|
ASPİK |
|
konuK
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2009
Mesajlar: 58
|
Kısa URL: https://ml.md/lc37919
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2009
1,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
SOĞUK ETLER İÇİN JÖLE
625 gr. tavuk veya hindi suyu (2,5 bardak)
2 Yumurta akı
7 Adet Jelatin yaprağı
biraz tuz
Tavuk veya hindi suyunu iyice soğuttuktan sonra üzerindeki donmuş yağları bir kepçe ile alınız.
Yağı alınmış tavuk suyunu bir tarafa bırakınız.
Derin bir kaba yumurta akı koyarak telle 2-3 dakika döğünüz. Ve hafif köpük haline getiriniz. Bu akları, tavuk suyuna ilâve ediniz.
Bu yumurtalı tavuk veya hindi suyunu ortadan daha az ısıda ateş üzerinde 30 dakika yavaş yavaş kaynamaya bırakınız.
Ateşten aldıktan sonra üzerinde bulunan köpükleri bir kepçe ile alınız.
Kaynamış tavuk suyunu temiz ve ince bir tülbentten geçiriniz.
Suyunu süzdükten sonra tekrar ateş üzerine koyunuz.
Kaynattıktan sonra soğuk suda yıkanmış jelatin yapraklarını ilâve ediniz ve karıştırınız.
Hemen ateşten alarak bir kalıp içine koyunuz, donmaya bırakınız.
Soğuk etlerin yanına ince kıyılmış olarak serpmek suretiyle kullanınız.
Aspik iyice donunca kalıbı, ısıtılmış sıcak suya batırınız.
Kalıbı, sağa sola sallaynız, yerinden oynar vaziyete gelmişse kalıbın altından bir peçete ile tutarak üst kısınmada servis tabağım kapatarak el hareketi ile kalıbı, üste, tabağı alta getirmek üzere alt üst ediniz.
Servis tabağına yerleştirilmiş, aspik yanlarına ince kıyılmış yeşil salata ile süsleyiniz.
|
Aspik |
|
Kibele
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2009
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc37841
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2009
2,180 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Litre sığır jölesi
150 gr. füme dil
2 Adet lop yumurta
1 Adet yeşil salata
Bir kap içine sığır jölesinin yarısını boşaltarak soğumaya bırakınız. Kalıbı içinde buz dolu diğer bir kap içine oturtunuz.
Kalıp içindeki jöle, donunca üzerine ince dilimlere kesilmiş lop yumurtayı 2 sıra halinde diziniz.
Yumurtaların üzerine kaplayacak kadar jöleyi dökünüz. Ve donmaya bırakınız.
Bu işlemden sonra, donan jöle üzerine füme dil aynen yumurtalar gibi ince diliniler halinde yerleştiriniz.
Tekrar jöle ilâve ediniz, 2-3 saat donmaya bırakınız.
|
ASPİK |
|
anahtar
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc33427
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2009
2,278 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Dondurulmuş saydam et, ya da tavuk suyu)
Aspik ya da jöle denen et ya da tavuk suyu donması yapabilmek için; önceden hazırlanmış, her bir bardak saydam et ya da tavuk konsomesine; mevsimine göre; soğuk suda on beş dakika yatırılmış ve az sıkılmak suretiyle hafifçe suyu çıkarılmış 2-4 adet jelatin yaprağı katarak, et ya da tavuk sularını ancak bir taşım kaynatmak, sonra da bu jelâtinli et suyunu buzdolabı veya buzda pelteleştirmek suretiyle hazırlamalıdır.
|
|