| 
 
 
 | 
Ajvar | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178724 
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2024 
300 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
5 adet kırmızı kapya biber
 
2 adet patlıcan
 
2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
 
1/4 su bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı sirke
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber (isteğe bağlı acı biber)
 
 
Fırını önceden 200 dereceye ısıtın.
 
Kırmızı kapya biberleri ve patlıcanları yıkayıp kurulayın.
 
Fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine hafifçe zeytinyağı sürün.
 
Sebzeleri fırında yaklaşık 30-40 dakika közleyin. Ara sıra çevirerek her tarafının eşit şekilde közlenmesini sağlayın.
 
Közlenen sebzeleri fırından çıkarıp bir kaba alın ve üzerini streç filmle kapatın. Bu, sebzelerin kabuklarını daha kolay soymanızı sağlayacaktır.
 
Közlenmiş biberlerin ve patlıcanların kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın.
 
Soyulmuş sebzeleri mutfak robotuna alın.
 
Mutfak robotunda sebzeleri püre haline getirin.
 
Püreye ezilmiş sarımsak, sirke, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak acı toz kırmızı biber ekleyin.
 
Karışımı iyice çekin ve ardından zeytinyağını yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. Homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
 
Hazırladığınız karışımı bir tencereye alın ve kısık ateşte yaklaşık 20-30 dakika pişirin. Sürekli karıştırarak, karışımın dibinin tutmamasını sağlayın.
 
Ajvar, koyu bir kıvama geldiğinde ocaktan alın.
 
Ajvar’ı soğumaya bırakın ve ardından kavanozlara doldurun.
 
Soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Ajvar, buzdolabında birkaç hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.
 
 
 
  
 | 
Ajvar Sos | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc175236 
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2023 
350 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet kırmızı biber
 
2 adet patlıcan
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
 
1 yemek kaşığı nar ekşisi veya limon suyu (isteğe bağlı)
 
 
Fırını 200 derecede ısıtın. Kırmızı biberleri ve patlıcanları yıkayın, kurulayın ve fırın tepsisine yerleştirin.
 
Biberleri ve patlıcanları fırında közleyin. Bunu yapmak için sebzelerin üzerini ara sıra çevirerek yaklaşık 30-40 dakika fırında tutun. Sebzelerin kabukları kara döndüğünde fırından alın.
 
Fırından çıkardığınız sebzeleri sıcakken bir kaseye alın ve üzerini streç filmle kapatın. Böylece sebzelerin kabuklarının kolayca soyulmasını sağlayacaksınız. Yaklaşık 15 dakika bekletin.
 
Kabukları soyulmuş biberleri ve patlıcanları rondodan veya blendırdan geçirin. Sarımsakları da ekleyin ve karıştırın.
 
Zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek iyice karıştırın.
 
İsteğe bağlı olarak nar ekşisi veya limon suyunu ekleyin ve tekrar karıştırın. Bu, sosunuzun daha ferah bir tat kazanmasını sağlar.
 
Ajvar sosu buzdolabında bir süre dinlendirin ve soğuduktan sonra servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Ajvar | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171081 
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2023 
375 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet patlıcan
 
1 adet kırmızı biber
 
1 adet yeşil biber
 
1 diş sarımsak
 
1 adet kuru soğan
 
1 çay kaşığı zeytinyağı
 
Yarım tatlı kaşığı toz biber
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
1 çay kaşığı tuz
 
Yarım çay kaşığı sumak
 
 
Ocakta sırayla tüm sebzeleri közleyin.
 
Ancak balkon gibi bir avantajınız varsa ateşte sebzeleri közlemeniz daha da lezzetli hale getirir.
 
Közlediğiniz tüm sebzelerin kabuklarını soyun.
 
Küp küp kesip bir kaba koyun.
 
Üzerine baharatları, zeytinyağını dökün.
 
İyice karıştırıp cam bir kavanoza koyun.
 
