla batı ülkelerine getiriliyordu. Orta Çağ'ın sonunda, Avrupa'da baharat tutkusu, aşırı derecede çoğalmıştı. Zor koşullarda ticareti yapılan ve çok pahalıya satılan baharatların kullanımı zenginlik göstergesi sayılmaktaydı. Şatafatlı ziyafetlerde baharatlı yemekler yapmak modaydı. Bu nedenle alabildiğine zenginleşmiş olan baharat tüccarları, bu işi sanat haline getirdiler. Öyle ki, 19. yüzyılın başında 288 çeşit baharat bulunmakta ve satılmaktaydı. Bundan sonraki iki yüzyıl boyunca da, baharat sürekli değeri artan bir ürün oldu. Baharat yetiştiren yerlerin artması ve de yemek zevkinin değişmesi, 19. yüzyılın başlarında baharatın ticari önemini biraz olsun azalttı. Baharat Anadolu'ya da Afrika ülkelerinden yine kervanlarla getiriliyordu. Develerle güney illerimize gelen baharatlar, daha sonra oradan diğer illere ve İstanbul'a gönderiliyordu. Baharat çeşitlerinin Uzakdoğu'da da yetiştirilmeye başlamasıyla, buradan deniz yoluyla iskenderun'a getirildi. Hem getirilmesinin zor olması, hem de ekonomik olmaması sebebiyle, zamanla birçok baharat da yurdumuz topraklarında yetiştirilmeye başlandı. Fakat, karabiber, hindistancevizi gibi, iklim şartlarının müsait olmaması sebebiyle yetiştirilemeyen 5-6 çeşit baharat ülkemize hâlâ başka yerlerden getiriliyor. Baharatı günümüzde en çok Hintliler kullanıyor. Bunun yanı sıra, Avrupa ve Amerika'da da baharat kullanımı çok yaygın. Özellikle italyan ve Fransız mutfaklarında baharatın büyük bir önemi var. Ülkemiz de, en çok baharat kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle Güneydoğu illerimizde, acı biber tüketimi bir hayli fazla.


Baharat

Cankat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc35214
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2009
2,543 defa indirildi / yazdırıldı




THY Skylife

Dünyanın farklı topraklarındaki insanlar, birbirinden habersiz farklı tarzda mutfak kültürleri oluşturdular asırlarca. Bu farklılığın birincil etkeni, yaşadıkları coğrafyadaki bölgesel iklim oldu. Diğer etkenler zaman aralıklarında şekillendi. Ama asıl belirleyici, mutfak kültürünün oluştuğu coğrafya ve doğanın oraya sunduklarıydı. Yerkürenin bazı bölgeleri, sadece et ve balık ile beslenirken, bazı bölgeleri sadece sebze veya bakliyatla beslendi. Bazı bölgelerde insanlar sadece deniz mahsülleri ile beslenirken, bazıları deniz mahsüllerini tüketme şansını belki de hiç bulamadı.

Bu farklılık içerisinde birçok yemeğin hazırlığında baharatlar da, birbirlerinden habersizce kullanıldı. Farklı yöntemlerle belki ama, hep aynı amaç için; daha fazla lezzet için…

HAYATIN TADI
Günümüzde baharatlar sadece yemeğin lezzet değerini ortaya çıkarması için kullanılıyor. Fakat binlerce yıl öncesinde durum biraz daha farklıydı. Belki bugün garip gelebilir; hayatın tamamı baharat üzerine kuruluydu. Özellikle biber (tane), tarçın, zencefil, hint cevizi (muskat), ticareti birçok imparatorluğun aklını çeliyor, asırlarca süren savaşlara neden oluyor, semavi dinlerin yayılmasını etkiliyor, soyluların zenginlik statüsünü biçimlendiriyor, en önemlisi Avrupa’da yeniden doğuşun ateşleyicisi oluyordu. İnsanoğlu asırlar boyunca sağlık ve güzellik alanlarında da baharattan yoğun olarak faydalanmayı ihmal etmiyordu.

GASTRONOMİK OLARAK BAHARAT
Yemeksiz bir hayat olamayacağı gibi, baharatsız bir yemek de söz konusu olamaz. Hayatımızın derinlerine bu kadar yerleşmiş baharatın tanımını gastronomik açıdan yapmak oldukça zor aslında. Baharatlar, genelde tropik ve subtropik iklimlerde yetişen bitkilerden elde edilir. Baharat, bitkilerin kurutulmuş yaprak, kök, çekirdek veya kabuklarından da elde edilir. Oysa bu aromalı bitkilerin taze yapraklarına, ot da denmektedir. Bu nedenle baharat üzerine yazılan kitaplarda ve araştırmalarda baharatın kesin tanımına pek değinilmez.

BAHARAT YOLU
Adriyatik’den Çin’e kadar uzanan coğrafyada yaşananlar, dünya tarihinin önemli bölümünü oluşturur. Bu coğrafya üzerinde gerçekleşen ipek ve baharat ticareti ekonomi sisteminin temelini oluşturduğu gibi, dünya siyasetine ve kültürlerine de yön vermiştir.

Biber, tarçın, zencefil, hint cevizi, çubuk vanilya gibi baharatlar doğunun uç noktasından birçok devletin kontrolündeki toprakları aşarak uzun bir yolculuk sonrası Avrupa’ya taşınmış. Kullanılan güzergâhlar zaman zaman değişmek zorunda kalmıştır. Batı Hindistan kıyılarına getirilen ürünler gemilerle İran Körfezi’ne taşınıp buradan Akdeniz pazarlarına dağıtılmıştır.

Uzun ve tehlikeli bir yolculuk boyunca, birçok el değiştirirek Avrupa’ya ulaşan baharat oldukça pahalıya mal olsa da ticareti oldukça yoğundu. Çünkü, aristokratlar arasında bol baharatlı ve aromalı yemekleri tüketmek modaydı ve baharatların önemli bir şifa kaynağı olduğuna inanılmaktaydı.

Roma İmparatorluğu’nun gerilemesi ve İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethi ile İpek Yolu’nun tarihteki etkin görevi sona erdi. Avrupalılar kara yoluyla ticaret maliyetlerinin karşılanamayacak boyutlara ulaşmasıyla, deniz yolundan Hindistan’a ve diğer adalara ulaştılar. Bunu yeni dünyanın keşfi takip etti. Eski dünyadan yeni dünyaya, yeni dünyadan eski dünyaya birçok yeni yiyecek taşındı. Baharatın izindeki insanoğlu yeniden doğuşu gerçekleştirdi.

İMPARATORLUK MUTFAKLARININ VAZGEÇİLMEZİ
Özellikle Roma İmparatorluğu mutfaklarında baharat çok yoğun kullanılırdı. Günümüze aktarılan Roma imparatorluk yemeklerinin tariflerinde oldukça karmaşık ve ağır baharat kullanımına rastlanır. Ortaçağ batı mutfaklarında da hiç alışılagelmedik baharatlar tercih edildiği görülür. Böylesine farklı ve ağır tatlar aslında, Avrupa damak alışkanlıklarına uygun değildi. Bu nedenle Avrupalılar mutfaklarında daha sonraki yıllarda yoğun baharat kullanımından vazgeçtiler.

Türk toplumu ise, tarih sahnesine çıktığı günden beri, daima baharat coğrafyasında yaşadı. Dolayısıyla baharat kültürü Türk mutfağının geleneksel yapıtaşlarından biri oldu. Ancak, baharat yoğunluğu hiçbir zaman yemekteki ana malzemenin önüne geçmedi.

Özellikle Osmanlı saray mutfağının ustaları, aromaları çok etkili baharatları ustaca kullanarak görkemli bir o kaar da zarif lezzetler yarattılar. Akdeniz ve Uzak Doğu baharatları ile bir mutfak sentezi ortaya koyuldu. Bu sentezin baş aktörleri sakız ve tarçındı. Günümüz mutfağında sakız ve tarçın ancak bir ya da iki sütlü tatlı dışında pek tercih edilmese de, Osmanlı mutfağında et, balık, tavuk ve pilav yemeklerinde sakız-tarçın ikilisi mutlaka kullanılıyordu.

Baharat, dengesi iyi ayarlanması gereken bir ustalıktır aynı zamanda. İyi ayarlanamaz ise dünyanın en pahalı yemeği dahi keyiften uzak olur. Bazı baharatlar vardır olmazsa olmaz; bazıları ise keyfe kederdir. Ama baharat her zaman yemeğin lezzeti, rengi, kokusu, tadı, kısacası büyüsüdür



Baharatlar

bitmeyen şarkı
Editor
Editor

Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc71375
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2012
1,908 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolu baharat yönünden pek yoksul sayılacak bir bölgede bulunmamasına ve Osmanlı mutfağında oldukça zengin baharat çeşitleri kullanılmış olmasına karşılık, günümüz Türk mutfağı bu yönden fazla zengin sayılmaz. Ülkemizde çeşitli baharatlar ne fazla kullanılır, ne de yaygın olarak bulunur. Baharat denince akla yalnız karabiber, kırmızıbiber, sarımsak, kimyon, nane, dereotu, maydanoz gibi sınırlı sayıda bitki gelir, oysa baharatlar meraklılarına çok zengin bir yelpaze sunar.



Baharatlar

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc171951
Gönderme Tarihi: 09.May.2023
252 defa indirildi / yazdırıldı




Acı Kırmızı Toz Biber
Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir. Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.

Adaçayı
Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır.

Anason
Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.

Ardıç
Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.

Beyaz Toz Biber
Karabiberin dış kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir.

Biberiye
Küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.

Çemenotu
Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.

Cevz-i Bevva
Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.

Çörekotu
Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.

Defne
Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.

Dereotu
Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.

Dolmalık Fıstık
Özellikle dolma içlerinde kullanılır.

Fasulye Otu
Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.

Frenk Fesleğeni
Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir. Sarımsakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır.

Frenk Maydanozu
Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.

Hardal
Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.

Haşhaş Tohumu
Haşhaş bitkisinin tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanepe, meze ve sebze yemeklerine de katılır.

Hintcevizi
Bir diğer adı muskattır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.

Karabiber
Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür.

Kakule
Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır.

Karanfil
Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.

Kerbel
Bir maydanoz türüdür. Salatalarda kullanılır.

Kereviz
Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır.

Kekik
Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.

Kimyon
Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.

Kişniş
Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.

Köfte Baharı
Köftelerde kullanılır.

Köri
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır.

Kuru Tarhun
Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.

Kuşüzümü
Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır.

Maydanoz
Her türlü salata ve yemekte kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.

Melisotu
Salata veya taze meyveler ile kullanılır.

Mercanköşk
Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.

Miskotu
Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur.

Muskat (küçük Hindistan cevizi)
Kullanılan kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.

Nane
Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır.

Pembe biber
Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır.

Pimpinel
Bir anason türüdür. Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır.

Pul Kırmızı Biber
Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır.

Rezene
Anason kokulu bir ot. Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır.

Roka
Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.

Safran
Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır. Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır.

Sumak
Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır.

Susam
Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapımında kullanılır.

Tarçın (çubuk)
Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.

Tarhun
Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır.

Tatlı Kırmızı Toz Biber
Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.

Tere
Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.

Toz Tarçın
Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır.

Vanilya
Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır.

Yenibahar
Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.

Zencefil
Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle içecek yapımında kullanılmaktadır.

Zerdeçal
Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir. Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır.



