Kenan Pala
İç Anadolu ile Karadeniz'in kesiştiği noktada olması nedeniyle Amasya'nın mutfağı, her iki yöreden gelen lezzetlerin esintisiyle daha da genişlemiştir.
Geleneksel Amasya mutfağı, sebze yemeklerinden hamur işlerine, çorbalardan et yemeklerine kadar geniş bir yelpazeyi içinde barındırsa da, yazdan kalma konserve sebzelerin kış tariflerinde kullanılması da tipiktir.
Amasya'nın yöresel yemekleri arasında toyga çorbası, baklalı dolma, keşkek, burmalı çörek, etli çiçek bamya bulunmaktadır.
Amasya, tarihi ve kültürel öneminin yanı sıra uzun yıllardır meyvecilikte de önemli bir konumdadır. Amasya denilince ilk akla gelen ve zaman içinde şehrin simgesi haline gelen misket elma, bir tarafı kırmızı, diğer tarafı sarımsı, hoş kokulu, ince kabuklu, çıtır çıtır ve sağlam yapısıyla dikkat çekmektedir.
|