 
 
  
 | 
Ajvar | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167461 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2022 
431 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet patlıcan
 
1 adet kuru soğan
 
3 adet kapya biberi
 
4 adet domates
 
2 adet sarımsak
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
Zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Patlıcan ve kırmızı biberi közleyin.
 
Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın.
 
Daha sonra sarımsak ve soğanı tavada kavurun.
 
Domatesi de rondoda çekip tavaya ilave edin.
 
Közlenmiş patlıcan ve biberi küçük küçük doğrayın ve domates suyunu çekince tavaya ilave edin.
 
Sosunuz suyunu çekince ocaktan alıp rododan geçirin.
 
Daha sonra kavanozlara alın. Kısa sürede tüketilecekse de üzerine zeytinyağı ekleyin.
 
Kışlık olarak hazırlanıyorsa kavanozun ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuyana kadar bekletin.
 
 
 
  
 | 
Ajvar | 
  | 
köfteciii 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.12.2016 
Mesajlar: 38 Şehir: Tekirdağ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142552 
Gönderme Tarihi: 07.May.2019 
767 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram patlıcan
 
250-300 gram kırmızı etli biber
 
2-3 diş sarımsak
 
1 adet küçük boy kuru soğan
 
2-3 adet domates
 
Acı biber
 
Kırmızı pul biber
 
Zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Fırınınızın ızgarasını açın. Fırın tepsinize alüminyum folyo ya da pişirme kağıdı serin. Biber ve patlıcanları dizerek közleyin.
 
Soğanı, sarımsak ve domatesleri soyun, isteğe göre rendeleyin ya da ince ince doğrayın.
 
Közlenen patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyun ve dilimleyin.
 
Zeytinyağını geniş bir tavaya alın ve kızdırın, içine soğan sarımsak ve tuz ekleyerek 4-5 dakika kavurun. Domatesleri ekleyin ve hafif eriyene kadar soteleyin, patlıcan ve biberi ekleyerek 10 dakika kadar hafif ateşte soteleyin.
 
İstediğiniz baharatları ekleyerek blender'dan geçirin ve soğuduktan sonra servis yapın. Buzdolabında saklamak için kavanoza alıp, üzerini kapatacak kadar zeytinyağı dökün.
 
 
 
  
 | 
Ajvar Sos | 
  | 
bıçkın 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2017 
Mesajlar: 30 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc124927 
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2017 
1,665 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet patlıcan
 
3 adet kırmızı biber
 
2 diş sarmısak
 
2 yemek kaşıgı limon suyu
 
1 çay kaşıgı karabiber, kişniş, kimyon
 
10 gr haşhaş tohumu
 
25 gr susam
 
1 çay kaşıgı pul biber, kekik ,tuz
 
10 gr çörekotu
 
 
Patlıcan ve biberleri fırın ızgarasında yumuşayıncaya kadar közleyin.
 
Kabuklarını soyup mutfak robotuna alın. Sarımsak, tuz, limon suyu, sıvı yağı, karabiber, kişniş, kimyon ekleyip 2 dakika karıştırın.
 
 
 
  
 | 
Ajvar | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96364 
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2014 
2,607 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
THY Skylife
 
 
2 orta boy patlıcan
 
4 domates
 
3 kırmızıbiber
 
1 soğan
 
2 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı kırmızı biber
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Patlıcan ve kırmızıbiberleri közleyip kabuklarını soyun. Diğer taraftan soğan ve sarımsaklar küçük küçük doğrayıp yağda kavurun. Kıyıcıdan geçirdiğiniz domatesleri de soğanlara ilave edin. Domates suyunu çekmeye başlarken közlenmiş sebzeleri doğrayıp yerleştirin. Suyunu çekince ocaktan alıp robottan geçirin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra kavanozlara sıcak olarak koyup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirip soğuyuncaya kadar o şekilde bekletin. Kışın kahvaltılık sos olarak da kullanabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |