| 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | 
 
Acıka (Düzce) Tarifleri Karadeniz Yemekleri
| 
 |  
| Acıka (Düzce) |  
|  | ADNAN Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 18.10.2019
 Mesajlar: 20
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc146553 Gönderme Tarihi: 05.Kas.2019
 811 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 1 kg etli kırmızı biber
 10 diş sarımsak
 2 çorba kaşığı kişniş
 2 çorba kaşığı reyhan
 7 çorba kaşığı tuz
 
 İlk olarak etli kırmızı biberler yıkanır ve bir tencerede haşlanır. Haşlanan biberlerin üzerine ağırlık konularak suyunun süzdürülmesi sağlanır. Daha sonra süzdürülen biberlerin içine sarımsaklar da eklenerek çekme makinesi yardımıyla çektirilir ve bu şekilde kırmızı biber salçası elde edilir. Elde edilen salçanın içine tuz, kişniş ve reyhan da ilave edilerek hazır hale getirilir.
 
 Not: Yemekli acıka, yemeklerde hem tuz, hem de salça olarak kullanılır.
 
 
  
 
 |  
| Acıka (Düzce) |  
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc162799 Gönderme Tarihi: 01.Şub.2022
 514 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 5 kg tatlı salçalık biber
 250 g iç ceviz
 100 g kavrulmuş iç fındık
 150 ml ayçiçek yağı
 50 g tereyağı
 35 g sarımsak
 35 g kişniş (koni)
 6 g kimyon
 6 g tatlı toz biber
 6 g pul biber
 6 g kekik
 3,5 g fesleğen (reyhan)
 3,5 g cıbrısa (azıbra)
 4 g tuz
 
 Salçalık kırmızı tatlı kapya biberler yıkanıp temizlendikten sonra, kesilip içindeki çekirdekler ayıklanır.
 Sonra biberler kazanlara koyularak kaynatılır.
 File çuvallara konularak biberler süzülür.
 Süzülen biberler salça (kıyma) makinesinde çekilir.
 Salça haline getirilen biber yaklaşık 1 kg kalmaktadır.
 Makinede çekilen biberler kazanlara tekrar konulduktan sonra ayçiçek yağı ilave edilerek 20-30 dakika suyu uçana kadar kaynatılır.
 Kaynama işleminden sonra tereyağı eklenir. Daha sonra ceviz içi, kavrulmuş fındık, sarımsak, kişniş, kimyon, tatlı toz biber, pul biber, kekik, fesleğen, cıbrısa ve tuz yukarıdaki miktarlarda ilave edilip karıştırılarak acıka hazır hale getirilir.
 
 Not: Düzce Acıkası yöre ile özdeşleşen, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşmış bir iştah açıcıdır türüdür. Malzeme seçiminden üretimine ve baharat oranına kadar titiz çalışmalar gerektiren Düzce Acıkasının tercih edilmesinde yörenin tatlarını içermesi büyük rol oynamakta olup üretiminde Düzce’de üretilen doğal tereyağı ve fındığın kullanılması Düzce Acıkasının diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamaktadır. Düzce acıkasında salça olarak sadece etli kapya kırmızıbiberlerden yapılan salçalar kullanılmaktadır. Düzce Acıkasını diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de hazır salça kullanılması yerine biberlerin Düzce Acıkası üreticileri tarafından salça haline getirilmesidir. Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tescil başvurusu yapılmış, 28.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.
 
 
  
 
 |  
| 
 
 
 
 
 |  | 
 
   |