| 
 
 
 | 
ABDİGÖR KÖFTESİ | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31350 
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2008 
5,702 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
Doğubeyazıt ilçesinde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 29.03.2015
  
 | 
Abdigör Köftesi (Ağrı) | 
  | 
Yörem 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.11.2006 
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9740 
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2006 
4,225 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti
 
Soğan
 
Baharat
 
 
Taze et dövülerek hamur haline getirilir, baharatla yoğrulur köfte yapılır. İnce doğranmış soğanlar suda tuzla birlikte kaynatılır, kaynayan suya köfteler atılır. Piştikten sonra bir saat kadar dinlendirilen köfteler, pilav üzerine konularak servis yapılır.
  
 | 
Abdigör Köftesi | 
  | 
beslenme çantası 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.09.2008 
Mesajlar: 22 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27390 
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2008 
4,018 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yasemin Dikmetaş
 
 
MALZEMELER (6-7 kişilik)
 
1 kg. dana bonfile
 
2 adet yumurta
 
1 adet soğan
 
2 çorba kaşığı un
 
1,5 su bardağı su
 
2 çay kaşığı karabiber
 
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
 
Tuz
 
 
HAZIRLANIŞI
 
Bonfile et tahta tokmakla 15 dakika sinir ve yağlan ayrılacak şekilde dövülür. Ete tuz eklenip 15 dakika daha dövülür. Bu işlemin ardından 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve un,eklenerek yoğrulur.
 
Geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su koyulur, tuz eklenir. Hazırlanan etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alınıp, su yardımıyla şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20 - 25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra, tencereden delikli kepçe ile alınır. Haşlanmış köfteler tereyağında kavrulur, Patates kızartması, pilav ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.
  
 | 
ABDİGÖR KÖFTESİ | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53414 
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2010 
3,486 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER :
 
Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti
 
Soğan
 
Haşlanmış pirinç
 
Baharat
 
 
1- Taze et ağır bir cisimle iyice dövülür
 
2- Hamur haline gelen et, baharat ve haşlanmış pirinçle yoğrulur, köfteler yapılır
 
3- İnce doğranmış soğanlar su içerisinde tuzla birlikte kaynatılır
 
4- Kaynar suya hazırlanmış köfteler atılır
 
5- Piştikten sonra bir saat dinlendirilen köfteler, pilav üzerine konularak servis yapılır.
  
 | 
Abdigör Köftesi (Ağrı) | 
  | 
akıl küpü 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.11.2014 
Mesajlar: 30 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc103237 
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2014 
3,344 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Kg dana bonfile et
 
2 adet Yumurta
 
1 adet Soğan
 
2 Çorba Kaşığı tepeleme un
 
2 Çay kaşığı karabiber
 
2 çay kaşığı kırmızı biber
 
2 Tablet etsuyu
 
500 Gr margarin
 
1 Kg Baldo pirinç
 
1 kavonoz garnitür
 
1 Bağ maydanoz
 
250 Gr Sivri biber
 
1 Kg Domates
 
 
Bonfile et yöreye ait özel taş üzerinde tahta tokmakla 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövülür. Ete 2 tattlı kaşığı tuz atılır, 25 dakika daha dövülür, dövme işlemi bittikten sonra 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan .karabiber, toz biber, yumurta , un eklenir ve yoğrulur. Diğer taraftan geniş bir tencereye yarısı geçecek kadar su doldurulur ve içine 2 tatlı kaşığı tuz atılır, bulgurlaşmış ( kaynamaya yakın suya 1 tablet Et Su atılır) köftelik harçtan bilardo topu büyüklüğünde etler alınıp, su yardımı ile şekil verilir ve suyun için atılır. Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra oluşan et suyu süzülür. Tencereye 150 gr sanayağı konup yıkanmış pirinç, 1 tablet Et Suyu 1 bardak pirince 1,5 su bardak su ilave edilecek şekilde suyu ayarlanır. 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek pilav pişirilir. Demlenen pilav havuz şeklinde servis tabaklarına konulup, köfteler 300 gr. yağda birer yemek kaşığı ilave edilerek kavrulur. Kızartılan köfteler servis tabağındaki ortası boşaltılan pilavın içine konur, üzerine daha önceden hazırlanan kabuğu soyulmuş ve ince ufak doğranmış 50 gr sana yağında sote edilmiş olan domates sosu köftenin üzerine ilave edilir. Hazırlanan tabak garnitürlerle süslenerek servise sunulur.
 
 
 
  
 | 
ABDİGÖR KÖFTESİ (Ağrı) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53417 
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2010 
3,341 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak çırpılır. Hazırlanan bu harç bir müddet dinlendirilir. Elle köfte şekli verilerek kaynamış tuzlu suda pişirilir.
  
 | 
Abdigör Köftesi (Ağrı) | 
  | 
asıksurat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.12.2016 
Mesajlar: 31 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc122247 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2017 
1,849 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ömür Akkor
 
 
Nam-ı diğer İshak Paşanın babası Abdi Paşanın köftesi. Nehir yatağından kara bir taş çıkarılır. Taşın üzerinden yıllarca su aktığı için taş sertleşir ve düzleşir. Bu köftenin en önemli malzemesi taşıdır. Taşı aldıktan sonra taze kesilmiş dana budunun ortası alınır, et bunun üzerine konulur. Karaağaçtan yapılma bir tokmakla dövülmeye başlanır. Karaağaç olmasının sebebi ise ağacın dövme işlemi sırasında dağılmamasıdır. 1 kilo et için 1 saat dövme işlemi yapılır. Et helme helme olunca içine kıyılmış beyaz soğan konulur ve yumruk büyüklüğünde köfteler yapılır. Sonra hazır olan köfteler bol suya atılıp kaynayarak pişirilir. 15 dakika sonra içine pirinç atılır ve pilav yapılır. Pilav da pişince üzerine tereyağı yakılır.
  
 | 
Abdigor Köftesi (Ağrı) | 
  | 
uzun hatice 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.01.2018 
Mesajlar: 23 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131137 
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2018 
1,585 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Serhat Kalkınma Ajansı
 
 
Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti
 
Çok az miktarda soğan
 
1 adet yumurta
 
Baharatlar
 
 
Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.
 
 
Not: Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer.
  
 | 
Abdigör Köftesi (Ağrı) | 
  | 
alagöz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.01.2019 
Mesajlar: 26 Şehir: Nevşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140282 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2019 
1,439 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
800 gram kemiksiz kuzu veya dana eti (yağsız ve sinirsiz)
 
Yeteri kadar su
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pilav İçin:
 
2 su bardağı pirinç
 
3 su bardağı su
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
1 adet büyük boy soğan
 
1,5 çorba kaşığı tereyağı
 
 
Köfte için eti kasabınızda dövdürüp hamur haline getirin, içine tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Harçtan 8 parça koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirin. Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve suyun içinden süzgeçle çıkarın. Pilav için köfteleri haşladığınız sudan 3 su bardağını bir tencereye alın ve kaynatın. Tuz ekleyin ve bol suyla yıkanmış pirinci katın. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Üzeri için yarımay şeklinde doğranmış soğanı tereyağında karamelize olana kadar kavurun. Servis tabağına aldığınız pilavın üzerine köfteleri yerleştirin ve karamelize soğanla birlikte servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Abdigör Köftesi | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145654 
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2019 
1,280 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Köfte için:
 
800 gram yağsız sinirsiz dana eti
 
Yeteri kadar su
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pilav için:
 
2 su bardağı pirinç
 
3 su bardağı su
 
Tuz
 
 
İlk olarak 800 gram dana etine tuzu ve karabiberi ekleyin.
 
Eti 2 saat boyunca hamur haline gelinceye kadar satırla dövün. (Evde uğraşmak istemezseniz kasaba da dövdürebilirsiniz.)
 
Kıvama gelmiş harcı 8 parçaya ayırın ve yuvarlak yapın.
 
Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve süzgeçle çıkarıp kenara koyun.
 
Pilav için köfteleri haşladığınız sudan 3 su bardağını bir tencereye alın ve kaynatın.
 
Tuz ekleyin ve bol suyla yıkanmış pirinci katın.
 
Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
 
Piştikten sonra pilav altta köfteler üste olacak şekilde servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Abdigör Köftesi (Ağrı) | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155409 
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2021 
904 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilogram dana bonfile
 
2 adet yumurta
 
1 adet kuru soğan
 
2 yemek kaşığı karabiber
 
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
2 yemek kaşığı tuz
 
500 gram tereyağı
 
2 su bardağı pirinç
 
Tuz
 
2 litre et suyu
 
1 kilogram domates
 
Maydanoz
 
 
Bonfileleri özel taşının üzerinde tahta tokmakla 25 dakika dövün. Sinirlerini ve yağlarını ayırın.
 
1 yemek kaşığı tuz ekleyip 25 dakika daha dövün.
 
Diğer yanda soğanı ince ince doğrayın.
 
Döverek macun kıvamına getirdiğiniz ete soğan, karabiber, toz biber, un ve yumurtayı ekleyip yoğurun.
 
Bir tencereye et suyunun yarısını koyup kaynatın. İçine biraz tuz ekleyin.
 
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve kaynayan et suyuna atın.
 
Kapağını kapatıp 20-25 dakika pişirdiğiniz köfteleri sudan kevgirle alın.
 
Bir başka tencereye 150 gram kadar tereyağı koyun.
 
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci yağda kavurun.
 
Üzerine et suyunu ve tuzunu ilave edin ve pişmeye bırakın.
 
Pilav pişerken tereyağının 250 gram kadarını bir tavada eritip haşladığınız köfteleri bu yağda kavurun.
 
Sos için domatesleri küp küp doğrayıp kalan tereyağında soteleyin.
 
Pilavı servis tabaklarına alıp ortasını çukur yapın ve kızarttığınız köfteleri bu çukurlara yerleştirin.
 
Üzerine domates sosu ekleyip, kıyılmış maydanoz serperek servis edin.
 
 
Not: Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak bilinen ve adını Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa'dan alan Abdigör köftesinin özelliği yağsız etin tahta tokmakla dövülmesi.
 
 
 
  
 | 
Abdigör Köftesi (Ağrı) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc160194 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2021 
463 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram yağsız dana kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
1 yemek kaşığı un
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı kekik
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı tuz
 
Sosu için;
 
2 adet rendelenmiş domates
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
 
 
Öncelikle soğanı küp küp doğrayın.
 
Dana etine tuzu, kekik ve karabiberi ekleyin.
 
Eti 2 saat boyunca hamur haline gelinceye kadar satırla dövün. (Evde uğraşmak istemezseniz kasaba da dövdürebilirsiniz.)
 
Kıvama gelmiş harca soğanı da ekleyerek biraz daha yoğurun.
 
8 parçaya ayırın ve yuvarlak yapın.
 
Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve süzgeçle çıkarıp kenara koyun.
 
Suyu süzülen köfteleri tereyağında kızartın.
 
Sosu için; tereyağı eritin ve domatesi ekleyip kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
 
Son olarak kırmızı toz biber ve elma sirkesini ekleyip karıştırın.
 
Köftelerin üzerine sosu gezdirip sıcakken sarımsaklı yoğurdun yanında servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |