|
|
Acır Dolması (Şanlıurfa) |
|
nuri şenbülbül
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130178
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
902 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
3 kg acır
1 kg yağlı parça veya kıyma et
1 çorba kâsesi pirinç
1 adet büyük boy soğan
3 yemek kaşığı domates salçası
5-6 diş sarımsak
4 yemek kaşığı pul biber
1 demet maydanoz
½ demet nane
½ çay bardağı sadeyağ
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı karışık baharat
Yeterince su
Acırlar bol suyla yıkanıp tepeleri halka şeklinde 1 uz kesilir ve oyacakla oyulur. Keserken tadına bakmak gerekir çünkü acı çıkabilir. Bir tepsiye pirinç yıkanarak konulur. İnce, iki cm. uzunluğunda doğranan et, salça, pul biber, tuz baharat ince doğranmış soğan ve sarımsaklar ilave edilerek iyice karıştırılır; daha sonra maydanoz ve nane ilave edilip bir bardak su ve yağ konularak karıştırılmaya devam edilir. Bu şekilde hazırlanan harç, oyulmuş acırlara doldurulup ağızları ince dilinmiş domateslerle kapatılır ve birinin dibi diğerinin ağzını kapatmak suretiyle, sıra halinde genişçe bir tencereye dizildikten sonra üzerine dolma taşı ya da bir tabak kapatılır. Üzerini kaplayacak kadar suya bir tatlı kaşığı tuz karıştırılıp tencereye ilave edilir ve tencerenin ağzı kapatılarak ateşin üzerine bırakılır. Hafif ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirildikten sonra ateşten alınıp sıcak olarak servis yapılır, cacık veya koruk salatasıyla yenilir.
Not: Acur. Urfa ağzında Arapça (ayn)'la acır şeklinde söylenir. Kurutulmuş acır da haşlanarak aynı şekilde yapılabilir.
|
Acır Dolması (Şanlıurfa) |
|
son tahlil
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2017
Mesajlar: 26 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc126912
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2017
1,418 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Acır (Şanlıurfa'ya özgü bir sebze) - 200 gr.
Yağlı parça veya kıyma et - 80 gr.
Pirinç - 60 gr.
Kuru soğan - 100 gr.
Domates salçası - 10 gr.
Diş sarımsak - 3gr.
Pul biber - 5 gr.
Maydanoz - 20 gr.
Nane - 3 gr.
Sadeyağ - 10 gr.
Domates - 80 gr.
Karışık baharat - 5 gr.
Tuz - 3 gr.
iyice yıkanıp tepeleri halka şeklinde kesilen acırların içleri bir oyacak yardımıyla oyulur. Yıkanmış pirinç genişçe bir kabın içerisine konur, ince ince doğranan et veya kıyma salça, pul biber, tuz, baharat,yemeklik doğranan kuru soğan ve sarımsaklar ilave edilerek karıştırılır. Nane, maydanoz, yağ, su konularak karıştırılmaya devam edilir. Hazırlanan harç oyulmuş acırlara doldurulup ağızları dilim domatesler ile kapatılır. Pişirilecek olan tencereye dizilir ve en üste dolma taşı veya porselen tabak ile ağırlık verilerek üzerini kaplayacak kadar su ve tuz karıştırılarak ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Hafif ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilen dolmalar sıcak olarak, cacık veya koruk salatasıyla servis edilir.
|
|
Acır Dolması (Şanlıurfa) Tarifleri Adıyaman Yemekleri
|
|