| 
 
 
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
acara 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.07.2005 
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc690 
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2005 
5,120 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kg. yaprak
 
2,5 su bardağı pirinç
 
2 soğan
 
1 kaşık salça
 
Yarım limon
 
1 çay kaşığı şeker
 
1 yemek kaşığı çam fıstığı
 
1 yemek kaşığı kuş üzümü
 
Tuz
 
Nane
 
 
Yapraklar tuzlu suda haşlanır, eğer salamura ise tuzu gidinceye kadar yıkanır. İnce doğranmış soğanlar fıstıklar ile beraber 2 kaşık zeytinyağında kavrulur. İçine pirinç eklenir ve kavrulmaya devam edilir. 1 bardak su ekleyerek pirinçler pişirilir. Baharat ve diğer malzemeler ekleyerek karıştırılıp tencerenin altı kapatılır, iç soğumaya bırakılır. Hazırlanan yapraklara 1 er tatlı kaşığı iç koyarak yapraklar sarılır, sarılan yapraklar tencereye dizilir, sarım işlemi bittikten sonra tencereye 2 bardak su 1 kaşık zeytinyağı ilave edilerek orta ateşte pişirilir.
 
 
 ML® Zeytinyağlı Yaprak Sarması için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
ZEYTINYAĞLI TAZE YAPRAK DOLMASI | 
  | 
Eşik 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.05.2006 
Mesajlar: 67 Şehir: tekirdag | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3450 
Gönderme Tarihi: 04.May.2006 
4,298 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
yarım kilo pirinç (pilavlık olursa daha güzel olur.)
 
1,5 kg soğan
 
50 gr kuş üzümü (arzu edilirse)
 
25 gr dolmalık fıstık (arzu edilirse)
 
2 orta boy domates
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1,5 tane limon suyu
 
1 kg zeytinyağlık büyük yaprak
 
2 su bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığından az tuz
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
2 yemek kaşığı nane
 
yarım bağ maydanoz(isteğe göre)
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Bir tencerede doğranmış soğanları yağ ile kavuruyoruz (soğan suyunu salıp çekene kadar). Fıstıkları ve yıkayıp, süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edip 5-7 dakika kadar kavuruyoruz. Domatesleri rendeleyip (kabukları soyulduktan sonra)salçayla beraber kavrulmuş soğanlı-pirince ilave ediyoruz. 5 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. 1 limon suyunu ilave edip bütün baharatlarıda (şeker, tuz, nane, karabiber, maydanoz, üzüm) karışıma ilave edip ocağı söndürüyoruz. Bu karışımı harmanlayıp tencerenin ağzına bir kağıt havlu koyup 20 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer taraftan yapraklarımızı bir gün önceden ıslatarak sarma için hazırlıyoruz. Bir başka tencereye de yaprakların saplarını kopartıp tencerenin altına koyup sapların üzerine 2-3 yaprak sarıp dinlenmiş olan malzemeyi sarmaya başlıyoruz. Sarma işlemi bitince dolmaları 2-3 yaprakla örtüyoruz. 1,5-2 su bardağı su, dolmalarımızın parlak görünmesi için) yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, yarım Limon suyu ilave edip ocağa koyuyoruz. Kaynadıktan sonra ocağımızı kısık ateşte 40-45 dk. kadar pişiriyoruz. (Yaprağın cinsine göre süre uzayıp veya kısalabilir.)
 
 
 ML® Kuru Baklalı Yaprak Sarması için tıklayın 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Dolma | 
  | 
nedimex 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 17.07.2005 
Mesajlar: 564 Şehir: Kadiköy/Istanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc4077 
Gönderme Tarihi: 24.May.2006 
4,422 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 orta boy soğan
 
2 yemek kasigi çam fistigi
 
2 yemek kasigi kusüzümü
 
1 orta boy havuç
 
1/2 su bardagi pirinç
 
1 su bardagi zeytinyağı
 
2 su bardagi su
 
100 gr. yaprak
 
1 limon
 
4-5 dal maydanoz
 
4-5 dal dereotu
 
4-5 dal nane
 
Yenibahar, Karabiber, Seker, Tuz
 
 
Yapraklari sicak suda 5 dakika bekletin, avuç içiyle iyice sikip süzün, tek tek ayirip, saplarini koparin. Zeytinyaginin yarisini bir tencereye alip kizdirin, üzerine çam fistigini ekleyin, birkaç dakika kavurun. Soganlari ince kiyip, çam fistiklarinin üzerine ekleyin. Soganlar iyice pembelesinceye kadar kavurun, pirinci ekleyip birkaç kez çevirin, üzerine su ve kus üzümünü ilave edin. Karabiber, seker, tuz ve yenibahari ekledikten sonra iyice karistirin. 5 dakika kadar kaynatin. Tencerenin altini kapadiktan sonra ince kiyilmis maydanoz, dereotu ve naneyi ekleyip, iyice karistirin. Iç alindiktan sonra, yapraklara sarin. Havucu ve limonu dilimleyin. Tencerenin dibine artan yapraklari yerlestirin, üzerine yagli kagit koyun ve havuçlari, üstüne dolmalari, üste limonlari dizin. En üste bir kapak kapatin, 1,5 su bardagi su ve kalan zeytinyağıni üzerinde gezdirip 20 dakika pisirin. Soguduktan sonra servis yapin.
 
 
ML® Ankara Dolması (görsel)
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
-BMW- 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.04.2006 
Mesajlar: 164 Şehir: Niğde | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5662 
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2006 
4,228 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kg. asma yaprağı
 
300 gr. pirinç
 
1 bardak zeytinyağı
 
2 limon
 
tuz
 
maydanoz
 
nane
 
dereotu
 
baharatlar
 
3 adet soğan
 
1 kaşık çam fıstığı
 
1 kaşık kuş üzümü
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
 
Taze yapraklar tuzlu ve limonlu kaynar suda hafifçe haşlanır. Pirinç sıcak suda 20 dakika ıslatılır. Fıstıkla soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, pirinçle karıştırılır. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Üzerine çıkacak kadar su ve tuz konur. Şekerle üzümle kapağı kapatılmış tencerede suyunu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu malzemeye limon suyu ve diğer malzemeler eklenir. Yaprakların tüylü yüzeyine iç koyup sıkıştırılmadan sarılır. Tencereye yerleştirilen dolmaların üzerine çıkacak kadar su konur. Pirinçler yumuşayıncaya kadar en hafif ateşte pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Taze Yaprak Dolması | 
  | 
Rana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.10.2006 
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8089 
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2006 
4,016 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo asma yaprağı
 
1 kaşık çam fıstığı
 
250 gram pirinç 
 
1 kaşık kuşüzümü
 
1 bardak zeytinyağı
 
Yeteri kadar tuz, maydanoz,
 
Yarım  kilo soğan
 
dereotu, nane ve baharat.
 
 
Yapraklar limonlu sıcak suda haşlanır. Soğuk suda soğuduktan sonra sapları koparılıp pişireceğimiz kabın dibine döşenir, üzerine yaprak da konur. Diğer dolmalardaki gibi dolma içi hazırlanır. İstenilen büyüklükte sarılır. Aralarına birkaç ekşi erik, bulunmazsa limon sıkılır, orta ateşte pişirilir.
 
 
ML® Kuru Baklalı Yaprak Sarması (görsel)
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Dolması | 
  | 
Rana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.10.2006 
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8120 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006 
4,031 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1/2   kilo asma yaprağı
 
2   kaşık çam fıstığı
 
1/2   kilo pirinç 
 
2   kaşık kuşüzümü
 
750   gram soğan
 
Yeteri kadar karabiber, baharat
 
1,5   bardak zeytinyağı
 
Maydanoz, dereotu ve tuz
 
 
Yapraklar sıcak limonlu suda birkaç kez yıkanarak tuzu çıkarılır. Bir kap içinde yağla soğan kavrulduktan sonra iki bardak su, tuz, baharat, maydanoz, dereotu, kızarmış fıstık, üzüm ilâve edilerek yarı pişmiş hazırlanır. Pişireceğimiz kap içine yaprakların sapı dizilir. Üzerine de bir sıra yaprak konur. Arzu edilen şekilde dolmalar sarılır, hazırladığımız tencereye yerleşir. Limon, iki bardak su koyup ateşte pişirilir. Üzerine bir sıra yaprak ve biri küçük, diğeri kendi kapağı konur. Soğuduktan sonra boşaltılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 10.05.2020
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI   YAPRAK DOLMASI | 
  | 
savran 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.10.2006 
Mesajlar: 36 Şehir: sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8785 
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2006 
3,779 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMESİ:
 
Dolma  içinin  malzemesi 
 
250 gr. yaprak 
 
1/2 limon
 
1 bardak su
 
 
YAPILIŞI: 
 
