|
|
BADEMLİ SUFLE |
|
hercai
Aşçı
Kayıt: 05.04.2008
Mesajlar: 15 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc23022
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2008
2,508 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1/2 kg. süt
2 çay bardağı un
1 su bardağı toz şeker
100 gr. badem içi
50 gr. margarin veya tereyağı
4 adet yumurta
1 adet vanilya
1 fincan zeytinyağı
1 tutam tuz
Yapılışı:
Bademlerin kabuklarını soyup, fırında biraz kızartın. Toz şekeri bir tencereye koyup, hafif ateşe oturtun. Bademleri de katın. Devamlı karıştırın. Bademler iyice kızarınca ocağı kapatın. Zeytinyağı yayılmış tezgaha dökün. İyice soğuyup, sertleşince bıçak yardımıyla tezgahdan alın, havanda toz haline gelene kadar dövün veya makinadan geçirin.
Sütü, vanilyayı, şekeri ve tuzu kaynatın. Bir kaşık margarini ayırıp, kalanı eritin. Unu katın, 1-2 kere çevirin, kaynayan süte katıp, hızlı hızlı çırpın. Kaynayınca ateşi kapatın.
Yumurta sarılarını teker teker katıp, karışıma yedirin.
Kar gibi çırptığınız yumurta beyazını, kremaya katmadan önce, ezilmiş bademli şeker karışımını katın. Daha sonra yumurtaların beyazlarını katın.
Kalıbınızı önce yağlayın. Sonra her yerine değecek şekilde şekeri serpin. Kremayı kalıba boşaltıp, önceden ısıtılmış fırında 140 °C'de 45 dakika pişirin. Son 10 dakikada ısıyı 200 °C'ye çıkartın. Kapağını açıp, pudra şekeri serpin. 5 dakika öyle bekletin. Çıkarır çıkarmaz servisi yapın.
|
BADEMLİ SUFLE |
|
zBayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.08.2005
Mesajlar: 73 Şehir: Sakarya |
Kısa URL: https://ml.md/lc1710
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2006
2,862 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER 4 kişilik
hamuru için:
35 gr toz şeker
125 ml süt
12 gr yaş maya
250 gr un
1 adet portakal kabuğu rendesi
1/2 yemek kaşığı tarçın
1/2 adet limon
30 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
un (hamurur açmak için)
tuz
Bademli harç için:
50 gr tereyağı
4 adet bayat sandöviç ekmeği
100 gr bal
1 yemek kaşığı limon suyu
70 gr yaprak badem
50 gr kuş üzümü
1 adet elma
50 gr toz şeker
40 ml elma suyu
1 adet armut
yumurtalı karışım için:
500 ml süt
1 adet vanilya özü
3 adet yumurta
250 gr yağsız taze kutu peynir
60 gr toz şeker
vanilyalı sabayon için:
80 gr toz şeker
2 adet çubuk vanilya
5 adet yumurta sarısı
200 ml süt
20 gr toz şeker
20 gr yumuşak tereyağı
HAZIRLANIŞI
Sütü ılıtıp bir kaseye boşaltın. Maya ve şekeri koyup eritin. 100 gr elenmiş un ilave edip iyice karıştırın. Oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika kabarması için bırakın. Daha sonra kalan una, limon suyu ve portakal kabuğu rendesi ile yumurta sarısı katıp iyice yoğurun. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını ve bir tutam tuzu koyup tekrar yoğurun. Spatula ile hamuru toparlayıp, bastırın. Üzerini şeffaf folyo ile örtüp sıcak bir ortamda iki misli olana kadar yani yaklaşık 1 saat kabarmaya bırakın.
Bademli karışım için ekmekleri 1 cm büyüklüğünde küpler şeklinde kesin. tereyağını tencerede kızıdırp bal ve yaprak bademleri koyun ve karamelize edin. Küp ekmekleri ekleyin, kızartın. Bir kaseye koyup soğumaya bırakın. Üzümleri katın. Elma ve armutu soyun, ikiye bölün, çekirdekli kısımlarını çıkarın ince ince dilimleyip üzerlerine limon suyu gezdirin. Şekeri tavada eritip elma suyunu ekleyin. Elma ve armut dilimlerini koyup her tarafını elma suyuyla ıslatın. Ekmekli karışıma katın. Mayalı hamuru unlanmış tezgahta yaklaşık 30x30 cm büyüklüğünde, 1/2 cm kalınlığında açın. 2 cm büyüklüğünde karelere kesip ekmekli karışıma katın. Isıya dayanıklı bir kabı tereyağı ile yağladıktan sonra şekeri serpin. Karışımı kalıba koyun ve şeffaf folyo ile üzerini örtün. Yaklaşık 5-6 dakika kabarmaya bırakın.
Yumurtalı harç için yumurta, süt, vanilya özü, şeker ve taze peyniri çırpma teliyle iyice karıştırın. Kalıptaki malzemenin üzerine dökün. Önceden fırını 180 dereceye ısıtın ve yaklaşık 45 dakika pişirin. Vanilyalı sabayon için ise sütü kazıdığınız vanilya kabuğu ve özü ile beraber kaynatın. Ateşten indirip soğumaya bırakın. Yumurta sarısını şekerle sıcak benmaride krema kıvamına gelene dek çırpın. Vanilyalı sütü süzgeçten geçirin, ekleyin ve krema gibi olana dek çırpın.
|
|
BADEMLİ SUFLE Tarifleri Sütlü Tatlılar Pelteler
|
|