Baharatlar

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172764
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2023
217 defa indirildi / yazdırıldı




Türk mutfağında baharat kullanımı dengelidir. Yemeklerde ot ve baharat kullanımı hiç bir zaman yemeğin ana malzemelerinin kendi tadını maskeleyecek şekilde kullanılmaz, ancak bazı baharatlar bazı yemekler için elzemdir. Baharat karışımları ise azdır, zaman içinde bazı yemekler için birlikte kullanılmasına alışılmış baharatlar bir arada dolma baharatı, köfte baharatı gibi isimlerle piyasada geçerlik kazanmıştır. Ancak bu iki bileşim dışında baharatlar ve otlar hemen hemen genellikle ayrı ayrı yemeğe katılır, ayrıca bazıları damak tadına göre sofrada da yemeğe eklenebilir.
Anadolu tarih boyunca ipek yolu ticaretinin geçtiği güzergahlardan biri olarak her zaman baharat ticareti açısından önemli olmuştur. Dolayısıyla Hindistan ve Uzakdoğu hattından gelen pek çok baharat Bizans döneminden başlayarak Osmanlı mutfağında da yer almıştır. Bunlar arasında karabiber, tarçın, karanfil, zencefil, zerdeçal, küçük hindistancevizi, kakule, havlıcan sayılabilir.
Öte yandan, kökeni Anadolu coğrafyası olan pek çok baharat vardır. Bunlar da Anadolu medeniyetlerinde kullanılagelen baharatlar olmuşlardır. Bunlar arasında kimyon, rezene, anason, kişniş, çörekotu, hardal tohumu, haşhaş tohumu, sumak yanı sıra nane, kekik türleri, zahter, biberiye, reyhan, mercanköşk, dereotu, defne gibi otlardır.
Amerika’nın keşfinden sonra dünyaya yayılan bazı baharatlar da Türk mutfağında önemli yer edinmiştir. Bunların arasında tarçın, karanfil, zencefil kokularının toplamını çağrıştıran yenibahar önemli bir yer edinmiştir ve zeytinyağlı dolmaların önemli bir baharatı haline gelmiştir.
Sonradan gelen bu yeni lezzetler arasında en önemlisi kuşkusuz kırmızı biber türlerdir. Kırmızı biber ve türleri ise Türk mutfağında çok benimsenmiş ve özellikle Güneydoğu bölgesinde olduğu gibi bugünkü yerel mutfağa karakterini verecek kadar önemli olmuştur. Bugün Antep, Urfa, Maraş biberleri il adıyla anılacak kadar yerel önem kazanmıştır. Tatlı ve acı toz kırmızı biber, pul kırmızı biber, isot gibi pek çok kırmızı biber türü Türkiye’nin önemli baharatları arasındadır.
Baharatların mutfaktaki kullanım biçimlerine bakarsak Türk mutfağına tipik lezzetini veren önemli eşleşmeler görürüz. Bazı yemekler belirli baharatlardan ayrı düşünülemeyecek şekilde o lezzetlerle bütünleşmiştir. Kuru nane, sumak, pul biber, kekik pek çok sofrada tuz, biber gibi yer alır.
Nane, sumak, pul biber üçlüsü mantı yanında sofrada bulundurulur. Kekik, kimyon, sumak ve pul biber ise köfte yanında yer alır.
Türk mutfağında sütlü tatlılar ve salep gibi içeceklerde mutlaka tarçın kullanılır. Özel bir yabani sakız ağacının reçinesinden elde edilen sakız ve yabani mahlep kirazının çekirdeğinden elde edilen mahlep ikilisi özellikle kurabiye, ve fırın ürünlerinde kullanılan son derece özgün tatlardır. Damla sakız sütlü tatlılar ve dondurmada da önemli bir lezzet öğesidir.
Çörekotu pide ve poğaça gibi fırın mamullerinin önemli bir ekidir, susamsız simit düşünülemez. Susam sadece fırın ürünlerinde değil, tahinin ana maddesi olarak da son derece önemlidir. Tahin pek çok yemeğin ve mezenin önemli bir malzemesi olduğu kadar pekmez ile birlikte kahvaltı sofrasının en önemli ögelerinden biridir. Benzer şekilde hamur işlerinde haşhaş sürtmesi olarak bilinen haşhaş sürtmesi de önemli bir Anadolu lezzetidir.







Baharatlar Tarifleri Diğer Konular



(5 adet Baharatlar 40,118 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort