|
Akıtma (Edirne) |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35485
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2009
4,323 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.edirneden.com
Anadolu'da cızlama Rumeli'de akıtma olarak bilinen bu hamur yiyeceği süt, un ve ekşi maya ile boza kıvamında bir hamur yapılarak mayalanmaya bırakılır. Kabarıp üzerinde gözenekler belirmeye başlayınca karıştırılarak toprak saç üzerine kepçe ile dökülerek altı hafif pembeleşip, üzeri gözenekli olunca alınıp tereyağı ile yağlanır. İstenildiği takdirde üzerine bal sürülerek de yenir.
|
Akıtma (Edirne) |
|
kenan köylü
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.11.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc121198
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2016
2,748 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg. un
1 kg. süt
2 yumurta
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Unun içine ılık süt, yumurta, şeker, tuz ve ıslatılıp az kabarmaya başlayan maya karıştırılıp boza kıvamında olacak şekilde mikserden geçirilerek mayalanmaya bırakılır. Hamur kabarınca tercihen toprak tava ve odun ateşli ocakta veya yağsız tava kızdırılıp istenilen ölçüde ortasına dökülüp yayılması sağlanır. Üzeri delikli olacak şekilde kısık ateşte altı hafif pembeleşinceye kadar bekletilip, sıcakken üzerine tereyağ sürülüp servis edilir.
|
Akıtma (Edirne) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc72862
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2012
2,688 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
1 litre süt
1 tatli kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yumurta, süt, tuz çırpılır. Daha sonra un azar azar ilave edilir ve çırpılır kıvamlı ve akışkan olması gerek. Teflon tavaya 1-2 yemek kasigi sıvıyağ konulur, kızınca sıvı hamur kepçe yardımıyla tavaya dökülür. Alt yüzü pişince (üzeri gözenek gözenek olur ve kurur) diğer yüzü çevrilir, iki tarafıda pişen akıtma servis tabağına alınır. Üzerine sıcakken margarin sürülür ve her kata aynı işlem yapılır ve üst üste dizilir.
|
Akıtma (Edirne) |
|
resmiye
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2018
Mesajlar: 22 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc137953
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2018
1,094 defa indirildi / yazdırıldı
|
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Litre Süt
Yarım Paket yaş maya
2 Çay kaşığı Tuz
1 Yumurta
1 Paket Margarin
Su, yumurta ve maya çırpılır. İçersine tuz ve un ilave edilerek karışımın iyice çırpılması.
Hamur içerisinde topaklaşma olmamalıdır. Yarım saat bekletilir.
Kabaran hamurdan 1'er kepçe alınıp, yağsız tavada (toprak saçta) alt üst olarak pişirilir. Bu işlem hamurun tamamı bitinceye kadar uygulanır.
Hamurlar pişirildikten sonra servis tabağına alınır. Her hamurun üstüne bir parça margarin sürülür.
İsteğe bağlı olarak, üzerine herhangi bir harç konularak yenilebilir.
|
|