| 
 | 
| Alluciye (Mardin) | 
|  | genç fidan Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.03.2016
 Mesajlar: 33
 Şehir: Üsküp
 | Kısa URL: https://ml.md/lc127928 Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2017
 2,420 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Mardin Müze Müdürlüğü
 
 1 kg kuzu eti
 1 tabak salamura erik
 Maydanoz
 Yeşil soğan
 1 su bardağı su
 Tuz
 
 Eriklerin çekirdekleri çıkarılır. Et ocağa alınır, suyunu çektikten sonra yağ eklenerek kavrulur. Kavrulan etin üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilir.
 Et yarım piştikten sonra erikler ilave edilir. Eriklerin ezilmemesi için çok fazla karıştırmamak gerekir. Yemek piştikten sonra; yeşil soğan, maydanoz ve tuz eklenerek 1-2 taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp servis edilir.
 Arzuya göre limon da eklenebilir.
 
 
  
 
 | 
| Alluciye (Mardin) | 
|  | sare eroğlu Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 15.10.2019
 Mesajlar: 23
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc146355 Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2019
 594 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilogram kemikli ve yağlı kuzu veya koyun eti
 250 gram yeşil soğan (yeşil kısmı)
 1 demet maydanoz
 Yarım kilogram ekşi yeşil erik
 Tuz
 1 su bardağı sıvı yağ
 
 Öncelikle erikleri suda yumuşayana kadar pişirin.
 Piştikten sonra bir süzgece dökün ve ezerek çekirdeklerini ayıklayın.
 Etinizi uygun bir tencereye alarak sıvı yağ ile biraz kavurun. Etler kavurulduktan sonra üzerini çok az geçecek şekilde sıcak su ekleyip yumuşayana kadar pişirin.( Dilerseniz etinizi düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.)
 Piştikten sonra içine erik, doğranmış yeşil soğan ve tuz ilave edin.
 Önce yüksek ateşte daha sonra kaynamaya başlayınca da kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
 Yemeğiniz hazır olunca doğranmış maydanoz ile süsleyerek servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Alluciye (Mardin) | 
|  | dolu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2014
 Mesajlar: 3325
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc181286 Gönderme Tarihi: 15.Oca.2025
 109 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 GAP Eylem Planı
 
 ½ kg yağlı kuzu eti (kuşbaşı)
 ½ kg yeşil erik
 ½ kg yeşil soğan
 1 adet maydanoz
 2 adet kabak
 Tuz
 1 su bardağı ayçiçeği yağı
 
 Bir tencereye yağ konulup kuşbaşı doğranmış etler kavrulur.
 Sonra tencereye 1 lt su ilave edilip yeşil erikler ve kuşbaşı doğranmış kabaklar eklenir.
 Piştikten sonra üstüne doğranmış maydanoz ve yeşil soğan eklenip ateşten alınır.
 Yemek servise hazırdır.
 
 
 | 
| Aluciye (Mardin) | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3262
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc184887 Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2025
 31 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 500 gram kol yerinden kuzu eti
 500 gram yeşil erik
 Bir bağ taze soğan
 10 dal taze kişniş
 Yağ, tuz, kırmızıbiber
 
 Önce, yeşil erikleri, üzerlerini bir parmak kadar geçen su ile haşlayın.
 Çekirdeği çıkacak kadar haşlasanız yeter.
 Sonra ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
 Sakın suyunu dökmeyin. Diğer taraftan taze soğanları soyun ve özellikle sap kısımlarını iyice yıkayın.
 Biraz kuruladıktan sonra bir santim genişliğinde doğrayın.
 Taze kişnişi de yıkayıp ince kıyın.
 Bu arada haşlanmış eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve bir kenara koyun.
 Çekirdeğini çıkarmak için gerekirse iri delikli bir süzekten geçirin.
 Uygun bir tencerenin içerisine yağ koyun, biraz ısıtın.
 Doğranmış soğanları, kıyılmış kişnişi ve eti koyun.
 10-15 dakika kadar kavurun. Etin rengi değişsin, soğanlar da biraz solsun.
 Şimdi ayıkladığınız erikleri koyun, erikleri haşladığınız suyu da etlerin üzerini basacak kadar koyup pişirmeye devam edin.
 Tuzunu tamamlayın, seviyorsanız biraz da kırmızıbiber ve karabiber atın. En az bir saat pişirin.
 Suyu eksilirse erikleri haşladığınız sudan ilave edin.
 Altını kapadığınız zaman, et yumuşacık olmalı.
 Tadarken eriğin ekşisiyle taze kişnişin kokusunu duyabilmelisiniz.
 
 Not: Aluciyenin içerisine yukarda tarifini verdiğimiz genedir arzuya göre atılabilir. Aluje, Arapça erik demektir.
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |