|
|
Patlıcanlı Abant Kebabı (Bolu) |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc82399
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2012
1,731 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
3 adet bostan patlıcanı
2 çorba kaşığı tuz
1 su bardağı rafine yağı
3 adet dolmalık biber
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı et suyu
Eti için:
250 gram arpacık soğanı
1 diş piyaz doğranmış sarımsak
3 adet iri domates
1 kilo kuzu eti, kemiksiz but veya böbrek yatağı
2 adet sivribiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 kahve kaşığı kimyon
Tencere kapağını sıvamak için:
3/4 su bardağı su ile karıştırılmış 1 su bardağı un
Güvecin içini tamamen yağladıktan sonra yağ hariç bütün malzemeyi ilave ediniz. Yağı eritipüzerine dökünüz.
Bir kere karıştırıp güvecin kapağını kapatarak, kapağın ve güvecin kenarlarını un ile suyu karıştırarak yaptığınız hamurla sıvayınız.
Fırında 2,5 saat pişiriniz.
Patlıcanın hazırlanışı:
Patlıcanları hazırlayıp küçük bir tepsiye veya güvece dizip, üzerlerine çiğ olarak tereyağını ve et suyunu ilâve ediniz.
Üzerine hafif yağlanmış bir yağlı kâğıt kapatıp 15 dakika fırında veya kapağı kapalı olarak ocağın üstünde pişiriniz.
Tam servis yaparken, patlıcanların suyu varsa süzünüz. Üzerine eti, sosu ile birlikte yerleştiriniz.
Önce havucu, sonra bezelyeyi, daha sonra da dolmalık biberi üzerlerine muntazam olarak koyup servis yapınız.
|
Abant Usulü Patlıcanlı Kebap (Bolu) |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63425
Gönderme Tarihi: 24.May.2011
4,441 defa indirildi / yazdırıldı
|
600'er gr'lık 2 bostan patlıcanı
3 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
1 orta boy havuç (kazınıp, 2 cm boyunda doğranmış)
1 küçük kereviz (kabuğu soyulup, parmak boyunda kesilmiş)
1 su bardağı ayıklanmış bezelye
800 gr kemiksiz kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
6 su bardağı su
1 defne yaprağı
2-3 su bardağı rafine yağ
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
1 su bardağı et suyu
1 dolmalık biber (beyaz kısımları ve çekirdekleri ayıklanıp 4 eşit parçaya bölünerek, 2 dakika haşlandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tereyağda sote edilmiş)
Patlıcanların kabuklarını alacalı olarak soyup, enlemesine ikiye kestikten sonra ortalarmı bir kaşıkla hafifçe alarak, oyunuz. Büyük bir kaseye yarısına kadar soğuk su doldurup, 3 çorba kaşığı tuz ekleyiniz. Patlıcanları koyup, tuzlu suda 15 dakika bekletiniz. Sonra patlıcanları bir kağıt peçete üstüne çıkarınız.
Bu arada önce havucu, sonra kerevizi, en sonra da bezelyeyi ayrı ayrı haşlayıp, süzerek ayrı kaplara alınız. Orta boy bir tencereye 2 su bardağı su ile eti koyup, harlı ateşte pişiriniz. Su kaynamaya başlayınca tencereyi ateşten alıp; etleri, suyunu süzerek alıp bir kaba çıkarınız.
Daha büyük bir tencereye haşlanmış etleri, kalan 1 çay kaşığı tuzu, defne yaprağını ve kalan 4 su bardağı suyu koyup, 40-50 dakika ağır ateşte pişiriniz. Tencereye önce haşlanmış havuç ve kereviz, sonra da haşlanmış bezelyeyi ekleyip, 5 dakika daha birlikte pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, suyunu süzerek, etleri ve sebzeleri bir kenara ayırınız.
Derin ve geniş bir tencerede, rafine yağı kızdırınız. Kağıt peçete üstündeki patlıcanları bu yağda altüst ederek kızartınız. Tencereden biraz yağ alıp, fırın tepsinizi hafifçe yağlayınız. Bir delikli kepçeyle, kızarmış patlıcanları tencereden alıp, oyulmuş kısımları üste gelecek biçimde tepsiye diziniz.
Tenceredeki sebzeli harcı, tereyağı ve et suyunu patlıcanların içine koyup, üstlerini yağlı kağıtla örttükten sonra fırında 15-20 dakika pişiriniz.
Tepsiyi fırından çıkarıp, fazla suyunu süzünüz. Patlıcanları ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, dolmalık biberleri üstlerine yerleştirip, servis ediniz.
|
|
Abant Usulü Patlıcanlı Kebap (Bolu) Tarifleri Hünkar Beğendi Tarifleri
|
|