Dolma içini, hazırlayın. Sonra ılınmaya bırakın. Yaprakları da kaynayan suda 5 dakika haşlayın. Sudan çıkarıp saplarını koparın. Koparılan bu sapları tencerenin altına döşeyin. Yaprakların tüylü kısımlarının baş tarafına her yaprak için yarım çorba kaşığı dolma içinden koyarak yaprağın yanlarını için üzerine kapatın. Sigara sarar gibi yuvarlayarak katlayın ve her dolmayı, tencereye dizilen sapların üzerine döşeyin. Bu iş bitince yarım limonun suyunu sıkın, bir bardak da su ilâve ederek üzerine bir tabak kapatın. Dolmalar suyunu çekip, tencerede yalnız yağ kalıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılmış olarak bir saat pişirin. Tencereyi ateşten indirin. Dolmaları soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra tabağa alın ve servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 17.01.2024
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK DOLMASI | 
  | 
rukiye 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.08.2006 
Mesajlar: 61 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16406 
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2007 
3,565 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. Yaprak
 
1   Limon
 
2   Bardak pirinç
 
1   Kaşık fıstık, üzüm, tuz dereotu,
 
1   Bardak zeytinyağı
 
nane, baharat.
 
4   Soğan
 
Yarım demet maydanoz.
 
 
Yapraklar limonlu sıcak suda haşlanır. Soğuk suda soğuduktan sonra sapları koparılıp pişireceğimiz kabın dibine döşenir, üzerine yaprak da konur. Diğer dolmalardaki gibi dolma içi hazırlanır. İstenilen büyüklükte sarılır. Aralarına birkaç ekşi erik, bulunmazsa limon sıkılır, orta ateşte pişirilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 17.01.2024
  
 | 
Zeytinyağlı yaprak sarması | 
  | 
Karabiber 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.08.2007 
Mesajlar: 28 Şehir: Reyhanlı/HATAY | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16955 
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2007 
3,873 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kg. asma yaprağı 
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
2 adet büyük soğan
 
1 su bardağı pirinç
 
Yarım demet dereotu
 
Yarım demet maydanoz
 
6 adet taze soğan
 
Yarım demet taze nane
 
1 yemek kaşığı salça
 
2 su bardağı su
 
1 çorba kaşığı limon suyu
 
Tuz, 
 
karabiber
 
 
Yapraklan bol soğuk su ile yıkayalım ve sıcak suda 1-2 dakika bekletip soğutalım. Dolmayı pişireceğimiz tencerenin zeminine 4-5 yaprak serelim. Tavaya zeytinyağını dökelim, yemeklik doğradığımız soğanları 5 dakika boyunca kavuralım. Sonra tavayı ateşten indirelim ve içine pirinç, salçayı, doğranmış taze soğanı, dereotunu, maydanozu ve naneyi küçük küçük kıyarak ilave ederek iyice karıştıralım. Tuz ve biberle lezzetlendirelim. Yaprağı bir tahtaya ya da düz bir tabağa damarlı kısmı gelecek şekilde serelim. Hazırladığımız karışımdan bir tatlı kaşığı yaprağın tam ortasına koyalım yaprağın iki kenarım kıvırıp sigara böreği yapar gibi rulo yapalım. Tüm yapraklar ve harç bitince kadar aynı işleme devam edelim ve hazırladığımız dolmaları tencereye sıra sıra düzgün bir şekilde yerleştirelim, iki kat halinde tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirelim ve dolmaların su yüzeyine çıkmalarım önlemek için üzerine bir tabağı tek olarak kapatıp suyunu koyalım. Su kaynadıktan sonra ısıyı düşürelim ve kısık ateşte üstü kapak olarak 25-30 dakika ağır ateşte kaynatalım. Ateşi söndürdükten sonra tenceredeki tabağı alalım ve dolmaları delikli bi kaşıkla tencereden alıp ayrı bir tabağa dizelim. Üzerine limon suyunu gezdirdikten sonra sıcak ya da soğuk olarak servis yapalım.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 17.01.2024
  
 | 
Zeytinyağlı YapraK Sarması | 
  | 
Selçuk Tepe 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.10.2007 
Mesajlar: 35 Şehir: Şanlıurfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18190 
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2007 
4,100 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gerekli malzeme:
 
500 gr taze asma yaprağı
 
2.5 su bardağı sıcak su
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
Yarım çay bardağı tozşeker
 
1 limon
 
İç malzeme:
 
1.5 su bardağı dolmalık pirinç
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
4 soğan
 
3 domates
 
Yarım demet maydanoz
 
1 çay kaşığı nane
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1 tatlı kaşığı kuşüzümü
 
1 çay bardağı su
 
Tuz
 
 
Asma yapraklarını kaynar suda 2 dakika haşlayıp süzgece alın. İç malzemeyi hazırlamak için; pirinci ılık suda 15 dakika bekletin. Durulayıp bir kevgir yardımıyla süzün.
 
Soğan ve domatesi soyup küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Kuşü-zümünü ayıklayın. Suda bekletip süzün. Pirinç, domates, soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, kuşüzümü ve baharatı karıştırıp I çay bardağı su ekleyin. Suyunu çekene kadar kavurun. Hazırladığınız iç malzemeyi yapraklara sarın. Sarmaları sıkı bir şekilde tencereye dizin. Su, şeker, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp sarmaların üzerine gezdirin. Limonu halka halka dilimleyip sarmaların üzerine dizin.
 
Üzerlerine porselen bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte 30 dakika pişirin. Soğumaya bırakın ve soğuk olarak servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 17.01.2024
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
baykal 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.12.2007 
Mesajlar: 22 Şehir: Karabük | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20234 
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2007 
3,806 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. asma yaprağı 
 
100 gr. dolmalık fıstık 
 
4 adet orta boy soğan
 
100 gr. kuşüzümü 
 
500 gr. pirinç
 
1 su bardağı zeytinyağı 
 
1 çay kaşığı tuz
 
Karabiber
 
Tarçın
 
Yenibahar 
 
1 baş sarımsak
 
 
Asma yapraklarını sıcak suda haşlayın. Hazırlanan iç ile yaprakları sarın. Sarılan yaprakları tencereye dizin ve ortalarına doğranmış elma ve limon koyun. 4 diş ince  doğranmış sarımsağı, doğranmış havucu ve soğanı yaprakların üzerine serpin.
 
Tencerenin içine 2 bardak zeytinyağı, 4 su bardağı ılık su ilave edip 25 dakika kısık ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI | 
  | 
dadı kalfa 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.07.2010 
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53838 
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2010 
2,628 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Altı yedi soğanı çok ince kıyınız. 250 gram zeytinyağı ile kuvvetli ateşte öldürüp bir kaba dökünüz. Bir buçuk kepçe dolusu pirinci biraz haşlayınız, maydanoz, dereotu kıyınız, tuz, biber ve biraz şekerle soğana karıştırınız. Kuşhanenin dibine tavuk ya da paça kemiklerini diziniz, üzerine yaprak seriniz. Haşlanmış körpe yapraklara harçtan koyarak kestane büyüklüğünde dört köşe küçük küçük dolma sarıp kuşhaneye diziniz. Beraber oluncaya dek et ya da tavuk suyu koyunuz. Kapayıp orta ateşe sürünüz. Suyunu çektikçe arada su, etsuyu ya da tavuk suyu koyarak pişiriniz.
 
 
Not: Zeytinyağlı yaprak dolmalarının en nefisi bu şekilde yapılanıdır. Yalnız zeytinyağının kızmamasına, soğanın olanağınca beyaz kalmasına, soğanla pirincin uygun bulunmasına ve şekerin fazla kaçırılmamasma dikkat etmelidir. Su yerine yağı alınmış tavuk suyu kullanmalıdır. Adi zeytinyağlı yaprak dolmasiyle et yaprak dolmaları lahana dolmaları gibi pişirilir.
 
 
 
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI | 
  | 
Tutkunaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.01.2011 
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61261 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2011 
2,661 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram taze yaprak
 
500 gram pirinç
 
2 adet limon
 
50 gram kuş üzümü
 
tarçın
 
tuz
 
karabiber
 
beyaz fıstık
 
1 kilo soğan
 
1 demet dereotu
 
1 demet maydanoz
 
biraz kuru nane
 
250 gram zeytinyağı (1 su bardağı)
 
 
İnce ince kıyılmış soğanı, zeytinyağında, fıstıkla pembeleşinceye kadar kavurunuz. Sonra ayıklanmış yıkanmış ve evvelce ıslatılmış pirinci ilâve edlniz. Kevgirle pirinçler kırılmadan şeffaflaşıncaya kadar savurunuz. Ayıklanmış, yıkanmış, kuş üzümü ilâve ederek, bir bardak su ve tuz ilâvesiyle kapağını kapatıp pilâv gibi pişiriniz. Pişince ateşten alıp, biraz soğuyunca iki limon suyu, biber, tarçın, bahar, kıyılmış maydanoz, dereotu ve nane koyunuz. Hazırlanan yaprağı muntazam ve normal sıkarak sarınız. Tencerenin dibine, lezzet vermesi için maydanoz, dereotu, nane sapları koyup, sarılan dolmaları muntazam olarak diziniz. Üzerini yaprakla örtüp, 2,5 bardak sıcak su koyup, orta hararetteki ateşte pişiriniz. Servis yaparken limonla süsleyiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 02.05.2023
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Dolması | 
  | 
mırmır 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.03.2011 
Mesajlar: 21 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61368 
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2011 
2,506 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gr. taze asma yaprağı
 
3 çay fincanı pirinç
 
1/2 fincan domates salçası
 
2 kaşık kuş üzümü
 
dereotu
 
nane
 
7 soğan
 
su bardağının ufak boyu ile zeytinyağı
 
1/2 bardak su
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
çam fıstığı
 
tuz
 
biraz karabiber
 
 
Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyulacak (sıcak su). Suyu soğuyunca, pirinçler süzülerek tekrar su ile yıkanacak.
 
Bir tencereye zeytinyağı ve doğranan soğan konarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulacak. Sonra pirinç ilâve edilecek. 5 dakika tekrar pirinçle karıştırılarak malzemedeki içler konarak, yarım bardak su ile biraz pişirilecek. Suyu çekince tencere ateşten indirilecek.
 
Ayrı bir tencerede, yapraklar beş dakika kadar haşlanacak, sapları koparılan yapraklara hazırlanan içten yarım çorba kaşığı kadar konarak sarılacak. Saplar tencere dibine yerleştirilecek. Üzerine sıra ile dolmalar sıralanacak. Yarım limon suyu ve bir bardak su konarak, orta hararetteki ateşte, suyu çekip yağı kalana kadar pişirilecek.
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 10.05.2020
  
 | 
Yeytinyağlı Yaprak Dolması | 
  | 
saydam 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.09.2011 
Mesajlar: 43 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc68326 
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2011 
2,252 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1/2 kg yaprak
 
4 bardak pirinç
 
1 demet dereotu
 
3-5 dal taze soğan
 
Tuz
 
Karabıber
 
1.5 su bardağı limon
 
Sıvı yağ
 
 
Soğan, dereotu ince ince doğranacak, pirinç çiğden ilave edilecek hepsi birden karıştırılıp en son yağı ilave edilerek sarılacak orta ateşte 5 bardak su ile pişirilecek.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 02.05.2023
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
şençalar 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.03.2013 
Mesajlar: 29 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87958 
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2013 
2,166 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Dolmalık ince asma yaprağı
 
250 gr. Zeytinyağı
 
5-6 adet soğan
 
1 bardak pirinç
 
Maydanoz
 
Dereotu
 
Tuz
 
Biber
 
 
Bir tava içinde incecik çentiğiniz soğanı iyice öldürün. Diğer tarafta, bir büyük bardak pirinci haşlayın, maydanoz, dereotunu kıyıp, tuz, biber ve soğanı iyice karıştırın. Kuş üzümü ve fıstık da katın.
 
Tencerenin dibine yaprak serin. Diğer tarafta haşlanmış yapraklara hazırlanan harçtan koyup, büyükçe dolma sarıp istifleyin. Sonra dolmaların üzerini örtmiyecek kadar su yada et suyu koyun. Daha önce harca 2 küçük kaşık şeker katılırsa tadına lezzet verir. Sonra limon sıkın ve soğuyunca servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Sarma | 
  | 
demet ünal 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.10.2013 
Mesajlar: 40 Şehir: Diyarbakır | 
Kısa URL: https://ml.md/lc93486 
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2013 
2,092 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
300 gram asma yaprağı
 
2 adet soğan
 
1 demet taze nane
 
1 demet maydanoz
 
1 demet dereotu
 
1 çay bardağı pirinç
 
1,5 çay bardağı zeytinyağı
 
1 limon suyu
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü
 
1 tatlı kaşığı yenibahar
 
1 çorba kaşığı dolma fıstığı
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
 
 
Tencereye soğanı ince bir şekilde rendeleyin. Üzerine ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Yıkanmış pirinci, baharatları yerleştirip karıştırın. Bu karışıma baharatları, zeytinyağını ve az su ekleyip 15 dakika kaynatılıp ocaktan alın. İçine kuş üzümünü, kavrulmuş dolmalık fıstığı ekleyip karıştırın. Daha sonra sıcak suda 15 dakika beklemiş ve suyu sıkılmış asma yapraklarının içlerine tıpkı sarma yapar gibi küçük küçük sarın. Tepsiye dizin. Üzerine de çok az su, şeker, limon suyu ve biraz da zeytinyağı ekleyip 25 dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına alın ister ılık olarak ister soğuk olarak ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Sarma | 
  | 
abbas 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.01.2012 
Mesajlar: 105 Şehir: Hatay | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98687 
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2014 
2,198 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 çay bardağı pirinç ya da bulgur   
 
Yarım demet dereotu  
 
Yarım demet maydanoz  
 
1 çay bardağı zeytinyağı   
 
3 adet soğan  
 
3 adet kesme şeker   
 
1 çorba kaşığı kuş üzümü  
 
1 tutam tarçın  
 
Tuz  
 
Karabiber,
 
Kırmızı pul biber   
 
200 gram asma yaprağı   
 
2 adet domates rendesi  
 
1 adet limon   
 
 
Pirinçleri bir kabın içine alın. Üzerine rendelenmiş, zeytinyağında 5 dakika kavrulmuş soğanı, kıyılmış yeşillikleri, rendelenmiş domatesleri ve şekeri ekleyerek harmanlayın. Çok az sıcak su ilave edip baharatları ilave edin. Asma yapraklarını sıcak suda 5 dakika haşlayıp soğuk sudan geçirip saplarını temizleyin. İç malzemeye zeytinyağını, tarçını, kuş üzümünü de ekleyip karıştırın.
 
Yapraklara sarıp tencereye yerleştirin. Tüm malzeme bitince üzerine su döküp kapağı kapalı olarak 35-40 dakika kadar pişirin. Üzerine limon suyu ve bir miktar zeytinyağı gezdirip bir kenara alın. Soğuk olarak yaz sofralarınızda servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Sarma | 
  | 
lapa 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.08.2014 
Mesajlar: 30 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101087 
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2014 
1,846 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gram asma yaprağı
 
2 adet soğan
 
1 demet taze nane
 
1 demet maydanoz
 
1 demet dereotu
 
2 çay bardağı pirinç
 
5 adet kesme şeker
 
2 diş sarımsak
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
Baharatlar
 
Üzeri için:
 
Limon suyu
 
 
Yapılışı: Soğanı ince bir şekilde rendeleyin. Bir kabın içine alın. Üzerine ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Yıkanmış pirinçleri, limon suyunu ve şekeri de içine yerleştirip karıştırın. Karışıma baharatları ilave edip hazırlayın. Bu iç harcı,10 dakika kadar kaynatıp suyu sıkılmış asma yapraklarının içlerine tıpkı serçe kalınlığında sarın. Tencereye dizin. Üzerine de çok az su ekleyip 25 dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerine bol limon suyu sıkıp ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
maddi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.06.2016 
Mesajlar: 22 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc117888 
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2016 
1,992 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
1 adet domates
 
2 su bardağı ince doğranmış soğan
 
200 gr. asma yaprağı
 
2,5 çay bardağı zeytinyağı
 
4 su bardağı su
 
Yarım limon suyu
 
2 çorba kaşığı kuru nane
 
1 çay kaşığı karabiber
 
Tarçın
 
Yenibahar
 
2 çorba kaşığı çamfıstığı
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
Tuz
 
 
Ilık tuzlu suda pirinçleri 30 dk. kadar bekletip yıkayıp süzün.
 
Küçük küçük doğranmış soğanların üzerini örtmeyecek miktarda su koyup suyunu çekene kadar pişirin.
 
Pirinci, baharatları ve 2 bardak suyu ekleyip hafifçe pişirerek dolma içini hazırlayın.
 
Yaprakları sıcak suya koyup çıkartın.Yaprakların ortasına iç malzemesinden koyup ince ince sarın.
 
Dolmaları tencereye dizin.Yarım limon suyunu ve geri kalan suyu tencereye koyup üzerine zeytinyağ gezdirin.
 
40 dk .süreyle pişmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |