| 
 
 
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3308 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185296 
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2025 
17 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
4 adet orta boy patlıcan
 
300 g dana ya da kuzu kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
2 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 su bardağı süzme yoğurt
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
 
 
Ocakta, fırında ya da mangalda közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun ve doğrayın.
 
Patlıcanları ince ince doğrayın ya da ezin. Ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurtla karıştırın.
 
Tereyağı ve zeytinyağını tavada ısıtın, ince doğranmış soğanı kavurun. Kıymayı ekleyip iyice pişirin. Ardından salçaları ve baharatları ilave edin.
 
Servis tabağına patlıcanlı yoğurtlu karışımı yayın. Üzerine kıymalı sosu ekleyin. İsteğe bağlı olarak maydanoz ya da pul biberle süsleyin.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3308 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184913 
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2025 
85 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Közlenmiş patlıcanlı yoğurt tabanı için:
 
5 adet orta boy patlıcan
 
1,5 su bardağı süzme yoğurt (veya yoğurt + süzme karışık)
 
2 diş sarımsak
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
300-350 g kuşbaşı dana ya da kuzu eti (isteğe göre kıyma da kullanılabilir)
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
Tuz, karabiber, pul biber
 
Üzeri için maydanoz (isteğe bağlı)
 
 
Patlıcanları ocakta, fırında ya da köz tavasında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla ince ince doğrayın.
 
Sarımsakları ezin. Yoğurt, tuz ve közlenmiş patlıcanları karıştırarak püre haline getirin. Servis tabağına yayın.
 
Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını alın. Küp doğranmış eti ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Salçayı ve baharatları ekleyin, birkaç dakika daha pişirin.
 
Yoğurtlu patlıcan karışımının üzerine sıcak etleri dökün. Dilerseniz maydanoz ve pul biberle süsleyin.
 
Yanında lavaş veya pilavla sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182586 
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2025 
94 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
50 gram tereyağı (3,5 yemek kaşığı)
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
2 diş sarımsak
 
500 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
Patlıcanlı karışım için:
 
1 kase yoğurt
 
4 adet közlenmiş patlıcan
 
1.5 çay kaşığı tuz
 
 
Patlıcanlarınıza bıçak yardımıyla minik delikler açarak fırında ya da ocak üzerinde közleyin. Kabuklarını daha kolay soyabilmek için patlıcanlarınızın içi henüz sıcakken bir kabın içine alın ve kabın kapağını kapatın. Bu şekilde 5-10 bırakın. Patlıcanlarınız terleyecek ve daha kolay soyulacaktır.
 
Etinizi kısık ateşte suyunu salana kadar ağır ağır pişirin ve yumuşacık olmasını sağlayın. Yoğurdun üzerine etleri çok sıcakken aktarmama özen gösterin. Çok sıcak et, yoğurdun sulanmasına neden olacak ve yemeğinizin tadını etkileyecektir.
 
Alinazik tarifi için tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek yavaşça kavurmaya başlayın. Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
 
Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ve sevdiğiniz diğer baharatları ekleyerek tatlandırın ve etinizi ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımı ile iyice ezin. Patlıcanlarınızı ezme aşamasında üzerine hafifçe tuz atın. İyice ezildiklerinde yoğurtla bir kasenin içinde birleştirin ve güzelce karıştırın.
 
Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alın. Ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız etleri de üzerine yerleştirin. Sosunu ilave ederek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178355 
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2024 
181 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe İpek Kıcıkoğlu
 
 
7 tane közlenmiş patlıcan 
 
500 gr orta yağlı kıyma 
 
4 diş sarımsak 
 
250 gr süzme yoğurt 
 
Tuz 
 
Karabiber 
 
Pul biber 
 
 
Kıyma kavrulur. 
 
Sonra baharatı eklenir. 
 
Patlıcanlar közlenir ve temizlenir, ince ince doğranır. 
 
Tuz ve yoğurtla karıştırılır. 
 
Servis tabağına alınır ve üzerine kavrulmuş kıyma konur. 
 
 
Not: Yavuz Sultan Selim Han, 16. yüzyılda Antep’e büyük ve ihtişamlı bir törenle girer. En az şimdiki kadar zengin Antep mutfağının yemekleriyle onun için büyük bir ziyafet verilir. Yavuz Sultan, bir yemeği o kadar beğenir ki, ustasıyla tanışmak ister. Yemeğin lezzetindeki inceliğe ithafen “Kim bu eli nazik?” diye sorar. Yemeği yapan usta saray mutfağına alınırken, yemeğin adı da “Eli Nazik” olarak kalır. Zaman içinde de adı değişerek Alinazik olur.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172595 
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2023 
289 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
1.2 kg kuzu eti, orta yağlı
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
1 adet etli kırmızı biber, kabaca doğranmış
 
40 g tereyağı, küçük küpler halinde kesilmiş
 
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
 
1,5 kg patlıcan 
 
750 g süzme yoğurt
 
6 diş sarımsak, ezilmiş
 
Sunum için:
 
3 adet küçük boy domates, dilimlenmiş 
 
6 adet küçük boy sivri yeşilbiber
 
3 adet tırnaklı pide, dilimlenmiş
 
 
Kuzu etine tuz ve etli kırmızı biber ekleyerek kıyma şeklini alana kadar zırhla kıyın ve karıştırın.
 
Hazırlanan harcı bir tavaya koyun ve üzerine tereyağı parçaları ve toz kırmızıbiberi ekleyin. 
 
Taş fırında köz ateşte veya normal fırında 180°C’de 10–15 dakika pişirin. 
 
Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. İnce ince kıyın. Bir bardak altıyla ezerek pürüzsüz kıvam almasını sağlayın. 
 
Bir tencerede, kısık ateşte yoğurdu karıştırarak ısıtın. Patlıcanı ilave edip ısınıncaya kadar karıştırın. En son sarımsağı ekleyin. 
 
Bakır tabaklara ince bir tabaka halinde yoğurtlu patlıcanı yayın. Üzerine de kıymayı paylaştırın.
 
Domates, biber ve tırnaklı pide ile servis edin.
 
 
Not: Alinazik ya da Alenazik, Gaziantep mutfağının meşhur lezzetlerinden biridir. Zırh kıyması yerine ufak  doğranmış sotelik et ile de yapıldığı olur. Kimisi eti veya kıymayı kavururken içine küçük doğranmış  domates ve yeşilbiber gibi eklemeler yapar. Alinazik, kebapçılarda şişte pişirilmiş kıyma kebap ile de yapılabilir. Evlerde ise hazır alınmış kıymayı tavada kavurarak kolay usül yapan da vardır.
 
 
 
  
 | 
Alinazik Kebabı (Gaziantep) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc168153 
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2022 
308 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
300 gram küçük doğranmış dana eti (yağ oranı az olmamalı)
 
40 gram doğal tereyağı
 
2 diş sarımsak
 
Yarım çay kaşığı toz biber
 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım çay kaşığı tuz
 
3 orta boyda patlıcan
 
1 kase yoğurt
 
 
Öncelikle har ocak ateşinde 3 patlıcanı közleyin. Ateşe koymadan patlıcanları bıçak yardımıyla deliniz. Közlenen patlıcanların sıcak haldeyken kabuklarını soyunuz. Doğrama tahtasına alıp iyice ufak parçalara ayırınız. İçerisine ezilmiş bir diş sarımsak ve yarım çay kaşığından da az tuz koyunuz. İyice karıştırılmış yoğurdu üzerine dökünüz. Servis tabağının içine boşaltınız. Öte yandan ocaktaki diğer gözde kısık ateşe etinizi koyunuz. Kısık ateşte ortalama 15 – 20 dakika da pişirilen etiniz daha yumuşak olur. Bir parça tencere de ise o sırada tereyağınızı koyun.
 
Kalan diğer sarımsağı da ezerek tereyağına ekleyin. Kırmızı eti diğer tencereden alıp tereyağı olan tencereye ekleyin. Karıştırıp kısık ateşte 7 dakika bekletin. Üzerine akabinde tuz, toz biber ve salçanızı ekleyip karıştırınız. Pişen eti servis tabağına eklediğiniz patlıcan karışımının tam orta kısmına koyun. Süslemek amaçlı bir dal maydanozdaki yaprakları kesip etin üzerine koyun. Son olarak göz kararı biraz toz biber serpiştiriniz.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161994 
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2021 
341 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
350 gram kuzu gerdan
 
1 adet kuru soğan
 
50 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1,5 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
Yoğurtlu patlıcan için:
 
1 adet patlıcan
 
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
 
1 diş sarımsak
 
10 dal maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Alinazik tarifi patlıcanların ve etin hazırlanması olmak üzere iki adımdan oluşur. Et ve soğanı tereyağında kavuruyoruz. Biber salçası, domates salçası, toz biber, pul biber, sarımsak ve kaynamış su ekleyerek etimizi pişiriyoruz.
 
Yoğurt, sarımsak, maydanoz, tuz ve közlenmiş patlıcanı zeytinyağı ile karıştırarak yemeğimizin tabanını elde ediyoruz. Hazırlamış olduğumuz patlıcanlı karışımı tavada ısıttıktan sonra et ile buluşturuyoruz. Son olarak üzerine maydanoz ekleyerek servis ediyoruz. Alinazik akşam yemeğine hazır.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159081 
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2021 
384 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2-3 adet patlıcan
 
250 gram kıyma
 
2 adet sivri biber
 
1 adet domates
 
1 adet kuru soğan
 
2 diş sarımsak
 
2 su bardağı yoğurt
 
Üzeri için:
 
Tereyağı veya sıvı yağ
 
Kırmızı toz biber
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
İlk olarak patlıcanları közleyin. Ardında kabuklarını soyun. 
 
Soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayın ve geniş bir tavada soteleyin. 
 
Ardından kıymayı ilave edin.
 
Kıyma pişince küp şeklinde doğradığınız domatesi ekleyin. 
 
Tuz ve baharatları da atıp, domatesler yumuşayana kadar pişirin.
 
Közlediğiniz patlıcanları ince bir şekilde doğrayın ve geniş bir kaseye alın.
 
Üzerine yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
 
Son olarak da bir tavada kırmızı biberli sosu hazırlayın. Bunun için biberleri incecik doğrayın ve tereyağında pul biber ile kavurun.
 
Patlıcanlı karışımı servis tabağına alın. Kıymalı harcı da üzerine yayın. 
 
Sosu da kıymalı harcın üzerinde gezdirin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158468 
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2021 
397 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 diş sarımsak
 
250 gram kuşbaşı et
 
50 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Patlıcanlı karışım için:
 
3 adet közlenmiş patlıcan
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 kâse sarımsaklı yoğurt
 
 
Tereyağını bir tavanın içerisinde eritin. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin.
 
Ardından minik olarak doğranmış olan kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırmaya başlayın, kapağı kapatıp 6 dakika kadar kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
 
Piştikten sonra toz kırmızı biber, salça ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.
 
Patlıcanları közleyip kabuklarını soyup keskin bir bıçak yardımıyla dövün.
 
Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz serpiştirin.
 
Sarımsaklı yoğurt ile patlıcanları birleştirelim.
 
Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanı koyup orta kısmını çukurlaştırın.
 
Hazırladığınız etleri üzerine ekleyip sosunu ekledikten sonra servise hazır hale getirin.
 
 
Not: Yavuz Sultan Selim yemeği tatmasıyla hangi eli nazik yaptı bunu diyor? O günden bugüne yemeğin adı Ala nazik oluyor. Ardından günümüze Ali Nazik olarak değişiyor. Ala güzel nazik ise Arapçada yemek anlamına geliyor.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156724 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2021 
364 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 adet patlıcan
 
500 g az yağlı kıyma
 
1 adet soğan
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
300 gram yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı kekik
 
1 çay kaşığı pul biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
2 çay kaşığı tuz
 
 
Patlıcanlar yaklaşık 25-30 dakika kadar közlenir.
 
Tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı konulur. Soğan ve doğranmış yeşilbiberler bu yağda kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra kıymayı eklenir ve suyunu çekene kadar kavrulur.
 
1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kekik ve pul biberde kıymaya eklenir, karıştırılıp karışım ocaktan alınış.
 
Ayrı bir kapta süzme yoğurt tuz ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır. Közlenmiş patlıcan ve biber ince ince doğranıp, yoğurtla karıştırılır.
 
Tabağa önce patlıcan ve yoğurt karışımını, sonra kıymalı harç eklenir. İsteğe göre maydanoz ile süslenerek servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153148 
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2020 
518 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram kıyma
 
2-3 adet patlıcan
 
1 adet kuru soğan
 
1 adet domates
 
2 adet sivri biber
 
2 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
Üzeri için:
 
Tereyağı veya sıvı yağ
 
Karabiber
 
Kırmızı toz biber
 
Tuz
 
 
İlk olarak patlıcanları közleyip soyun.
 
Daha sonra soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayın ve geniş bir tavada soteleyin.
 
Ardından kıymayı ilave edin.
 
Kıyma pişince küp şeklinde doğradığınız domatesi ekleyin.
 
Tuz ve baharatları da atıp, domatesler yumuşak hale gelene kadar pişirin.
 
Közlediğiniz patlıcanları ince bir şekilde doğrayın ve geniş bir kaseye alın.
 
Üzerine yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
 
Son olarak da bir tavada kırmızı biberli sosu hazırlayın.
 
Bunun için biberleri incecik doğrayın ve tereyağında pul biber ile kavurun.
 
Patlıcanlı karışımı servis tabağına alın.
 
Kıymalı harcı da üzerine yayın.
 
Sosu da kıymalı harcın üzerinde gezdirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 20.10.2022
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151911 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2020 
697 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg patlıcan
 
1 diş sarımsak
 
250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
 
50 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Derin bir tava içerisine tereyağ koyun. Sarımsağı ilave ederek hafifçe kavurun. Daha sonra minik doğranmış kuşbaşı etleri ilave edin iyice karıştırın ve kapağı kapatıp 7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın. Salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyip 2 karıştırın ve ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün. Döverken hafif tuz serpin üzerine. İyice ezilen patlıcanları bir kapta sarımsaklı yoğurt ile güzelce karıştırın. Servis tabağının içine patlıcanlı karışımı koyun ve ortasını çukur yapın. Çukur kısmına etleri koyun ve sosundan ilave ederek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
Oyalı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.04.2020 
Mesajlar: 31 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc150327 
Gönderme Tarihi: 05.May.2020 
553 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 büyük patlıcan
 
300-350 gr. kıyma
 
2 büyük yeşil biber
 
1 büyük soğan
 
3 diş sarımsak
 
5 kaşık süzme yoğurt
 
Yeteri kadar sıvı yağ
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım tatlı kaşığı karabiber
 
Yarım tatlı kaşığı kimyon
 
Sosu için;
 
Bir tepeleme yemek kaşığı tereyağı
 
Yarım tatlı kaşığı pul biber
 
 
Patlıcanlarımızı 250 derecelik fırında közlemeye alıyoruz. Közlenince çıkarıp soyuyoruz ve içlerini iyice doğruyoruz.
 
Doğradığımız patlıcanları bir tavada çok az yağla 10 dk kadar çevirip bir kenara alıyoruz.
 
Biberimizi, soğanımızı ve sarımsağımızın 2 tanesini ince ince doğruyoruz.
 
Kıymayı tavaya alıp ocağa koyuyoruz. Rengi dönene kadar kavuruyoruz.
 
Rengi döndükten sonra biraz yağı ve doğradığımız sebzeleri ekleyip hepsini iyice kavuruyoruz. Sonra tuzunu baharatını atıp karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
 
Bir kapta süzme yoğurdumuzu az suyla açıyoruz. Tuz ve dövülmüş bir sarımsağımızı ekleyerek iyice kıvam veriyoruz.
 
Yoğurdumuzla patlıcanlarımızı karıştırıp servis yapacağımız tabağın zeminine yerleştiriyoruz.
 
Üzerine kıymalı karışımı döküyoruz.
 
Bir kapta tereyağını kırmızı biberle yakıp Ali Naziğimizin üstünde gezdiriyoruz.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik (Gaziantep) | 
  | 
kallavi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.02.2019 
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140372 
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2019 
919 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
300 gram kıyma
 
2 adet domates
 
2 adet biber
 
1 adet orta boy soğan
 
İsteğe göre maydanoz
 
Tereyağı
 
3 diş sarımsak
 
500 gram yoğurt
 
500 gram patlıcan
 
Sosu için:
 
Biber salçası
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
 
Domates, biber, soğan keskin bir bıçakla çok ince kıyılır. (Rondoda da rendeleyebilirsiniz.) Tereyağını tavaya atın ve eritmeye başlayın. Kıyma ve ince kıydığınız malzemelerinizi orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Sarımsakları havanda biraz tuz ekleyerek ezin. Közlediğiniz patlıcanlanları kesme tahtasında iyice kıyın. Salça ve tereyağını 2-3 dakika kavurarak ocaktan alın. Sarımsak, patlıcan ve yoğurdu karıştırarak servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız etli karışımı yayın ve üzerine salçalı sosu gezdirerek servis yapın.
 
 
Not: Ali Nazik Gaziantep yöresinde ait bir yemektir. Arapça'da "ala" güzel, "nazik" ise yemek demektir. Bu iki kelimenin birleşimi Ali Nazik yemeğine ismini vermiştir.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik | 
  | 
çaycı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.01.2018 
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131231 
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2018 
1,170 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://annevebebek.gov.tr
 
 
1 kg patlıcan
 
4 dış sarımsak
 
50 ml süzme yoğurt
 
30 gram margarin
 
900 gram orta yağlı kıyma
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
1 sivri biber
 
1 kırmızı kapya biberi
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızı pul biber
 
 
Patlıcanları yıkayın, üzerlerini çatalla delip Fırında ya da ocakta közleyin. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup ince doğrayın ve bir servis tabağına alın. Sarımsakları ezip süzme yoğurda ekleyin. Margarini bir sos tenceresinde eritin.
 
Kıyma, salça ve ince doğradığınız biberleri ekleyin ve kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın. Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Alenazik (Gaziantep) | 
  | 
esra yol 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.12.2017 
Mesajlar: 25 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130741 
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2017 
1,524 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
 
 
400 gr. yağsız iri kıyma
 
1,5 kg. topak veya bostan patlıcan
 
1,5  2 su bardağı süzme yoğurt
 
1-2 diş sarımsak
 
1 adet orta boy domates
 
1 adet yeşil biber
 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Patlıcanlar  fırında  közlenip kabukları temizlenip bıçakla ince kıyılır. Tavaya konulan ete 1 fincan su ilave edilir. Et suyunu salıp çekinceye kadar ağzı kapalı olarak hafif ateşte tuzu ilave edilip, pişirilir. Suyunu çektiğinde içine tereyağı ilave edilir.  Üzerine çok ince kıyılan biber ve domates ilave edilir. Kısık ateşte domates ve biber soluncaya kadar birlikte kavrulur. Salçalar ve az karabiber eklenip 1-2. dk. Karıştırılarak kavrulur. Ilık bekletilen patlıcanlar yoğurt ve ince kıyılan sarımsak tuz ilave edilip, iyice karıştırılır. Kısık ateşte biraz daha ısıtılıp servis kabına alınır. Üzerine kavrulan kıyma sıcak olarak yayılıp, kalan karabiber eklenir.
 
 
Not: Bu yemeğin adı Ala ve Nazik kelimelerinin birleşmesi ile türemiş olup Antep şivesinde Alenazik olarak ifade edilmektedir. Ancak, alinazik diyenlerde vardır. Fotoğraftaki yemeği, sotelenmiş kıyma ve mangalda pişirilmiş kıyma kebabı ile birlikte ,farklı bir lezzet elde ederek görüntüledim. Farklı bir pişirme  yöntemide ; taze biber, domates ve salça konulmadan yapılanıdır. Az yağlı kıyma kavrulup, içine tereyağı ve sadece kırmızı pul biberi eklenip, közlenmiş patlıcanla karıştırılmış sarımsaklı yoğurt üzerine ilave edilir. Yanında yeşil biber, yufka ekmek veya pide ekmeği tavsiye edilir.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116118 
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016 
1,789 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.kulturportali.gov.tr
 
 
750 Gr iri çekilmiş kıyma
 
1 kg yoğurt
 
3 kg patlıcan
 
56 diş sarımsak
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızıbiber
 
Sadeyağ
 
 
Yoğurt süzülür. Patlıcanlar ateşte közlenir közleme işlemine yöremizde(partılama ya da söğürme) denir. Közlendikten sonra patlıcanların kabukları soyularak içi kesme tahtasında bıçakla kıyılır sonra elle yoğrularak veya tahta havanda dövülerek söğürme çok ince bir hale getirilir. Kıyma biraz yağ ilave edilerek kavrulur. tuz ve kırmızı biber eklenir. Kıyma çok kavrulmamalı yöremizin deyimiyle sulu-tuzlu olmalıdır. Söğürme hafif ateşte ısıtılır ve bu arada içine süzülmüş yoğurt yavaşça katılır.(yoğurt tatlı olmamalı kıyma da ne çok katı nede çok sulu olmalıdır) yoğurtlu söğürme ocakta hafif karıştırılırken dövülmüş sarımsak ilave edilir. Söğürme kaynamadan ocaktan indirilir servis tabağına çok ince bir şekilde yayılır. Hazırlanmış kıyma yoğurtlu söğürmenin üzerine döşenir. Yemeğimiz servise hazırdır alinazik sıcak olarak ekmekle yenir.
 
 
 
  
 | 
Alinazik (Gaziantep) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105581 
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015 
1,977 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
4 adet patlıcan
 
250 gram kıyma
 
1 kase yoğurt
 
1 yemek kaşığı salça
 
3 diş sarımsak
 
Tuz
 
 
Yıkanıp kurulanmış patlıcanlar bıçağın ucuyla delinerek kömür ateşinde, ocağın üzerinde veya fırında yumuşayıp kabukları yanıncaya kadar pişirilir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur. Bıçakla ince ince kıyılır ve servis tabağına alınır. Bir tavada kıymaya salça, tuz ve çok az zeytinyağı ilave edilerek iyice kavrulur. Diğer bir kapta süzme yoğurt ezilerek içine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenir. En üste de kıymalı sos ilave edilerek sıcak olarak servise sunulur.
 
 
Not: Alinazik farklı bölgelerde farklı isimlerle de karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; Urfa yöresinde; Söğürme, Çukurova yöresinde; baba annüç adıyla yapılmaktadır. 
 
Alinazik, tadı ve hafifliği ile öne çıkmış bir yemektir.18. yüzyılda yazılmış çeşitli yemek risalelerinde bu yemeğin adı yoğurtlu bazıncan olarak geçmektedir. Rakkuş Bacı isimli halk ozanı Antep üzerine yazdığı bir destanda bu yemek için; Alinazik bir mucize, yutmadan kendi kayar. yerken damak mest olur, dil dudakları yalar. diye söz etmektedir.
 
Gerek malzemenin azlığı, gerekse yapılışındaki kolaylık evlerde de kolaylıkla hazırlanmasını sağlar. Ünü, yörenin dışına taşan bu yemeğin kültür turizmine katkısı da büyüktür.
 
 
 
  
 | 
Alinazik | 
  | 
ırazca 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.09.2014 
Mesajlar: 37 Şehir: Nevşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101665 
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2014 
2,058 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram yağlı kıyma
 
3 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
 
3 adet sivri biber
 
Tuz
 
Karabiber
 
3 adet közlenmiş patlıcan
 
200 gram süzme yoğurt
 
1 limon
 
4 çorba kaşığı zeytinyağı
 
3 diş sarımsak
 
 
Közlenmiş patlıcanları küp şeklinde doğrayın. Daha sonra üzerine limon suyunu ve zeytinyağını gezdirip karıştırın. Süzme yoğurdu bir kabın içinde iyice çırpın. Patlıcanların üzerine dökün ve karıştırın. Kıymayı da tereyağıyla 15 dakika kadar iyice kavurun. İçine doğranmış biberleri, baharatları ilave ederek iyice pişirin. Bu kıymalı karışımı yoğurtlu patlıcanların üzerine döküp sıcak sıcak ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Ali Nazik Kebabı | 
  | 
feri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.07.2014 
Mesajlar: 26 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc100252 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2014 
1,816 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
 
1 adet orta boy soğan
 
1 kase yoğurt
 
1 tatlı kaşığı salça
 
250 gr köftelik kıyma
 
Tuz
 
50 gr yağ
 
 
Közlenmiş patlıcanlar küçük küçük küp şeklinde doğranıp sıvı yağda kavrulur ve geniş yayvan bir tabağa alınıp soğumaya bırakılır. Kuru soğan küçük küçük doğranır biraz kavrulduktan sonra salça ilave edilir yine biraz kavrulur daha sonra kıyma ilave edilip kıyma pişene kadar kavrulur. Yoğurt iyice çırpılıp hazırlanmış patlıcanların üzerine dökülür. Hazırlanan kıymalı karışım da yoğurdun üzerine dökülür. Süslemek için yeşil sivri biber yada maydanoz kullanılabilir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |