| 
 
 
 | 
Ali Nazik Kebabı | 
  | 
canseza 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.03.2012 
Mesajlar: 33 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc73855 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2012 
2,703 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4-5 adet közlenmiş patlıcan
 
200-250 gr yağsız kıyma
 
2-3 adet kuru soğan
 
3-4 adet domates
 
3-4 adet sivri biber
 
Bir miktar sıvıyağ
 
Biraz tuz, karabiber
 
1 miktar pulbiber
 
Sarımsaklı yoğurt
 
 
Közlenen patlıcanlar bir kaba alınıp ezilir. Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökülüp iyice karıştırılır. Ayrı bir sos tenceresinde önce yemeklik doğranan soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir, üzerine kıyma ve minik doğranan biberler eklenip kavrulmaya devam edilir.Kavrulan kıymaya kabuklarını soyup rendelediğimiz domatesleri ekleyip, baharatları katılır ve suyunu hafifçe çekene kadar pişirilir.Servis tabaklarına alınan yoğurtlu patlıcanın üzerine hazırlanan kıymalı sos dökülerek servis edilir.
  
 | 
Ali Nazik | 
  | 
yalan dünya 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.01.2012 
Mesajlar: 31 Şehir: Antakya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc77261 
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2012 
2,322 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram kıyma
 
3 sivri biber
 
1 kırmızı dolamlık biberi
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
2 su bardağı yoğurt
 
3 adet közlenmiş patlıcan
 
3 diş sarımsak
 
 
Kıymayı tavaya alıp 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra içine çok ince kıyılmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine yağı ekleyip iyice suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakın.  Sarımsaklı yoğurt ve közlenmiş irice doğranmış patlıcanla iyice karıştırın. Patlıcanlar çok sıcak olursa yoğurt kesilir buna dikkat edin. Patlıcanlar ılık olmalı. Servis tabağına patlıcanlı yoğurtlu bu karışımı yerleştirin. Üzerine de kavrulmuş kıymayı düzgünce dökün. Etrafına maydanozları dizin, üzerine de kırmızı biberle yağ yakıp gezdirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "pembe orkide" tarafından gönderildi. 16.08.2015
  
 | 
Alinazik | 
  | 
Yemek Tarifleri 
Robot 
 
Kayıt: 18.06.2006 
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye | 
Kısa URL: https://ml.md/lc93090 
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2013 
2,255 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram kıyma
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
2 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı salça
 
Maydanoz
 
2 adet közlenmiş patlıcan
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
 
 
Kıymayı yağsız tavada kavurmaya başlayın. Daha sonra iyice kızaran kıymaların içine tereyağı ekleyip karıştırın. Bu arada közlenmiş patlıcanları ezin ve sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis tabağının içine yerleştirin. Üzerine kavrulmuş kıymayı döküp sıcak olarak servis yapın.
  
 | 
Ali Nazik | 
  | 
sayın b. 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2013 
Mesajlar: 42 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98193 
Gönderme Tarihi: 13.May.2014 
2,206 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gr kıyma
 
8 patlıcan
 
3 diş sarımsak
 
250 gram yoğurt
 
1 kuru soğan
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
4 yemek kaşığı su
 
yeterince Tuz
 
yeterince karabiber
 
 
Patlıcanları közde yada evde tava yardımı ile közleyin. Ancak közde olan patlıcan daha lezzetli olur. Daha sonra patlıcanların kabuklarını soyun. Bu işlem sırasında musluk altına tutarak yaparsanız, temiz bir patlıcan elde edersiniz.
 
Patlıcanları küçük parçalar halinde doğrayın ve üzerine sarımsakları soyup ezerek bir tabağa alın. Üzerine yoğurdu da ekleyip iyice karıştırın ve servis tabağına alın.
 
Soğanları doğrayıp tavada yağ ile kızartın ve üzerine kıymayı, tuzu, karabiberi, salçaları ve suyu ekleyip 6-7 dakika kavurun.
 
Kavrulan kıymayı servis tabağının üzerine yayın. Üzerini süslemek için maydanoz kullanabilirsiniz.
  
 | 
Alinazik | 
  | 
ırazca 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.09.2014 
Mesajlar: 37 Şehir: Nevşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101665 
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2014 
2,058 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram yağlı kıyma
 
3 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
 
3 adet sivri biber
 
Tuz
 
Karabiber
 
3 adet közlenmiş patlıcan
 
200 gram süzme yoğurt
 
1 limon
 
4 çorba kaşığı zeytinyağı
 
3 diş sarımsak
 
 
Közlenmiş patlıcanları küp şeklinde doğrayın. Daha sonra üzerine limon suyunu ve zeytinyağını gezdirip karıştırın. Süzme yoğurdu bir kabın içinde iyice çırpın. Patlıcanların üzerine dökün ve karıştırın. Kıymayı da tereyağıyla 15 dakika kadar iyice kavurun. İçine doğranmış biberleri, baharatları ilave ederek iyice pişirin. Bu kıymalı karışımı yoğurtlu patlıcanların üzerine döküp sıcak sıcak ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105581 
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015 
1,977 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
4 adet patlıcan
 
250 gram kıyma
 
1 kase yoğurt
 
1 yemek kaşığı salça
 
3 diş sarımsak
 
Tuz
 
 
Yıkanıp kurulanmış patlıcanlar bıçağın ucuyla delinerek kömür ateşinde, ocağın üzerinde veya fırında yumuşayıp kabukları yanıncaya kadar pişirilir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur. Bıçakla ince ince kıyılır ve servis tabağına alınır. Bir tavada kıymaya salça, tuz ve çok az zeytinyağı ilave edilerek iyice kavrulur. Diğer bir kapta süzme yoğurt ezilerek içine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenir. En üste de kıymalı sos ilave edilerek sıcak olarak servise sunulur.
 
 
Not: Alinazik farklı bölgelerde farklı isimlerle de karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; Urfa yöresinde; Söğürme, Çukurova yöresinde; baba annüç adıyla yapılmaktadır. 
 
Alinazik, tadı ve hafifliği ile öne çıkmış bir yemektir.18. yüzyılda yazılmış çeşitli yemek risalelerinde bu yemeğin adı yoğurtlu bazıncan olarak geçmektedir. Rakkuş Bacı isimli halk ozanı Antep üzerine yazdığı bir destanda bu yemek için; Alinazik bir mucize, yutmadan kendi kayar. yerken damak mest olur, dil dudakları yalar. diye söz etmektedir.
 
Gerek malzemenin azlığı, gerekse yapılışındaki kolaylık evlerde de kolaylıkla hazırlanmasını sağlar. Ünü, yörenin dışına taşan bu yemeğin kültür turizmine katkısı da büyüktür.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik | 
  | 
mavi kaktüs 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.01.2013 
Mesajlar: 20 Şehir: Zonguldak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc86297 
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2013 
1,950 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Mehmet Soykan
 
 
1 kg ufak kuşbaşı şeklinde doğranmış dana eti
 
40 ml sıvı yağ
 
6 adet patlıcan
 
15 gram sarımsak
 
2 adet soğan
 
10 gram tuz
 
10 gram karabiber
 
15 gram kekik
 
15 gram pul biber
 
10 gram toz biber
 
400 gram yoğurt
 
 
Derin bir tencereye yağ koyup etleri kavurun. Soğan ilave edilip bir süre kavurduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakın. Et pişmeye yakın baharatları ekleyin. Patlıcanları közleyip kuşbaşı şeklinde doğrayın ve baharatlandırın. Uygun bir tabağın ortasına sote edilmiş etleri yerleştirin. Kenarına patlıcanları dizin yoğurt sos döküp servis edin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik Kebabı | 
  | 
feri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.07.2014 
Mesajlar: 26 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc100252 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2014 
1,816 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
 
1 adet orta boy soğan
 
1 kase yoğurt
 
1 tatlı kaşığı salça
 
250 gr köftelik kıyma
 
Tuz
 
50 gr yağ
 
 
Közlenmiş patlıcanlar küçük küçük küp şeklinde doğranıp sıvı yağda kavrulur ve geniş yayvan bir tabağa alınıp soğumaya bırakılır. Kuru soğan küçük küçük doğranır biraz kavrulduktan sonra salça ilave edilir yine biraz kavrulur daha sonra kıyma ilave edilip kıyma pişene kadar kavrulur. Yoğurt iyice çırpılıp hazırlanmış patlıcanların üzerine dökülür. Hazırlanan kıymalı karışım da yoğurdun üzerine dökülür. Süslemek için yeşil sivri biber yada maydanoz kullanılabilir.
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116118 
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016 
1,789 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.kulturportali.gov.tr
 
 
750 Gr iri çekilmiş kıyma
 
1 kg yoğurt
 
3 kg patlıcan
 
56 diş sarımsak
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızıbiber
 
Sadeyağ
 
 
Yoğurt süzülür. Patlıcanlar ateşte közlenir közleme işlemine yöremizde(partılama ya da söğürme) denir. Közlendikten sonra patlıcanların kabukları soyularak içi kesme tahtasında bıçakla kıyılır sonra elle yoğrularak veya tahta havanda dövülerek söğürme çok ince bir hale getirilir. Kıyma biraz yağ ilave edilerek kavrulur. tuz ve kırmızı biber eklenir. Kıyma çok kavrulmamalı yöremizin deyimiyle sulu-tuzlu olmalıdır. Söğürme hafif ateşte ısıtılır ve bu arada içine süzülmüş yoğurt yavaşça katılır.(yoğurt tatlı olmamalı kıyma da ne çok katı nede çok sulu olmalıdır) yoğurtlu söğürme ocakta hafif karıştırılırken dövülmüş sarımsak ilave edilir. Söğürme kaynamadan ocaktan indirilir servis tabağına çok ince bir şekilde yayılır. Hazırlanmış kıyma yoğurtlu söğürmenin üzerine döşenir. Yemeğimiz servise hazırdır alinazik sıcak olarak ekmekle yenir.
 
 
 
  
 | 
Alenazik (Gaziantep) | 
  | 
esra yol 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.12.2017 
Mesajlar: 25 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130741 
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2017 
1,524 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
 
 
400 gr. yağsız iri kıyma
 
1,5 kg. topak veya bostan patlıcan
 
1,5  2 su bardağı süzme yoğurt
 
1-2 diş sarımsak
 
1 adet orta boy domates
 
1 adet yeşil biber
 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Patlıcanlar  fırında  közlenip kabukları temizlenip bıçakla ince kıyılır. Tavaya konulan ete 1 fincan su ilave edilir. Et suyunu salıp çekinceye kadar ağzı kapalı olarak hafif ateşte tuzu ilave edilip, pişirilir. Suyunu çektiğinde içine tereyağı ilave edilir.  Üzerine çok ince kıyılan biber ve domates ilave edilir. Kısık ateşte domates ve biber soluncaya kadar birlikte kavrulur. Salçalar ve az karabiber eklenip 1-2. dk. Karıştırılarak kavrulur. Ilık bekletilen patlıcanlar yoğurt ve ince kıyılan sarımsak tuz ilave edilip, iyice karıştırılır. Kısık ateşte biraz daha ısıtılıp servis kabına alınır. Üzerine kavrulan kıyma sıcak olarak yayılıp, kalan karabiber eklenir.
 
 
Not: Bu yemeğin adı Ala ve Nazik kelimelerinin birleşmesi ile türemiş olup Antep şivesinde Alenazik olarak ifade edilmektedir. Ancak, alinazik diyenlerde vardır. Fotoğraftaki yemeği, sotelenmiş kıyma ve mangalda pişirilmiş kıyma kebabı ile birlikte ,farklı bir lezzet elde ederek görüntüledim. Farklı bir pişirme  yöntemide ; taze biber, domates ve salça konulmadan yapılanıdır. Az yağlı kıyma kavrulup, içine tereyağı ve sadece kırmızı pul biberi eklenip, közlenmiş patlıcanla karıştırılmış sarımsaklı yoğurt üzerine ilave edilir. Yanında yeşil biber, yufka ekmek veya pide ekmeği tavsiye edilir.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik | 
  | 
çaycı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.01.2018 
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131231 
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2018 
1,170 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://annevebebek.gov.tr
 
 
1 kg patlıcan
 
4 dış sarımsak
 
50 ml süzme yoğurt
 
30 gram margarin
 
900 gram orta yağlı kıyma
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
1 sivri biber
 
1 kırmızı kapya biberi
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızı pul biber
 
 
Patlıcanları yıkayın, üzerlerini çatalla delip Fırında ya da ocakta közleyin. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup ince doğrayın ve bir servis tabağına alın. Sarımsakları ezip süzme yoğurda ekleyin. Margarini bir sos tenceresinde eritin.
 
Kıyma, salça ve ince doğradığınız biberleri ekleyin ve kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın. Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
kallavi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.02.2019 
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140372 
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2019 
919 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
300 gram kıyma
 
2 adet domates
 
2 adet biber
 
1 adet orta boy soğan
 
İsteğe göre maydanoz
 
Tereyağı
 
3 diş sarımsak
 
500 gram yoğurt
 
500 gram patlıcan
 
Sosu için:
 
Biber salçası
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
 
Domates, biber, soğan keskin bir bıçakla çok ince kıyılır. (Rondoda da rendeleyebilirsiniz.) Tereyağını tavaya atın ve eritmeye başlayın. Kıyma ve ince kıydığınız malzemelerinizi orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Sarımsakları havanda biraz tuz ekleyerek ezin. Közlediğiniz patlıcanlanları kesme tahtasında iyice kıyın. Salça ve tereyağını 2-3 dakika kavurarak ocaktan alın. Sarımsak, patlıcan ve yoğurdu karıştırarak servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız etli karışımı yayın ve üzerine salçalı sosu gezdirerek servis yapın.
 
 
Not: Ali Nazik Gaziantep yöresinde ait bir yemektir. Arapça'da "ala" güzel, "nazik" ise yemek demektir. Bu iki kelimenin birleşimi Ali Nazik yemeğine ismini vermiştir.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151911 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2020 
697 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg patlıcan
 
1 diş sarımsak
 
250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
 
50 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Derin bir tava içerisine tereyağ koyun. Sarımsağı ilave ederek hafifçe kavurun. Daha sonra minik doğranmış kuşbaşı etleri ilave edin iyice karıştırın ve kapağı kapatıp 7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın. Salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyip 2 karıştırın ve ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün. Döverken hafif tuz serpin üzerine. İyice ezilen patlıcanları bir kapta sarımsaklı yoğurt ile güzelce karıştırın. Servis tabağının içine patlıcanlı karışımı koyun ve ortasını çukur yapın. Çukur kısmına etleri koyun ve sosundan ilave ederek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
Oyalı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.04.2020 
Mesajlar: 31 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc150327 
Gönderme Tarihi: 05.May.2020 
553 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 büyük patlıcan
 
300-350 gr. kıyma
 
2 büyük yeşil biber
 
1 büyük soğan
 
3 diş sarımsak
 
5 kaşık süzme yoğurt
 
Yeteri kadar sıvı yağ
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım tatlı kaşığı karabiber
 
Yarım tatlı kaşığı kimyon
 
Sosu için;
 
Bir tepeleme yemek kaşığı tereyağı
 
Yarım tatlı kaşığı pul biber
 
 
Patlıcanlarımızı 250 derecelik fırında közlemeye alıyoruz. Közlenince çıkarıp soyuyoruz ve içlerini iyice doğruyoruz.
 
Doğradığımız patlıcanları bir tavada çok az yağla 10 dk kadar çevirip bir kenara alıyoruz.
 
Biberimizi, soğanımızı ve sarımsağımızın 2 tanesini ince ince doğruyoruz.
 
Kıymayı tavaya alıp ocağa koyuyoruz. Rengi dönene kadar kavuruyoruz.
 
Rengi döndükten sonra biraz yağı ve doğradığımız sebzeleri ekleyip hepsini iyice kavuruyoruz. Sonra tuzunu baharatını atıp karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
 
Bir kapta süzme yoğurdumuzu az suyla açıyoruz. Tuz ve dövülmüş bir sarımsağımızı ekleyerek iyice kıvam veriyoruz.
 
Yoğurdumuzla patlıcanlarımızı karıştırıp servis yapacağımız tabağın zeminine yerleştiriyoruz.
 
Üzerine kıymalı karışımı döküyoruz.
 
Bir kapta tereyağını kırmızı biberle yakıp Ali Naziğimizin üstünde gezdiriyoruz.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153148 
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2020 
518 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram kıyma
 
2-3 adet patlıcan
 
1 adet kuru soğan
 
1 adet domates
 
2 adet sivri biber
 
2 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
Üzeri için:
 
Tereyağı veya sıvı yağ
 
Karabiber
 
Kırmızı toz biber
 
Tuz
 
 
İlk olarak patlıcanları közleyip soyun.
 
Daha sonra soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayın ve geniş bir tavada soteleyin.
 
Ardından kıymayı ilave edin.
 
Kıyma pişince küp şeklinde doğradığınız domatesi ekleyin.
 
Tuz ve baharatları da atıp, domatesler yumuşak hale gelene kadar pişirin.
 
Közlediğiniz patlıcanları ince bir şekilde doğrayın ve geniş bir kaseye alın.
 
Üzerine yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
 
Son olarak da bir tavada kırmızı biberli sosu hazırlayın.
 
Bunun için biberleri incecik doğrayın ve tereyağında pul biber ile kavurun.
 
Patlıcanlı karışımı servis tabağına alın.
 
Kıymalı harcı da üzerine yayın.
 
Sosu da kıymalı harcın üzerinde gezdirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 20.10.2022
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158468 
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2021 
397 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 diş sarımsak
 
250 gram kuşbaşı et
 
50 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Patlıcanlı karışım için:
 
3 adet közlenmiş patlıcan
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 kâse sarımsaklı yoğurt
 
 
Tereyağını bir tavanın içerisinde eritin. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin.
 
Ardından minik olarak doğranmış olan kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırmaya başlayın, kapağı kapatıp 6 dakika kadar kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
 
Piştikten sonra toz kırmızı biber, salça ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.
 
Patlıcanları közleyip kabuklarını soyup keskin bir bıçak yardımıyla dövün.
 
Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz serpiştirin.
 
Sarımsaklı yoğurt ile patlıcanları birleştirelim.
 
Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanı koyup orta kısmını çukurlaştırın.
 
Hazırladığınız etleri üzerine ekleyip sosunu ekledikten sonra servise hazır hale getirin.
 
 
Not: Yavuz Sultan Selim yemeği tatmasıyla hangi eli nazik yaptı bunu diyor? O günden bugüne yemeğin adı Ala nazik oluyor. Ardından günümüze Ali Nazik olarak değişiyor. Ala güzel nazik ise Arapçada yemek anlamına geliyor.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159081 
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2021 
384 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2-3 adet patlıcan
 
250 gram kıyma
 
2 adet sivri biber
 
1 adet domates
 
1 adet kuru soğan
 
2 diş sarımsak
 
2 su bardağı yoğurt
 
Üzeri için:
 
Tereyağı veya sıvı yağ
 
Kırmızı toz biber
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
İlk olarak patlıcanları közleyin. Ardında kabuklarını soyun. 
 
Soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayın ve geniş bir tavada soteleyin. 
 
Ardından kıymayı ilave edin.
 
Kıyma pişince küp şeklinde doğradığınız domatesi ekleyin. 
 
Tuz ve baharatları da atıp, domatesler yumuşayana kadar pişirin.
 
Közlediğiniz patlıcanları ince bir şekilde doğrayın ve geniş bir kaseye alın.
 
Üzerine yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
 
Son olarak da bir tavada kırmızı biberli sosu hazırlayın. Bunun için biberleri incecik doğrayın ve tereyağında pul biber ile kavurun.
 
Patlıcanlı karışımı servis tabağına alın. Kıymalı harcı da üzerine yayın. 
 
Sosu da kıymalı harcın üzerinde gezdirin.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156724 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2021 
364 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 adet patlıcan
 
500 g az yağlı kıyma
 
1 adet soğan
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
300 gram yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı kekik
 
1 çay kaşığı pul biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
2 çay kaşığı tuz
 
 
Patlıcanlar yaklaşık 25-30 dakika kadar közlenir.
 
Tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı konulur. Soğan ve doğranmış yeşilbiberler bu yağda kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra kıymayı eklenir ve suyunu çekene kadar kavrulur.
 
1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kekik ve pul biberde kıymaya eklenir, karıştırılıp karışım ocaktan alınış.
 
Ayrı bir kapta süzme yoğurt tuz ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır. Közlenmiş patlıcan ve biber ince ince doğranıp, yoğurtla karıştırılır.
 
Tabağa önce patlıcan ve yoğurt karışımını, sonra kıymalı harç eklenir. İsteğe göre maydanoz ile süslenerek servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161994 
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2021 
341 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
350 gram kuzu gerdan
 
1 adet kuru soğan
 
50 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1,5 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
Yoğurtlu patlıcan için:
 
1 adet patlıcan
 
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
 
1 diş sarımsak
 
10 dal maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Alinazik tarifi patlıcanların ve etin hazırlanması olmak üzere iki adımdan oluşur. Et ve soğanı tereyağında kavuruyoruz. Biber salçası, domates salçası, toz biber, pul biber, sarımsak ve kaynamış su ekleyerek etimizi pişiriyoruz.
 
Yoğurt, sarımsak, maydanoz, tuz ve közlenmiş patlıcanı zeytinyağı ile karıştırarak yemeğimizin tabanını elde ediyoruz. Hazırlamış olduğumuz patlıcanlı karışımı tavada ısıttıktan sonra et ile buluşturuyoruz. Son olarak üzerine maydanoz ekleyerek servis ediyoruz. Alinazik akşam yemeğine hazır.
 
 
 
  
 | 
Alinazik Kebabı (Gaziantep) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc168153 
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2022 
308 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
300 gram küçük doğranmış dana eti (yağ oranı az olmamalı)
 
40 gram doğal tereyağı
 
2 diş sarımsak
 
Yarım çay kaşığı toz biber
 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım çay kaşığı tuz
 
3 orta boyda patlıcan
 
1 kase yoğurt
 
 
Öncelikle har ocak ateşinde 3 patlıcanı közleyin. Ateşe koymadan patlıcanları bıçak yardımıyla deliniz. Közlenen patlıcanların sıcak haldeyken kabuklarını soyunuz. Doğrama tahtasına alıp iyice ufak parçalara ayırınız. İçerisine ezilmiş bir diş sarımsak ve yarım çay kaşığından da az tuz koyunuz. İyice karıştırılmış yoğurdu üzerine dökünüz. Servis tabağının içine boşaltınız. Öte yandan ocaktaki diğer gözde kısık ateşe etinizi koyunuz. Kısık ateşte ortalama 15 – 20 dakika da pişirilen etiniz daha yumuşak olur. Bir parça tencere de ise o sırada tereyağınızı koyun.
 
Kalan diğer sarımsağı da ezerek tereyağına ekleyin. Kırmızı eti diğer tencereden alıp tereyağı olan tencereye ekleyin. Karıştırıp kısık ateşte 7 dakika bekletin. Üzerine akabinde tuz, toz biber ve salçanızı ekleyip karıştırınız. Pişen eti servis tabağına eklediğiniz patlıcan karışımının tam orta kısmına koyun. Süslemek amaçlı bir dal maydanozdaki yaprakları kesip etin üzerine koyun. Son olarak göz kararı biraz toz biber serpiştiriniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |