|
Arabaşı Çorbası (Kayseri) |
|
sinbad
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.02.2020
Mesajlar: 38 Şehir: Yerevan |
Kısa URL: https://ml.md/lc148458
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2020
492 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
1 adet bütün tavuk
2 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Hamuru için:
1,5 su bardağı un
6 su bardağı su
Tuz
Tavuğu 8 bardak suda haşlayıp süzün. Soğuduktan sonra tavuğu kemik ve deriden ayırıp tiftikleyin.
Çorbanın hamuru için, 1 su bardağı un ve 5 bardak suyu iyice çırpın.
Tel süzgeçten geçirdiğimiz karışıma tuz ilave ederek kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
Pişen karışımı geniş bir tepsiye alıp soğutun.
Tereyağında salçayı kavurun ve içerisine 2 yemek kaşığı unu ilave ederek kavurmaya devam edin.
Kavrulan un ve salçaya baharatları ilave ederek 1 dakika daha kavurup üzerine tiftiklenmiş tavuk eti ve süzdüğümüz tavuk suyunu ilave ederek 5 dakika kaynatın.
Tepsideki soğuyan hamuru dilimleyip tabaklara yerleştirin ve üzerine çorbasını dökerek servis edin.
|
Arabaşı (Kayseri) |
|
mükemmel
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2018
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131661
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2018
1,156 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Un büyükçe bir kazana konur. Buna azar azar 2 ölçü kadar su ilave edilerek çırpılır. Daha sonra 1,5- 2 cm kalınlığı olacak şekilde dökülür. Dökülen hamur 8-10 saat dinlenmeye bırakılır.
Tavuk haşlanması için tencere konur. Haşlanan tavuk parçalara ayrılır. Kaynayan tavuğun suyuna kavrulmuş un, biber ve tuz ilave edilip kaynamaya bırakılır. Arabaşı hamuru ve çorbası ile birlikte yenir.
Not: Daha çok soğuk kış gecelerinde, akraba ve dostların bir evde toplanıp yedikleri kendine özgü bir yemek türüdür. Aslında karın doyurmak için değil de, yemek aralarında ve bilhassa geceleri saat 21.00- 23.00 sıralarında zevk için yenilip, içilirdi.
|
Arabaşı Çorbası (Kayseri) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117026
Gönderme Tarihi: 21.May.2016
3,400 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kayseri Ticaret Odası
1 kase un
4-5 kase su
1 tutam tuz
Çorbası için;
1 tüm tavuk
2,5 litre su
4-5 yemek kaşığı un
Sıvı yağ
Salça
Cırgalan kırmızı toz biber
Tuz
Hamurun Hazırlanışı; Una su ve tuz eklenerek bir tencerede sürekli karıştırılarak kısık ateşte iyice kaynatılır. Kaynadıktan sonra koyulaşıncaya kadar pişirilir. Daha sonra ıslatılmış yuvarlak fırın tepsisineye dökülerek soğutulmaya bırakılır.
Çorbası; Düdüklünün içerisine bir adet tavuk, su, tuz konularak iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tavuk piştikten sonra süzülerek suyu ile eti ayrılır, tavuk soğuyunca etleri didiklenir başka bir tencereye yağ ve un konularak pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra içerisine salçası, kırmızı toz biberi, tuzu eklenip biraz karıştırılır.Üzerine yavaş yavaş tavuk suyu eklenerek kaynayana kadar karıştırıp kaynadıktan sonra didiklenen tavuk etleri eklenerek kısık ateşte 10-15 dk'a kadar kaynatılarak özleştirilir. Servis yapılırken hazırlanan hamur börek gibi kare şekilde kesildikten sonra bir spatula ile alınıp ters konur servis yapılır. Çorbası da çok sıcak şekilde servis yapılır.
Not: Bu çorba kış günlerinde doymak için değil zevk için özellikle geceleri yenilmektedir. Hamuru çiğnenmeden kaşıkla ağza alınıp hemen arkasından alınan çorbası ile tüm yutulur. Hamurunu yutmak alışkanlık ve beceri gerektirir.
|
|