| 
 
 
 | 
Ada Çayı Faydaları | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171502 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2023 
253 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Beyin gelişiminde büyük faydası olduğu belirtilen ada çayını faydaları arasında vücut içerisinde yer alan kanın temizlenmesi, böbrek taşlarının düşürülmesinde etkisi yer almaktadır. Aşırı terleyen insanların bu durumdan korunmasını da sağlamaktadır.
  
 | 
Adaçayı | 
  | 
cefcef 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.12.2011 
Mesajlar: 75 Şehir: Maltepe-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc70691 
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2011 
2,516 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli, oldukça keskin kokulu bir bitkidir. Yaz başında, haziran-temmuz gibi, çiçek açınca toplanır kurutulur. Taze yeşil yapraklan da kullanılabilir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklanm gidermede faydalıdır, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Uyancı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırur ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı ve rahadatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve geıginlik içinde olanlara faydalıdır. Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir. Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir.
 
Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir. Ada çayı fazla kullanıldığında tansiyon yükseltilir. Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez. Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir.
  
 | 
ADAÇAYI | 
  | 
doğan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.11.2007 
Mesajlar: 68 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27269 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2008 
2,244 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Adaçayı, yüzyıllardır Anadolu'da ve dünyada içilen kendine has hoş bir kokusu olan çaydır. Nefes darlığı, kalp temizleyici, halsizlik, mide hastalıkları, kalp güçlendirici, şeker düşürücü, stres sinir teskin edici, boğaz iltihabı, ekzama gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Çok aşırı kullanımlarda mideyi rahatsız edebilir. Normalde faydalıdır.
  
 | 
ADAÇAYI | 
  | 
mücavir 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.06.2008 
Mesajlar: 27 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24920 
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2008 
2,566 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Mikrop öldürücü özellikleri vardır. Adaçayı ile yapılan çay ateşli hastalıklara, gribe iyi gelir. Çünkü terlemeyi sağlar. Bu çayla yıkanan yaralar çabuk iyileşir. Kan dolaşımını kuvvetlendirir, sinirleri dinlendirir, kansızlık çekenlere birebir gelir. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlayıp, sindirimi kolaylaştırarak, kusmaları ve sürekli ishalleri önler.
  
 | 
ADAÇAYI | 
  | 
kızılelma 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2007 
Mesajlar: 56 Şehir: Keçiören | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24259 
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2008 
2,686 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yurdumuzda özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında bol miktarda bulunan adaçayı, adı geçen bölgelerde çay gibi içilir (1 çay bardağı sıcak suya 1 dal adaçayı konup, birkaç dakika koku ve renk vermesi beklenir. Daha sonra dal çıkartılıp atılarak, istenildiği kadar şeker eklenip, içilir). Adaçayının mutfakta baharat olarak taze ya da kurutulmuş yaprakları kullanılır.
 
Yapraklar bütün yada kıyılmış olarak etlere ve özellikle tavuklara, yumurta ve balık yemeklerine katılır. Adaçayı, makarna ve erişte gibi hamurişlerinde ve dana külbastısında kullanılır.
 
Makarnalara eklenen tereyağlar eritilirken tavaya atılan bir kaç adaçayı yaprağı, yemeğe ayrı bir tad katar.
  
 | 
ADAÇAYI | 
  | 
Şeyma 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2006 
Mesajlar: 27 Şehir: Lüleburgaz | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16748 
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2007 
2,618 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sindirim sistemi bozukluklarında, mide, bağırsak zayıflıklarında, kusmalarda iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Ayrıca idrar söktürür. 2 çorba kaşığı adaçayını 4 su bardağı suda haşlanarak kullanıldığında hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklardaki gazı giderir.
  
 | 
ADAÇAYI | 
  | 
Eylül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.09.2005 
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10298 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2006 
2,602 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çokça yetişir. Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay gibi haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır. Özellikle karaciğer, ördek, kaz, tavuk ve av hayvanlarının kızartmalarında çok hoş bir koku ve tat verdiği için kullanılır. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara konan yağların kokulandırmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde çok kullanılır.
  
 | 
Adaçayı: | 
  | 
democracy 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.04.2006 
Mesajlar: 78 Şehir: Ağrı | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9846 
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2006 
2,914 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sindirim sistemi bozukluklarında, mide, bağırsak zayıflıklarında, bulantıda iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Ayrıca idrar söktürür. 60-80 gramı bir litre suda haşlanarak kullanıldığında hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklardaki gazı giderir. Boğaz, bademcik, diş etleri iltihabını giderir. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa zindelik verir.
  
 | 
Adaçayı | 
  | 
izmirli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.09.2005 
Mesajlar: 20 Şehir: Urla/İZMİR | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1637 
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2006 
2,947 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Adaçayını limonlu içmeyi denerseniz çok seversiniz. Yatmadan önce 1-2 bardak adaçayı uykusuzluğunuza iyi gelir. Hele içine bir çay kaşığı bal katarsanız, sizi daha da rahatlatır. Mide ağrılarına ve soğuk algınlığına iyi geldiği gibi, boğaz iltahaplarında gargara yapmanız da önerilir.
 
Adaçayı: Mide ağrılarında ve soğuk algınlıklarında çay gibi kaynatılıp içilir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |