| 
 
 
 | 
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI | 
  | 
bekir 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.03.2008 
Mesajlar: 29 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22853 
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2008 
4,450 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme:
 
1 kg. yer elması
 
2 orta boy soğan
 
2 havuç
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1,5 limon
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
Tuz
 
 
Yapılışı:
 
Yer elmalarının kabukları soyulup güzelce yıkanır. Yer elmaları küçük ise parçalara ayrılmaz. Soğanları halka şeklinde doğrayıp yağda hafif kavurun. Üzerine kabukları kazınmış ve halka doğranmış havuçları koyup karıştırın. Yer elmalarını da tencereye ilâve edin. Bol sıcak su ilâvesi ile elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Toz şekeri ve tuzu ilâve edin, 5 dakika kadar pişirin. Ocaktan almadan evvel yarım limon suyunu da katıp karıştırın. Soğuduktan sonra servis yapın.
 
 
Not: Yer elması son derece sağlıklı ve besleyici bir yemektir. Diyet yemeği olarak da yenilebilir.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI | 
  | 
yasemen 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.01.2008 
Mesajlar: 28 Şehir: Bornova-İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20545 
Gönderme Tarihi: 08.Oca.2008 
4,677 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Kg. yerelması
 
1 Orta boy soğan
 
1 Çay bardağı zeytinyağı
 
1 Orta boy havuç
 
1 Tatlı kaşığı tuz
 
2 Çorba kaşığı pirinç
 
8-10 Dal dereotu
 
1/2 Çorba kaşığı şeker
 
1 Limon
 
 
Tencereye 3 su bardağı su koyup tuz atarak kaynatınız. İnce kıyılmış soğan, yarım daire şeklinde doğranmış havuç, kuşbaşı doğranmış yeralması şeker, pirinç ve zeytinyağı ilave edip yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Servis tabağına boşaltıp üzerine kıyılmış dereotu serperek limonla servis yapınız.
  
 | 
Zeytinyağlı yerelması | 
  | 
rengin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.08.2007 
Mesajlar: 32 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16880 
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2007 
4,774 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. yerelması
 
1,5 çay bardağı zeytinyağı
 
2 adet orta boy havuç
 
1 adet iri kuru soğan
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
1 avuç pirinç
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 adet limon suyu
 
dereotu
 
 
Yerelması soyulur, büyüklüğüne göre bir kaç parçaya kesilir, yayvan bir tencereye yerleştirilir, diğer taraftan soğan ince kıyılır, tuzla ovulur, yerelmasının üzerine yayılır, havuç, küçük küp şeklinde doğranır, soğanın üzerine yerleştirilir. En üste yıkanmış pirinç, tuz, toz şeker, serpilir, zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir 1,5 su bardağı sıcak su gezdirilir, tencerenin kapağı kapatılır, 25-30 dakika pişirilir, ılık servis yapılacağı sırada üzerine dereotu serpilir.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI | 
  | 
Ahmet Senyelli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.07.2007 
Mesajlar: 28
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16359 
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2007 
4,680 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
12 Yerelması
 
2 Çorba kaşığı pirinç
 
1 Büyük soğan, kıyılmış
 
1 Bardak zeytinyağı
 
1 Limonun suyu
 
1 Çay kaşığı toz şeker
 
Yeteri kadar tuz
 
1 Demet maydanoz
 
1 Küçük havuç, lokma lokma doğranmış
 
2 Bardak su
 
 
Bir tencereye zeytinyağı ve kıyılmış soğan konarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kabukları kazınarak temizlenmiş ve lokma lokma lokma doğranmış yer elmaları tencereye konur. Tuz, şeker, limon suyu ve havuç katılır. Üstüne ayıklanıp yıkanmış pirinç serpilir ve 2 bardak su konarak yerelmalan yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir. Gerekirse biraz daha su eklenir. Piştikten sonra üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
  
 | 
Zeytinyağlı Yerelması | 
  | 
Rüzgar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.07.2007 
Mesajlar: 1537 Şehir: Beşevler Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15995 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2007 
4,810 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. yerelması
 
1 adet havuç
 
1 adet soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 limon suyu
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
2 çay kaşığı tuz
 
1 çay bardağı pirinç
 
10-15 dal dereotu
 
 
Yer elmaları soyulur uygun büyüklükte doğranır, havuç küp şeklinde doğranır.
 
Tereyağı tencereye aktarılır, ısınınca, ince kıyılmış soğan atılır, pembeleşince havuç ve yerelması eklenir, 5 dakika kadar kavrulur.
 
Üzerine 1 su bardağı su konur tencerenin kapağı kapatılır. Daha sonra tuz, şeker, limon suyu, yıkanmış süzülmüş pirinç ve 1 su bardağı su konur, tencerenin kapağı kapalı olarak 25-30 dakika orta ateşte pişirilir, ılık servis yapaken kıyılmış dereotu serpilir.
  
 | 
YERELMASI ( Zeytinyağlı ) | 
  | 
Cemile 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.11.2006 
Mesajlar: 123 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11120 
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2007 
5,011 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER
 
 
1000 gr. yerelması
 
1200 gram havuç 
 
165 gram zeytinyağı ( 3/4  bardak )
 
150 gram soğan (  2 orta )
 
30 gram pirinç ( 1/2 kahve fincanı )
 
4 bardak su 
 
1/2 çorba kaşığı toz şeker 
 
1/2  demet maydonoz
 
Tuz
 
 
YAPILIŞI
 
 
Bir tencereye üç çeyrek bardak zeytinyağı kazınmış, küçük ve yuvarlak kesilmiş 4 orta baş havuç ile, küçük doğranmış bir büyük baş soğan koyarak soğanları sarartmadan 5 dakika kadar kavurmalı, sonra bu soğan ve irice ceviz büyüklüğünde parçalara doğranmış 100 gram yerelması ile, 4 bardak sudan yalnız 1 kahve fincanını katarak, tencerenin kapağını kapatmalı ve su yarıya ininceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle yer elmalarını orta kuvvetteki ateşte böğütmeye bırakmalıdır.
 
Sonra, böğütmüş olduğumuz bu yerelmalarını, yarım silme çorba kaşığı tuz ile, sıcak bir halde olmak üzere geriye kalan suyu da katarak, yerelmaları yumuşak bir halde olmak üzere geriye kaan suyu da katarak, yerelmaları yumuşak bir hal alıncaya kadar pişmeye bırakmalıdır. 
 
Yerelmaları yumuşayınca tencereye; başka bir kap içinde haşlanmış yarım kahve ficanı pirinç ile limonun suyunu katmalı ve beraberce 5 dakika daha pişirdikten sonra tencereyi ateşten almalı ve yerelması soğuduktan sonra tabağa alarak üstlerine kıyılmış yarım demet dereotu serpmeli ve servis yapmalıdır.
  
 | 
Zeytinyağlı Yerelması | 
  | 
Gönül Hırsızı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.11.2005 
Mesajlar: 66 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10574 
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2006 
5,074 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kullanılacak malzeme:
 
1 kg yerelması, 
 
1 iri havuç,
 
3/4 su bardağı zeytinyağı, 
 
1/2 kahve fincanı pirinç, 
 
1 baş soğan, 
 
1/2 tatlı kaşığı tozşeker, 
 
1 limon, 
 
yarım demet dereotu, 
 
4 bardak su, 
 
yeteri kadar tuz
 
 
Yapılışı: Havucun üstü kazınıp bol suda yıkandıktan sonra yuvarlak biçimde dilimlenir. Soğan ince ince doğrandıktan sonra havuçla birlikte tencereye konur. Zeytinyağı eklenerek orta ateşte, soğanlar sarartılmadan karıştırılarak 5 dakika kadar kavrulur. Sonra kabuklan soyulmuş ve ceviz iriliğinde parçalara doğramış yerel-malan havuçlu soğanın içine atilır. Bu yemek için ayrılmiş sudan bir kahve fincanı alınarak sebzelerin üzerine dökülür ve ara ara kanştın-larak yemek suyunu çekinceye kadar kaynatılır. Sonra yeteri kadar tuz ve tozşeker serpilir, kalan su, sıcak olarak tencereye boşaltılıp, kapağı kapatılır ve yerelmalan iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pirinç küçük bir kapta iyice haşlanır. Yerelmalan yumuşayınca haşlanmış pirinç ve bir limonun suyu eklenir. Yemek 5 dakika daha pişirilir. Sonra tencere ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Yerelması iyice soğuyunca servis tabağına alınır. Üstüne yıkandıktan sonra kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.
  
 | 
Zeytinyağlı Yerelması | 
  | 
Canan 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 25.09.2006 
Mesajlar: 121 Şehir: Besevler-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8822 
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2006 
4,758 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELERİ:
 
1,5 kg yerelması
 
5 çorba kaşığı pirinç
 
5 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığından az un
 
1 adet limon suyu
 
1 çay kaşığı tozşeker
 
4 su bardağı su
 
Tuz.
 
 
 
YAPILIŞI: Yerelmaların kabuklarını soyup tencereye yerleştirin. Üzerine kıyılmış pirinçleri serpin. Ayrı bir kapta yağ, un ve limonsuyunu çırpıp tencereye ilave edin. Tuz ve şekeri ekleyin. Üzerine yağlı kağıdı kapatın. 10-12 dk. ağır ateşte pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
 
 
 
NOT: Yerelmasının kabuklarını soyduktan sonra siyahlaşmaması için limonsuyu, un ve su karışımının içinde tutmanız gerekir.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI | 
  | 
Rana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.10.2006 
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8124 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006 
5,061 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5   kilo yerelması
 
2   çorba kaşığı pirinç
 
2   adet soğan
 
1   su bardağı zeytinyağı
 
1   adet limon
 
Yeteri kadar tuz.
 
1   adet kesme şeker
 
 
Bir kap içinde zeytinyağda ince kıyılmış soğan öldürülür. Temizlenmiş, küçük kesilmiş yerelması ağır ateşte yavaş yavaş kendi suyu ile tencereyi sallayarak veya kevgirle hafif parçalamadan karıştırılır. Yarı pişmiş durumd, üç bardak su, pirinç, tuz, limon, şeker ilâve edilerek pişirilir.
  
 | 
Zeytinyağlı Yerelması | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1341 
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2006 
5,279 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo yerelması
 
yeteri kadar zeytinyağı
 
1 orta boy soğan
 
1 orta boy havuç
 
1 limonun suyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı şeker
 
1 kahve fincanı pirinç
 
4 su bardağı su
 
1 bağ dereotu yaprakları
 
 
Yerelmalarını soyun, küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. Havucu soyun ortadan yarın ve dilimleyin. Yağı kızdırıp soğanı koyup 2-3 dakika kavurun, ardından havucu ver elmalarını süzerek ilave edin. Yerelmalarını parçalamadan ağır ateşte 5 dakika karıştırarak kavurun. üzerine 2 kahve fincanı suyu serpip, kağaı kapatın ve arada bir karıştırarak yerelmalarını öldürün. Sonra kalan suyunu, tuzunu şekerini, limon suyunu katıp kapağı kapatarak 20 dakika pişirin. Yıkanmış pirinci 20 dakika ıslattıktan sonra yerelmalarının üzerine serpip yarım saat daha pişirdikten sonra suyunu kontrol edin, ateşten alın. Dereotu serperek servis yapın.
 
 
 ML® Terbiyeli Yerelması için tıklayın 
 
ML® Terbiyeli Yerelması (görsel)
 
 
 
 
 
Fotoğraf "cTesi" tarafından gönderildi. 08.06.2019
  
 | 
Zeytinyağlı Yerelması | 
  | 
Samsun 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.10.2005 
Mesajlar: 43 Şehir: Çarşamba | 
Kısa URL: https://ml.md/lc539 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2005 
6,090 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo yerelması
 
1 adet havuç
 
1 baş soğan
 
1 kahve fincanı pirinç
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
limon suyu
 
dereotu
 
 
Yerelmalarını yıkayıp ayıklayın. kuşbaşı doğrayın, havucu kazıyıp tavla zarı şeklinde doğrayın, soğanı rendeleyin, tencereye soğanı, havucu ve yerelmasını koyun, üzerine zeytinyağını dökün, şeri ve tuzu ilave edin. Pirinçleri yıkayıp ekleyin, 2 bardak sıcak su ekleyip karıştırın. Tencereyi kapatıp hafif ateşte pirinçler uzayıncaya ve yer elması pişinceye kadar pişirin, ateşten alıp soğumaya bırakın. Deretotu ile süsleyerek soğuk olarak servis yapın.
 
 
 ML® Zeytinyağlı Yerelması için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |