|
Avunya Mantısı (Çanakkale) |
|
barış savar
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2018
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc137822
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2018
1,155 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.ebruomurcali.com.tr
1 paket filiz erişte
Yarım tavuk
1 su bardağı nohut
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates
Tuz, karabiber
Tavuğu 8 su bardağı suda haşlayın, suyunu kullanmak üzere ayırın.
Nohutu akşamdan ıslatın ve ertesi gün tavuk suyunda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
İnce kıyılmış soğanı tereyağında kavurun.
Salça ve domatesi ekleyerek 10 dakika soteleyin.
Haşlanmış tavuk etleri ve nohutları 1 su bardağı tavuk suyu ile beraber soğanlara ekleyin ve kısık ateşte yarım saat pişirin.
Baharatını serpin ve süzülmüş erişteyle harmanlayarak servis yapın.
Erişte Hazırlanışı:
5 lt. suyu kaynatın.
Tuzunu ekleyerek karıştırın.
Kaynayan suya erişteleri ilave edin, kapağı açık olarak tekrar kaynamaya bırakın ve arada sırada karıştırın.
Arada sırada kontrol ederek 8 - 10 dakika haşlayın.
Haşlanan erişteyi süzün.
Not: Avunya, (Ağunya, Agonya) Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan veKazdağlarının arkasındaki bölgeye verilen isim. Avunya bugünkü Kayatepe eski adıyla Engeci olan köyden başlamaktadır. Bunun için oraya Avunya kapı adı da verilmektedir. Yörenin Avunya Mantısı ve halısı ünlüdür.
Hazırlanışıgeleneksel tarifinde erişte yerine hamur un, tuz ve suyla yoğurularak hazırlanır. Hazırlanan hamur yufka şeklinde açılır ve ince uzun şeritler kesilerek fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek harmanlanır ve fırında ara sıra karıştırarak kızartılır. Hazırlanan sos ile karıştırılarak servis yapılır.
Yemeğinizi hazırlarken tavuk yerine kuşbaşı et de kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz servis yaparken sarımsaklı yoğurtla sunabilirsiniz.
|
Avunya Mantısı (Çanakkale) |
|
korel
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2009
Mesajlar: 28 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc41830
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2009
5,055 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
2 HAZIR YUFKA
1/2 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ (YUFKALAR İÇİN)
250 GR. KUŞBAŞI ET (BONFİLELİK ET TERCİH EDİLİR.)
1 SU BARDAĞI NOHUT (AKŞAMDAN ISLATILMIŞ)
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
2 ORTA BOY SOĞAN
1/4 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ (ETLER VE NOHUTLAR İÇİN)
1 KÂSE YOĞURT
4-5 DİŞ SARIMSAK
TUZ
KIRMIZIBİBER
Yufkaların her birini ayrı ayrı rulo yaparak saralım. Her ruloyu yarım cm. eninde şeritler halinde keselim, fieritleri açarak, üzerine sıvı yağ gezdirip karıştıralım ve fırın kabına yayalım. Önceden ısıtılmış 200° ısılı fırında şeritler hafifçe pembeleşip kıtırlaşana dek kızartalım. Bu arada basınçlı bir tencereye sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanları ve etleri ekleyerek etler suyunu bırakıp çekene dek kavuralım. Salçayı ekleyip yarım dk. daha kavuralım. Tuzunu, biberini ayarlayalım. Nohutları ve üzerlerini 2 parmak aşacak kadar suyu ekleyelim. Ağır ateşte etleri ve nohutları yumuşayana dek haşlayarak ateşten alalım ve ılıtalım. Yufka şeritlerini fırından alıp servis tabağına aktaralım. Üzerlerine nohutlu, etli harcı ve üzerine sarımsaklı yoğurdu yayarak servis yapalım.
NOT: Çanakkale'nin Avunya ilçesine ait mantı, yörede elde açılan yufka ile yapılır.
|
|