| 
 
 
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180631 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2024 
131 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Dolma için:
 
4 adet ayva
 
200 gram kıyma (veya zeytinyağlı tercih edilecekse dolmalık pirinç)
 
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
 
1-2 diş sarımsak (rendelenmiş)
 
Yarım çay bardağı pirinç veya bulgur
 
Yarım çay bardağı ceviz içi (ince dövülmüş, tercihe bağlı)
 
Bir tutam kuş üzümü veya kuru üzüm
 
Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar
 
1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
 
Sosu için:
 
1 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı salça
 
1 yemek kaşığı limon suyu veya nar ekşisi
 
Tuz ve karabiber
 
 
Ayvaları yıkadıktan sonra üst kısımlarını kapak şeklinde kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkararak içini dikkatlice oyun.
 
Ayvaların iç kısımlarının kararmaması için limonlu suda bekletebilirsiniz.
 
Bir tavada tereyağını (veya zeytinyağını) ısıtarak ince doğranmış soğanları ve rendelenmiş sarımsağı kavurun.
 
Üzerine kıymayı ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra pirinç veya bulguru ekleyin.
 
Harca ceviz içi, kuş üzümü, tuz, karabiber, tarçın ve yenibahar ekleyerek tüm malzemeler karışıp yumuşayana kadar pişirin.
 
Hazırladığınız dolma harcını oyulmuş ayvaların içine sıkıca doldurun.
 
Ayvaların üstünü kapak olarak kestiğiniz parçalarla kapatın ve dolmaları bir tencereye dik şekilde yerleştirin.
 
Bir kasede su, salça, limon suyu veya nar ekşisi ve tuzu karıştırarak sos hazırlayın.
 
Bu sosu ayvaların üzerine gezdirin.
 
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
 
Servis yaparken üzerine ince doğranmış ceviz veya maydanoz serpebilir, yanına yoğurt ekleyerek sunumu daha zengin bir hale getirebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156741 
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2021 
354 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet ayva
 
150 gr kıyma
 
1 adet soğan
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
1 adet domates rendesi
 
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
1/4 tatlı kaşığı karabiber
 
1/4 tatlı kaşığı yenibahar
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
500 ml su
 
1 adet çubuk tarçın
 
Pişirmek için:
 
Çubuk tarçın
 
2 yemek kaşığı nar ekşisi
 
Su
 
Servis İçin:
 
4 yemek kaşığı pekmez
 
Maydanoz
 
 
Ayvaları iyice yıkayın.
 
Ayvaların tepesini ve alt kısmını tencereye daha rahat oturması için kesin.
 
Ayvaların içlerini zarar vermeden çıkarın.
 
Soğanı ince ince yemeklik doğrayın.
 
Kıyma, biber ve domates salçalarını, domates rendesini, maydanoz, tuz, biber ve yenibahar ekleyerek, yoğurun.
 
Ayvaları sudan çıkarıp süzün.
 
Hazırladığınız harcı, içlerine doldurun.
 
Tencereye yerleştirdiğiniz ayvaların kapaklarını, bastırmadan kapatın.
 
Ayvaların yarısından biraz yukarı gelecek şekilde su doldurun.
 
Nar ekşisini, üzerinde gezdirin.
 
Çubuk tarçınla, tereyağı ilave edin.
 
Ayvalar yumuşayana kadar pişirin.
 
İsteğe göre maydanoz ve pekmez ile servis yapın.
 
 
Not: Ayvaları pişirmeden önce, kararmamaları için su dolu bir kapta bekletin.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155225 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2021 
634 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.hurriyet.com.tr
 
 
6 adet ayva
 
1 adet kuru soğan
 
200 gram az yağlı kıyma
 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 çay bardağı pirinç
 
1 adet limon
 
Çeyrek demet maydanoz
 
2 su bardağı sıcak su
 
2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
 
1 çay kaşığı tuz
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
 
Sap kısımlarını aldığınız ve üst kısımlarını kapak şeklinde kestiğiniz ayvaların iç kısımlarını bir oyacak yardımıyla boşaltın.
 
Taban kısımlarını delmemeye özen gösterin.
 
Kararmaması için taze sıkılmış limon suyu ilave ettiğiniz suda bekletin.
 
Kıymalı iç harcı için kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.
 
Bol suda yıkadığınız pirinçlerin suyunu süzdürün.
 
Pirinç, doğranmış kuru soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kimyon ilavesiyle karıştırın.
 
Limonlu suda bekleyen ayvaları fazla suyunu süzdürüp fırın tepsisine yerleştirin.
 
İç kısımlarını hazırladığınız kıymalı iç harçla doldurun.
 
Sıcak suyu üzüm pekmeziyle karıştırıp kenar kısmından fırın tepsisine alın.
 
Ayva dolmalarını önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
 
Dereotuyla son dokunuşları yapıp servis edebilirsiniz.
 
 
Not: Hazırladığınız ayva dolmalarını pekmezli sıcak su ilavesiyle tencerede ve kısık ateşte de pişirebilirsiniz. Arzu ettiğiniz baharatları çiğden hazırladığınız dolma harcına katabilirsiniz. Üzüm pekmeziyle hazırladığınız sıcak suya arzuya göre çok az miktarda domates salçası veya biber salçası katabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
mel tem 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.06.2019 
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143219 
Gönderme Tarihi: 03.Haz.2019 
970 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet iri ayva
 
Zeytinyağı
 
Harcı için:
 
Pirinç
 
Soğan
 
Salça
 
Sarımsak
 
Maydanoz
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Kimyon
 
 
Ayvaların kabuklarını soyun. Üst ve alt kısımlarını yuvarlak olarak kesin ve içlerini oyun.
 
Ayrı bir yerde her zaman hazırladığınız gibi iç harcınızı hazırlayın. Hazırladığınız harcı ayvaların içerisine koyun. Kestiğiniz üst ve alt kısımları kapak olarak kullanın.
 
Ayvaların yarısına gelecek şekilde su ve zeytinyağı ekleyerek orta ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
deli-dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.09.2016 
Mesajlar: 45 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc120023 
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2016 
1,700 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 tutam ayva çekirdeği
 
3-4 adet karanfil
 
1 yemek kaşığı yağ
 
1 çay kaşığı tarçın
 
3 çay bardağı üzüm pekmezi
 
1 su bardağı pirinç
 
200 gr kıyma
 
12 adet ayva
 
5 çay bardaığı su
 
1 fiske tuz
 
 
Ayvalar, üst kısmı kapak olacak şekilde enine ikiye kesilir ve çanak gibi oyulur.
 
1 su bardağı pirinç yıkanıp süzülür, kıymanın üzerine eklenip 1 çay bardağı pekmez dökülür. 1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı yağ eklenip kıyma harmanlanır. Dolma içi ayvaların içine doldurulur. Tencereye yerleştirilen ayvaların üzerine 2 çay bardağı pekmez ve 5 çay bardağı su dökülür. 1 tutam ayva çekirdeği ve 3-4 adet karanfil ilave edilip pişmeye bırakılır.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
mülteci 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.11.2015 
Mesajlar: 28 Şehir: Malatya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112823 
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2015 
1,951 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg ayva
 
½ kg kıyma
 
1 yemek kaşığı yağ
 
2-3 yemek kaşığı şeker
 
Tarçın
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Ayvalar kapak alınarak kesilir. İçi oyulur. Hafifçe yağda kızartılıp bir kenara alınır. Diğer tarafta kıyıma; tarçın, karabiber ve tuz ile birlikte yoğrulup ayvaların içine doldurulur. Kapakları kapatılır. Üzerine şeker serpilir ve suyu koyularak pişirilir.
 
 
Not: Arzu edilirse fırında da pişirilebilir. Fırında pişen ayva çok daha güzel ve lezzetli olur.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
bronz 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 01.10.2015 
Mesajlar: 18 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112085 
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2015 
1,953 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Anadolujet Magazin
 
 
6-7 tane ekmek ayvası
 
250 gr orta yağlı kıyma
 
1 adet soğan
 
1 su bardağı pirinç
 
2 yemek kaşığı salça
 
2 yemek kaşığı çamfıstığı
 
Tereyağı
 
Maydanoz
 
Taze ve kuru nane
 
Tuz ve karabiber
 
 
Ayvaların kabuklarını soyun, kapak açar gibi üstten kesip içlerini oyun ve kararmaması için suya bırakın. Diğer tarafta kıymayı, pirinci, küçük küçük doğranmış soğanları, çamfıstıklarını, baharatları ve ince doğranmış yeşillikleri biraz su ilavesiyle güzelce karıştırarak dolmanın içini hazırlayın. Bu harcı ayvaların içerisine doldurun. Kapak parçası ile ayvaların ağzını kapatın. Bir tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde doldurduğunuz ayvaları yerleştirin. Bir tavada tereyağını eritin, sulandırılmış salça, 2 su bardağı kadar su ve tuz ilavesiyle pişirin, kaynamaya başlayınca ayvaların üzerine gezdirin. Suyunu tamamen çekinceye kadar dolmaları pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
ERGUN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2005 
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65347 
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2011 
4,028 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ergun Köknar
 
 
6 adet ayva
 
250 gr. yağlı iki kere çekilmiş kıyma
 
1 çorba kaşığı kişniş
 
1 fincan pirinç
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
2 fincan su
 
1 su bardağı şeker veya pekmez
 
 
Ayvaların aynı büyüklükte olanlarını seçip alınız, iyice yıkayıp, sap taraflarından bir kapak kaldırınız. Dolma oyacağıyla çekirdek yuvasını ve etinden bir parçasını oyarak çıkarınız. Pirinci az bir şey suyla haşlayınız. Kıymayı ateşte bir iki dakika kavurarak suyunu salınca çektirmeden ateşten indiriniz. Kişnişi yıkayıp, haşlanmış pirinçle beraber kıymaya katıp karıştırınız. Tuzunu ilave edip iyice yoğurunuz. Çok sıkıştırırsanız dolma içi ayvanın suyuyla pişmez, sert ve tıkız olur. Lezzeti kaçar. Fırına girecek cam tencereyi yağlıyarak içi dolmuş ayvaları yan yana diziniz. Tencereye tam oturmayanların altlarından biraz kesip düzleş-tiriniz. Ayvaların üzerine tereyağını fındık büyüklüğünde koyunuz. Yarı beline kadar su koyup, tencerenin kapağını kapatıp fırına sürünüz. Bir iki taşım kaynayınca, fırından çıkarıp şekerini veya pekmezini ilave ediniz. Çok hafif ısıda ayvalar yumuşayıncaya kadar pişriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 01.11.2024
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
Eymen 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.05.2009 
Mesajlar: 21 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36148 
Gönderme Tarihi: 04.May.2009 
3,577 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 orta boy ayva
 
Yarım kilo kuşbaşı kuzu
 
2 adet soğan
 
2 adet sivri biber
 
2 kaşık zeytinyağı
 
2 çorba kaşığı kuşüzümü
 
2 çorba kaşığı un
 
Limon
 
1 çorba kaşığı şeker
 
Tuz
 
 
Ayvalar soyulur, ortadan kiiye kesilir, çekirdekli sert kısımları çıkartılır. Limon ile ovularak kararmaları önlenir. Ayrı bir tencerede yağ eritilir, doğranmış soğanlar ve kuşbaşı etler sote edilir. Etler suyunu çekince biber, kuş üzümü, tuz eklenir. Hazırlanan karışım ikiye kesilmiş ayvaların üzerine taksim edilir. Bir kasede 1 kaşık yğ, un, şeker ve su karıştırılarak boza kıvamında bir sos hazırlanır. Etlerin üzerine dökülür. 1 bardak su ilave edilerek ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Ayva Dolması | 
  | 
Selçuk Tepe 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.10.2007 
Mesajlar: 35 Şehir: Şanlıurfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18185 
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2007 
3,310 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 ayva
 
350 gr kuzu kuşbaşı
 
2 soğan
 
2 sivribiber
 
2 kırmızı salçalık biber
 
2 çorba kaşığı un
 
I çorba kaşığı tozşeker
 
1 tatlı kaşığı köri
 
1.5 tatlı kaşığı kimyon
 
1 çay kaşığı karabiber
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1 limonun suyu
 
Tuz
 
 
Ayvaları soyup ortadan ikiye kesin. Bıçakla çekirdekli sert kısımlarını çıkarın. Kararmaması için limonlu suda bekletin. Biberleri temizleyip doğrayın. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın.
 
Zeytinyağının yarısını tencereye alıp ısıtın ve soğanı pembeleşinceye kadar soteleyin. Et, biberler, kimyon, köri ve tuzu soğana ilave edip 10 dakika kadar karıştırarak kavurun.
 
Ayvaları süzüp düz tabanlı bir tencereye dizin. Etli karışımı süzülmüş ayvaların içine paylaştırın.
 
Un, şeker, zeytinyağı, 1 kahve fincanı su ve 1 tutam tuzu ayrı bir kapta karıştırın. Ayva dolmalarının üzerine karabiber serpip hazırladığınız unlu sosu gezdirin.
 
Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |