|
Asma Yaprağında Sardalya Izgara |
|
pür-i pak
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.05.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc24115
Gönderme Tarihi: 27.May.2008
3,704 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg sardalya balığı
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
SOS İÇİN:
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet limon
4-5 dal maydanoz
Balıkları su içinde ovarak yıkayıp, pullarını giderin. Sol elinizde sıkıca tutup sağ elinizle boyunlarına bastırıp çekerek solungaçları ve bağırsaklarını çıkartın. Akar su altında yıkayıp süzün ve hafifçe tuzlayın. Üzerlerine zeytinyağı gezdirerek altüst edin.
Izgaraya dizin ve hafifçe yağlanmış asma yaprakları üzerine yerleştirin. Üzerlerine de yine yağlanmış asma yaprakları örterek, orta sıcaklıkta yapraklar yanmayacak şekilde 8 dakikada bir, iki taraflarını çevirerek kızartın. Dağıtım tabağına yapraksız olarak dizip, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 limon suyu ve ince kıyılmış 4-5 dal maydanozu birlikte çırparak üzerine gezdirin ve servis yapın.
ML® Asma Yaprağında Saldalya için tıklayın
ML® Asma Yaprağında Sardalya (görsel)
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
bücür
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.10.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc28911
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2008
3,600 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 küçük sardalya (temizlenmiş)
2 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
1 limonun suyu
1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
bir tutam tuz
8 taze kekik dalı (ya da 1 tatlı kaşığı kuru kekik)
8 taze (ya da salamura) asma yaprağı (salamura yaprak kullanırsanız, bol sudan geçirip, süzdürdükten sonra kurulamanız gerekir)
Sardalyaları soğuk su altında çalkalayıp bir tülbentin arasına alarak kurulayın. Geniş bir servis tabağına zeytinyağı, limon suyu, kıyılmış sarımsak ve tuzu karıştırıp, balıkları yerleştirin ve çevirerek her yanlarının bulanmasını sağlayın. Sonra tabağı plastik filmle örtüp, buzdolabında 1 saat soğutun (yarım saat geçince, balıkları bir kez daha tersyüz edin).
Önce fırınınızın ızgarasını ısıtın. Tabağı fırından alıp, her balığı bir asma yaprağı üstüne yerleştirerek üstlerine 1 'er taze kekik dalı koyun (ya da biraz kuru kekik serpin).
Sardalyaları yapraklara sarın. Sonra fırınınızın ızgarası altına yerleştirip, her iki yanlarını yaklaşık 3'er dakika (yapraklar yanmamalıdır) ızgara edin.
Asma yaprağına sarılı sardalyaları ızgaradan dikkatle (parçalanmamalı ve açılmamalıdırlar) alıp, ikişer ikişer tabaklara yerleştirerek servis yapın (masada yapraklar açılınca, balıkların deri ye pulları yapraklarla birlikte kalkacaktır).
Not: Bu tarifteki sardalyaların yerine, tirsi ya da küçük tekir balıkları da kullanılabilir.
|
Asma Yaprağında Sardalya Izgara |
|
gülsaçar
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2009
Mesajlar: 27 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc38978
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
2,821 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme: (4 Kişilik)
1 kg sardalya
10-25 adet taze (yoksa salamura) asma yaprağı
tuz
Yapılışı:
Sardalyaları kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz. Üstündeki pulları parmaklarınızla temizleyiniz.
Kapaklı tel ızgarayı açıp alt kapağına asma yapraklarını bir sıra olarak diziniz. Asma yapraklarının üzerine saldalyaları bir sıra halinde diziniz. Sardalyaları tuzladıktan sonra asma yapraklarının kalanlarını balıkların üzerine dizip tel ızgaranın kapağını kapatınız. Kor haline gelmiş mangal kömürü üzerinde önce bir tarafını, sonra diğer tarafını çevirerek kızartınız.
Sıcak servis yapınız.
Not: Eğer mangal ateşini kullanmaktan mahrumsanız aynı işlemi elektrikli ızgara veya kapağı açık fırında da yapabilirsiniz.
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc64253
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2011
2,827 defa indirildi / yazdırıldı
|
16 büyük sardalya balığı (temizlenmiş)
16 salamura asma yaprağı (ince)
100 gr (1/2 su bardağı) rafine yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
1 limon (4'e bölünmüş).
Önce ızgaranızı kızdırınız.
Asma yapraklarının her iki yanlarını rafine yağla hafifçe yağlayıp, yaprakları bir kenara bırakınız.
Balıkları tuzlayıp, üstlerine limon suyunu ve kalan rafine yağı serpiniz. Yağ ve limon suyunu çekmeleri için, balıkları ezmeden hafifçe oğuşturunuz. Sardalyaları birer asma yaprağına yerleştirip, her yaprağı, balıkları tamamen örtecek biçimde rulo yaparak sarınız.
Asma yaprağına sarılı balıkları ızgaraya yerleştirip, her iki yanlarını 5'er dakika ızgara ediniz. Sardalyaları yapraklarının içinde bir servis tabağına çıkarıp yanlarında limon dilimleriyle servis ediniz.
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
Bennur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2012
Mesajlar: 72 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc73778
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2012
2,545 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg temizlenmiş sardalye
1 demet maydanoz
1 limon
2 kahve fincanı zeytinyağı
Bir miktar taze asma yaprağı
Asma yapraklarını dizip ortalarına zeytinyağı sürdükten sonra asma yaprağının boyuna göre bir veya iki balığın üzerine kıyılmış maydanoz ve biraz limon suyu koyup dolma gibi sarın. Bunları ızgarada pişirin.
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105610
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2015
2,287 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 adet ayıklanmış temizlenmiş sardalya
100 gr asma yaprağı
100 gr margarin
4 adet domates
100 gr mantar
30 gr kapari
1 adet limon
1 adet soğan
Margarinde soğan, mantar ve domatesleri sote yapın. Sonra sardalya'nın içine doldurun. Asma yaprağına sardığınız sardalyaları ızgarada pişirin. Tavada yağ, domates, kapari ve limon suyunu sote edin. Bu soteyi ızgarada pişirdiğiniz ama yaprağındaki sardalyaların üstüne dökün, servis yapın.
|
Asma Yaprağında Sardalye |
|
erik çekirdeği
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2015
Mesajlar: 39 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc111068
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2015
2,654 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
Sardalye balığı
Taze asma yaprağı
Zeytinyağı
Tuz
İçi temizlenmiş balıkları tuzlayıp bir kenara koyun. Taze asma yapraklarını önce sıcak suya sonra soğuk suya batırıp çıkarın. Yaprakların parlak kısmı alta gelecek şekilde tezgâhın üzerine yayın. Yaprağın bir kenarına balığı koyarak başı ve kuyruğu dışarıda kalacak şekilde yuvarlayın. Balıkların tümünü yapraklara tek tek sardıktan sonra, üzerlerine bir fırçayla zeytinyağı sürüp mangalda ızgara edin. İsterseniz yerken limon da sıkabilirsiniz. Yanında mutlaka piyazlık doğranmış sumaklı soğan yemelisiniz.
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
cep
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.04.2018
Mesajlar: 21 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc133468
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2018
1,007 defa indirildi / yazdırıldı
|
Başları koparılmış ve temizlenmiş sardalyeleri hafifçe tuzlayın, karın boşluklarına çok az karabiber sürün ve bir kevgirde, 10 dakika süzülmeye bırakın.
Çift kanatlı bir tel ızgaranın bir kanadına asma yapraklarını dışarıya taşacak şekilde tek kat yayın.
Zeytinyağla yağladığınız yaprakların üzerine, balıkları tek sıra sıkça yerleştirin.
Dizili balıkları, yağlanmış asma yaprağıyla diğer yüzdeki gibi örtün.
Üst kanadını kapadığınız ızgarayı, mangaldaki kömür ateşine üç parmak arayla, 7'şer dakikadan iki taraflı tutun.
Pişirme işlemi tamamlanınca, ızgarayı üst tarafındaki yanmış asma yapraklarını aldıktan sonra, yeterli büyüklükteki bir tabağa ters yüz edin.
Bu kattaki asma yapraklarını da toplayıp, çırpılmış limon suyu, zeytinyağı, maydanoz sosunu sardalyelerin üzerine gezdirerek soğutmadan servis yapın.
|
Asma Yaprağında Sardalye |
|
ardan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.03.2016
Mesajlar: 37 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc136811
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2018
958 defa indirildi / yazdırıldı
|
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
12 adet iri sardalye
12 adet asma yaprağı
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Sardalyeler ayıklanır, üzerine tuz serpilip zeytinyağı sürülür.
Her asma yaprağının içine birer sardalye yerleştirilip sarılır.
Üzeri sıvı yağla yağlanarak mangal veya ızgarada pişirilir.
Yanında limonla servis edilir.
|
Asma Yaprağında Sardalye |
|
nükte
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.03.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Adapazarı |
Kısa URL: https://ml.md/lc141030
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2019
1,655 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet sardalye
10 adet salamura ya da taze üzüm yaprağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Yıkadığınız sardalyelerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Balıkları asma yaprağına rulo yapar gibi sarın. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürüp ızgaraya koyun. Ortalama 5-6 dakika sonra çevirip, diğer yüzünü de kızartın. Servis tabağına alın. Yaprakları çıkarmadan servis edin.
|
Asma Yaprağında Sardalye |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144163
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2019
801 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram sardalye
Asma yaprağı
Zeytinyağı
Tuz
Sardalyeleri zeytinyağı ve tuz ile marine ettikten sonra asma yaprağına sararak fırına verin, yapraklar kızarmaya başlayana kadar pişirin.
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156757
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2021
447 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram sardalya balığı (temizlenmiş ve kılçığı alınmış)
15 adet asma yaprağı
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Ayıklanmış sardalyalarınızı, soğuk bir sudan geçirerek artıklardan iyice temizleyin.
Temizledikten sonra bir süzgecin içine alarak, suyunun iyice akmasını sağlayın.
Sardalyaları, geniş bir kaba alın.
İçine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyerek, bu karışımı sardalyalara iyice yedirin.
Çeşnilendirdiğiniz ve zeytinyağı koyduğunuz sardalyaları, 15-20 dakika boyunca bu şekilde dinlendirin.
Asma yapraklarının damarlı kısmını, üste gelecek şekilde yerleştirin.
Saplarını koparın.
Sardalyaları, bu kısmın içine gelecek şekilde yerleştirerek sarın.
Asma yapraklarınız bitene kadar, sarmaya devam edin.
Izgara tavanızı ocağa alın.
Orta harlı ateşte, ısıtmaya başlayın.
Kalan zeytinyağını, tavaya dökün.
Tavanız ısındıktan sonra, sarılmış sardalyaları tavaya yerleştirin.
Asma yapraklarının rengi değişip hafif solduklarında, diğer tarafını çevirerek pişirin.
Her yüzey, yaklaşık 4-5 dakika pişecektir.
Sıcak olarak servis edin.
Not: Dilerseniz bu tarifi, borcam veya yağlı tepsiye alarak, 180 derece fırında, 20-25 dakika tutarak da pişirebilirsiniz.
|
Asma Yaprağında Sardalya |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172648
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023
187 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1,5 kg sardalya, yaklaşık 72 adet içi temizlenmiş, kılçığı alınmış, kafası üzerinde
1 ½ tatlı kaşığı tuz
72 adet taze asma yaprağı, ayıklanmış ve damarları alınmış
45 g tereyağı veya sadeyağ
3 adet limon, kabuksuz ve çekirdeksiz, küçük dilimlenmiş
3 adet orta boy domates, kabuksuz ve çekirdeksiz, ince dilimlenmiş
Ayıklanmış sardalyaları tuzlayın.
Taze asma yapraklarını teker teker düz bir zemine açın. ½ çay kaşığı yağı, limon ve domates dilimlerini yaprakların orta kısmına gelecek şekilde koyun.
Tuzlanmış sardalyaları asma yapraklarının üzerine 1’er adet gelecek şekilde yerleştirin.
Kömür ızgarasında harlı ateşi hazırlayın. Asma yaprağında balıkları pişirerek kişi başı 12 adet olacak şekilde servis edin.
Not: Taze asma yaprağı bulunmadığı zaman salamura yaprak kullanılabilir. Bu yemek için Temmuz ve Ağustos aylarında tutulan Çanakkale sardalyasını tercih ederseniz çok daha lezzetli olur. Çanakkale- Gelibolu yöresinin alameti farikası sardalye Ağustos sonlarından itibaren taze asma yaprağıyla buluşur ve sofralara şenlik getirir. Hafif ekşi taze asma yaprağı içine sarılı yağlı sardalyeler ızgarada kendi buğusunda yumuşacık pişer.
|
|