| 
 
 
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172595 
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2023 
289 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
1.2 kg kuzu eti, orta yağlı
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
1 adet etli kırmızı biber, kabaca doğranmış
 
40 g tereyağı, küçük küpler halinde kesilmiş
 
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
 
1,5 kg patlıcan 
 
750 g süzme yoğurt
 
6 diş sarımsak, ezilmiş
 
Sunum için:
 
3 adet küçük boy domates, dilimlenmiş 
 
6 adet küçük boy sivri yeşilbiber
 
3 adet tırnaklı pide, dilimlenmiş
 
 
Kuzu etine tuz ve etli kırmızı biber ekleyerek kıyma şeklini alana kadar zırhla kıyın ve karıştırın.
 
Hazırlanan harcı bir tavaya koyun ve üzerine tereyağı parçaları ve toz kırmızıbiberi ekleyin. 
 
Taş fırında köz ateşte veya normal fırında 180°C’de 10–15 dakika pişirin. 
 
Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. İnce ince kıyın. Bir bardak altıyla ezerek pürüzsüz kıvam almasını sağlayın. 
 
Bir tencerede, kısık ateşte yoğurdu karıştırarak ısıtın. Patlıcanı ilave edip ısınıncaya kadar karıştırın. En son sarımsağı ekleyin. 
 
Bakır tabaklara ince bir tabaka halinde yoğurtlu patlıcanı yayın. Üzerine de kıymayı paylaştırın.
 
Domates, biber ve tırnaklı pide ile servis edin.
 
 
Not: Alinazik ya da Alenazik, Gaziantep mutfağının meşhur lezzetlerinden biridir. Zırh kıyması yerine ufak  doğranmış sotelik et ile de yapıldığı olur. Kimisi eti veya kıymayı kavururken içine küçük doğranmış  domates ve yeşilbiber gibi eklemeler yapar. Alinazik, kebapçılarda şişte pişirilmiş kıyma kebap ile de yapılabilir. Evlerde ise hazır alınmış kıymayı tavada kavurarak kolay usül yapan da vardır.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178355 
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2024 
181 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe İpek Kıcıkoğlu
 
 
7 tane közlenmiş patlıcan 
 
500 gr orta yağlı kıyma 
 
4 diş sarımsak 
 
250 gr süzme yoğurt 
 
Tuz 
 
Karabiber 
 
Pul biber 
 
 
Kıyma kavrulur. 
 
Sonra baharatı eklenir. 
 
Patlıcanlar közlenir ve temizlenir, ince ince doğranır. 
 
Tuz ve yoğurtla karıştırılır. 
 
Servis tabağına alınır ve üzerine kavrulmuş kıyma konur. 
 
 
Not: Yavuz Sultan Selim Han, 16. yüzyılda Antep’e büyük ve ihtişamlı bir törenle girer. En az şimdiki kadar zengin Antep mutfağının yemekleriyle onun için büyük bir ziyafet verilir. Yavuz Sultan, bir yemeği o kadar beğenir ki, ustasıyla tanışmak ister. Yemeğin lezzetindeki inceliğe ithafen “Kim bu eli nazik?” diye sorar. Yemeği yapan usta saray mutfağına alınırken, yemeğin adı da “Eli Nazik” olarak kalır. Zaman içinde de adı değişerek Alinazik olur.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182586 
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2025 
94 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
50 gram tereyağı (3,5 yemek kaşığı)
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
2 diş sarımsak
 
500 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
Patlıcanlı karışım için:
 
1 kase yoğurt
 
4 adet közlenmiş patlıcan
 
1.5 çay kaşığı tuz
 
 
Patlıcanlarınıza bıçak yardımıyla minik delikler açarak fırında ya da ocak üzerinde közleyin. Kabuklarını daha kolay soyabilmek için patlıcanlarınızın içi henüz sıcakken bir kabın içine alın ve kabın kapağını kapatın. Bu şekilde 5-10 bırakın. Patlıcanlarınız terleyecek ve daha kolay soyulacaktır.
 
Etinizi kısık ateşte suyunu salana kadar ağır ağır pişirin ve yumuşacık olmasını sağlayın. Yoğurdun üzerine etleri çok sıcakken aktarmama özen gösterin. Çok sıcak et, yoğurdun sulanmasına neden olacak ve yemeğinizin tadını etkileyecektir.
 
Alinazik tarifi için tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek yavaşça kavurmaya başlayın. Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
 
Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ve sevdiğiniz diğer baharatları ekleyerek tatlandırın ve etinizi ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımı ile iyice ezin. Patlıcanlarınızı ezme aşamasında üzerine hafifçe tuz atın. İyice ezildiklerinde yoğurtla bir kasenin içinde birleştirin ve güzelce karıştırın.
 
Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alın. Ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız etleri de üzerine yerleştirin. Sosunu ilave ederek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184913 
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2025 
85 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Közlenmiş patlıcanlı yoğurt tabanı için:
 
5 adet orta boy patlıcan
 
1,5 su bardağı süzme yoğurt (veya yoğurt + süzme karışık)
 
2 diş sarımsak
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
300-350 g kuşbaşı dana ya da kuzu eti (isteğe göre kıyma da kullanılabilir)
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
Tuz, karabiber, pul biber
 
Üzeri için maydanoz (isteğe bağlı)
 
 
Patlıcanları ocakta, fırında ya da köz tavasında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla ince ince doğrayın.
 
Sarımsakları ezin. Yoğurt, tuz ve közlenmiş patlıcanları karıştırarak püre haline getirin. Servis tabağına yayın.
 
Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını alın. Küp doğranmış eti ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Salçayı ve baharatları ekleyin, birkaç dakika daha pişirin.
 
Yoğurtlu patlıcan karışımının üzerine sıcak etleri dökün. Dilerseniz maydanoz ve pul biberle süsleyin.
 
Yanında lavaş veya pilavla sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185296 
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2025 
17 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
4 adet orta boy patlıcan
 
300 g dana ya da kuzu kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
2 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 su bardağı süzme yoğurt
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
 
 
Ocakta, fırında ya da mangalda közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun ve doğrayın.
 
Patlıcanları ince ince doğrayın ya da ezin. Ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurtla karıştırın.
 
Tereyağı ve zeytinyağını tavada ısıtın, ince doğranmış soğanı kavurun. Kıymayı ekleyip iyice pişirin. Ardından salçaları ve baharatları ilave edin.
 
Servis tabağına patlıcanlı yoğurtlu karışımı yayın. Üzerine kıymalı sosu ekleyin. İsteğe bağlı olarak maydanoz ya da pul biberle süsleyin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |