|
Aşure (Afyonkarahisar) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53387
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2010
4,253 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.afyonyemekleri.com
Malzemeler:
500 gr. göcelik buğday (çekilmemiş buğday)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı kuş üzümü
1 fincan ceviz
1 fincan fındık
1 fincan fıstık
2 litre su
2 su bardağı pekmez
500 gr. toz şeker
1 tatlı kaşığı susam
Yapılışı:
Göcelik buğday, nohut, kuru fasulye bir gün önceden ayrı ayrı ıslatılır. Diğer gün bunların suları süzülür. Ayrı tencerelerde üzerlerine su eklenerek pişirilir. Üzüm de biraz su ile pişirilir. Hepsi yumuşadıktan sonra büyük bir tencerenin içine önce buğday konur. Bol su ile tekrar ocağa konur. Bunun üzerine nohut, fasulye ve üzüm eklenir. Bunlar karıştırılır. Üzerine pekmez ve şeker ilave edilerek tekrar pişirilir. Piştikten sonra dövülmemiş ceviz, fındık ve fıstık katılır. Susam da ekilir. Hepsi karıştırılır. Servis kaselerine boşaltılır.
Not: Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biridir. Kurban bayramında sonraki ay aşure ayı olarak bilinir. Bu ayda bol miktarda her evde aşure yapılır, akraba ve komşulara dağıtılır.
Fotoğraf "şans eseri" tarafından gönderildi. 19.02.2020
|
Aşure (Afyonkarahisar) |
|
nazenin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.06.2020
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc150923
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2020
378 defa indirildi / yazdırıldı
|
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
200 Gr Dövme (Aşurelik Buğday)
100 Gr Nohut
100 Gr Kuru Fasulye
20 Gr Pirinç
100 Gr Kuru Üzüm
5 Adet Kuru İncir
10 Adet Kuru Kayısı
750 Gr Toz Şeker
10 Gr Gül Suyu
100 Gr Ceviz İçi
100 Gr Fındık İçi
1 Adet Küçük Nar
Dövme buğday, nohut, kuru fasulye ve pirinç ayıklanır yıkanır ve birgün önceden ıslatılır.
Daha sonra dövme buğday, nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır.
Dövme buğday parçalanıp nişastasını dışarı verince nohut ve kuru fasulye ilave edilir.
Diğer tarafta kuru meyveler yıkanarak ıslatılır.
Pişmiş malzemeler ve ıslatılan kuru meyveler başka bir tencerede birleştirilir.
15 dakika pişirilir. Piştikten sonra şeker ilave edilerek 3-5 dakika daha pişirilir.
İçine gül suyu eklenir ve karıştırılır.
Kaselere alınıp üzeri ceviz içi, fındık içi ve nar taneleri ile süslenerek servis edilir.
|
|