| 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | 
 
Amasra Salatası (Bartın) Tarifleri Artvin Yemekleri
| 
 |  
| Amasra Salatası (Bartın) |  
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc31474 Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
 6,191 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Salatalık
 Domates
 Havuç
 Kuru soğan
 Yeşil soğan
 Marul
 Kırmızı lahana
 Yeşil biber
 Piyaz
 Maydanoz
 Çükündür
 Roka
 Turp
 Semizotu
 Dereotu
 Nane
 Karışık turşu
 Limon
 Sirke
 Tuz
 Zeytinyağı
 
 Yörede, en az 20 çeşit malzeme ile yapılan Amasra Salatasına meşhur dedirten ise; önce lezzeti, sonra lezzeti veren malzemelerin hazırlanış ölçüsü ve biçimi ile göze hitap etmesine gösterilen özende saklı.
 Bartın ve Amasra da, kokusunu hissettiğiniz her balık sofrasında, adetten yada damak tadından olsa gerek o meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe başlanmaz. Kimine göre Osmanlıdan, kimine göre de adını aldığı Kraliçe Amastris den devralınmış bu gelenek.
 
 
 ML® Pumpum Çorbası için tıklayın
 ML® Pumpum Çorbası (görsel)
 
 
 
   Fotoğraf "teşrifat" tarafından gönderildi. 14.05.2016
 
 
 |  
| Amasra Salatası (Bartın) |  
|  | buz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 09.03.2016
 Mesajlar: 36
 Şehir: Yozgat
 | Kısa URL: https://ml.md/lc115440 Gönderme Tarihi: 11.Mar.2016
 2,318 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Bartın İl Kürtür Turizm Müdürlüğü
 
 400 gr. Yeşil Bahçe Marulu
 40 gr. Beyaz Soğan
 50 gr. Domates
 50 gr. Salatalık
 20 gr. Çarliston Biber
 25 gr. Yeşil Soğan
 50 gr Kırmızı Lahana
 40 gr. Turşuluk Kırmızı Pancar
 100 gr. Turp çeşitleri (kırmızıturp, karpuz turp, Japon turp)
 20 gr. Kırmızı taze biber
 70 gr. Üzüm Sirkesi
 250 gr Karışık Yeşillik (roka, nane, dereotu, tere, maydanoz, reyhan otu, kekik otu, mor marul ve radika)
 300 gr Karışık Turşu (beyaz lahana, Karnabahar, kornişon, zerdali, biber, havuç, domates ve brokoli)
 70 gr. Zeytinyağı
 50 gr. Limonsuyu (Yaklaşık 150 gr. Limon)
 15 gr. Tuz
 
 Tepsi büyüklüğünde oval bir servis tabağına bol miktarda bahçe marulunu parmak kalınlığında doğrayarak koyunuz. Üzerine sırasıyala ince ve uzunlamasına doğranmış beyaz soğanı, yuvarlak dilimlenmiş domatesi, enine dilimlenmiş biberi ve 1 santim eninde doğranmış yeşil soğanı kat kat ekleyiniz. Ayıklanan mevsimlik yeşillikleri harman edilip 2-3 bıçak darbesiyle ile doğrayarak ilave ediniz. Yeşilliklerin üzerine turşu çeşitlerini, harman edilip 2-3 bıçak darbesiyle doğrayarak ilave ediniz. Uzun ve ince doğranan Kırmızı Lahanalan ekleyiniz Pancar turşusunu yanm ay şeklinde doğrayarak tabağın etrafını çevirecek şekilde ilave ediniz.
 Süsleme amaçlı olarak, Pancar turşularının üzerine el yardımı ile papatya görünümü haline getirilen Japon turplarını ve karpuz turplarını birer arayla ilave ediniz. Salatanın üst orta bölümüne yine papatya görünümü haline getirilen Kırmızı Turpları ilave ediniz. Salatayı çevreleyen turpların ortalarına bozuk para şeklinde doğranan havuçlar ilave edilerek papatya görünümünü tamamlayınız. Kırmızı Turpların boş kalan taraflarına doğranmış taze Kırmızıbiberleri ilave ediniz. Salatanın en üst bölümüne havuçtan halka yaparak bu halkaların ortasına papatya görünümünü yaratacak havuç dilimlerini yerleştiriniz. Üzerine Sirke, Zeytinyağı.
 
 
  
 
 |  
| Amasra Salatası |  
|  | şeker şurubu Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.12.2019
 Mesajlar: 29
 Şehir: Manisa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc147711 Gönderme Tarihi: 06.Oca.2020
 731 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 1 adet domates
 1 adet salatalık
 1 adet kuru soğan
 1 adet yeşil biber
 1 demet marul
 Reyhan
 Taze soğan
 Tere
 Semizotu
 Dereotu
 Maydanoz
 Kekik
 Nane
 1 küçük kase karışık turşu
 5-6 adet zeytin
 1 adet kırmızı biber
 1/4 kırmızı lahana
 1 adet turşuluk kırmızı pancar
 1-2 adet turp
 Sosu için:
 1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
 1 çay bardağı sirke
 1 limon
 Tuz
 
 Tüm malzemeleri iyice yıkayıp süzün.
 Marulları servis tabağına yerleştirin.
 Üzerine salatalık, yeşil biber, taze soğan, uzun uzun doğranmış kuru soğan ve yuvarlak şekilde kesilmiş domatesi ekleyin.
 Ardından doğranmış yeşillikleri, kırmızı lahana ve turşuyu da ekleyin.
 Pancar turşusunu yarım ay şeklinde keserek servis tabağının kenarına dizin.
 Havuç, turp, zeytin ve kırmızı biberi de dilediğiniz gibi doğrayıp tabağı süsleyin.
 Sos malzemelerini de bir kasede karıştırıp salatanın üzerinde gezdirin.
 
 
  
 
 |  
| Amasra Salatası |  
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc157372 Gönderme Tarihi: 20.Nis.2021
 661 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 1 adet rendelenmiş havuç
 1 adet rendelenmiş kara turp
 1 tutam rendelenmiş kırmızı lahana
 1 tutam ince doğranmış marul
 1 tutam ince kıyım maydanoz
 1 tutam ince kıyım dereotu
 1 adet doğranmış taze soğan
 1 adet doğranmış yeşil biber
 1 su bardağı haşlanmış mısır
 1 adet kapya biber (halka doğranacak)
 2 adet çeri domates
 1 dilim beyaz peynir
 4-5 adet biberli zeytin
 1 ince dilim kesilmiş şalgam turşusu
 1 adet nar (ayıklanmış tane şekilde)
 1 adet salatalık (ince halka doğranmış)
 1 adet mor soğan (ince halka kesilmiş)
 Üzerine Sos İçin:
 Yarım limonun suyu
 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
 Yarım çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı dijon hardalı
 1 yemek kaşığı su
 
 Büyükçe bir servis tabağın bütün sebzeleri güzelce sıralayalım.
 Arzuya göre süsleyelim.
 Sos malzemeleri derin bir kasede çatalla çırpalım.
 Salatanın üzerine gezdirerek, dökelim.
 
 
  
 
 |  
| 
 
 
 
 
 |  | 
 
   |