| 
 
 
 | 
Salamura Yaprak Sarması | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161258 
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2021 
423 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram Tokat yaprağı (salamura)
 
1 adet limon
 
Zeytinyağı
 
İçi için:
 
2 orta boy kuru soğan
 
1,5 su bardağı pirinç
 
Maydanoz
 
1 yemek kaşığı salça
 
Karabiber
 
Kırmızı pul biber
 
Kimyon
 
Nane
 
Tuz
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
 
Öncelikle salamura yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır.
 
Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir üzerine zeytinyağı dökülür.
 
Pirinç yıkanarak kabın içerisine eklenir.
 
Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır.(çiğden bir iç harç olacak)
 
Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir.
 
Sardığımız yaprakların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.(üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatabilirsiniz.)
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158212 
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2021 
595 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo asma yaprağı
 
İçi için:
 
3 su bardağı pirinç
 
2 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı nane
 
1 paket kuş üzümü
 
2 su bardağı ılık su
 
2 çay kaşığı tuz
 
Limon 
 
Üzeri için:
 
Sıcak su
 
Tuz
 
1 limon suyu
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
 
Eğer taze yaprak kullanacaksınız yaprakları derin bir tencerede haşlayın. Salamura kullanacaksanız tuzundan arındırmak için suda bekletin. İç harç için soğanların kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Kuş üzümünü bir kaba alıp üzerine sıcak su dökün ve şişmesini bekleyin. Soğanlar kavrulunca yıkanmış pirinçleri tencereye alın. Limon sıkıp sırası ile nane, tuz ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın. 2 su bardağı ılık su ekleyip ocağın altını kapatın. İç har soğuyunca bir şeker kaşığı iç harcı yaprağın büyüklüğüne göre şerit halinde koyun. Önce üstten sonra yanlardan içe doğru kıvırarak tüm yaprak bitene kadar sarın. İç harç dışarı taşmamalı. Sardığınız yaprak gevşek ya da çok sıkı olmamalı. Tencerenin gibini kapayacak kadar yaprak serip sardığınız yaprak sarmaları boşluk kalmayacak şekilde dizin. Üzerine küçük bir tabak kapatın. Su, tuz ve zeytinyağını ekleyip pişirmeye başlayın. Kaynayınca mutlaka ocağı kısığa alın ve çatalla kontrol ederek içi ve dışı tam pişene kadar ocaktan almayın. Sarmalarınız pişip ılıyınca üzerine limon dilimleri koyarak servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarma | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157866 
Gönderme Tarihi: 23.May.2021 
581 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
Yarım kg salamura yaprak
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
2 su bardağı baldo pirinç
 
5 adet büyük boy soğan
 
Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
 
3 su bardağı sıcak su
 
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
 
Yarımşar demet nane ve dereotu
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
Tarçın
 
Yenibahar
 
Karabiber
 
Tuz
 
Süslemek için:
 
Limon
 
 
Zeytinyağını bir tencereye alın. Yemeklik doğranmış soğanı ve dolmalık fıstığı ilave edip, hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin ve kısık ateşte 15 dakika kavurmaya devam edin. Ocağın altını kısın ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra içine kuş üzümü, ince kıyılmış nane ve dereotu, toz şeker, tarçın, yenibahar, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Salamura yaprağı fazla tuzunun çıkması için sıcak sudan geçirin ve süzün. Yaprağın orta kısmına sarma harcından 1 tatlı kaşığı koyun ve önce yaprağın üst kısmını daha sonra iki kenarını malzemenin üzerine kapatıp, sarın. Yaprak ve sarma harcı bitene kadar işleme devam edin. Sarmaları tencereye dizin ve üzerine 2 su bardağı sıcak su koyun. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Limon dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Salamura Yaprak Sarması | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157729 
Gönderme Tarihi: 16.May.2021 
655 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Salamura bağ yaprağı (istenilen miktarda)
 
Zeytinyağı
 
İçi için:
 
2 su bardağı pirinç
 
1 su bardağına yakın sıcak su
 
2-3 adet soğan
 
1 yemek kaşığı salça
 
Tuz
 
Karabiber
 
Nane
 
Pul biber
 
Üzerine dilimlemek için:
 
Limon
 
 
Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.
 
Ardından pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim. Pirinç kavrulunca salçayı ekleyip baharatları ilave edip karıştırıyoruz.
 
Sıcak suyu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. (içi sarma ile de pişeceği için fazla su ilave etmiyoruz. )
 
Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Bağ yapraklarını yıkıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz.
 
Yaprakları demet halinde kaynayan su içine atıyoruz. 5 dakika k kadar hafif yumuşatıp sudan çıkarıp süzgece alıyoruz.
 
Bağ yaprakları bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. Sarmayı dizeceğimiz tencerenin dibini bağ yaprağı ile kapatıyoruz.
 
Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde bir tepsinin içine koyalım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına yaydıralım.
 
Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine kapatıyoruz. Yan kısımlarını da kapatarak saralım. sardığımız sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdirip hafif tuz serpelim. (yapraklar tuzluysa tuz serpmeyebilirsiniz.)
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim.
 
Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatalım.
 
Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Pişince dinlenmeye bırakalım.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Salamura Yaprak Sarması | 
  | 
beyaz ay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.12.2019 
Mesajlar: 30 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151578 
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2020 
1,242 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
½ gram asma yaprağı
 
1 tane limon
 
Zeytinyağı
 
İç harcı;
 
2 tane kuru soğan
 
1,5 bardak pirinç
 
Maydanoz
 
1 kaşık salça
 
Karabiber
 
Kırmızı pul biber
 
Kimyon
 
Nane
 
Tuz
 
2 kaşık sıvı yağ
 
 
Öncelikle salamura sarma yapraklarını sıcak suya koyun ve biraz bekletin. Ardından yıkayıp süzün. Geniş bir kabın içine soğanları rendeleyin. Ardından üzerine zeytinyağı koyun. Üzerine baharatlarını salçasını ve maydanozunu ekleyin. İyice karıştırın. Yaprakları teker teker açın ve geniş tarafına içten biraz koyun ve ince yerine doğru sarın. Tüm yapraklara aynı işlemi yapın ve tencerenin dibine yırtılmış yaprakları serip üzerine sardığınız yaprakları koyun. En son tencerenin üzerine birkaç dilim limon ve zeytinyağı koyun. Üzerine bir tabak koyun ve kapağını kapatın. Tencereye sıcak su ilave edin. Sıcak ve soğuk servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarma | 
  | 
afi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2016 
Mesajlar: 46 Şehir: Erzincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118766 
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2016 
2,068 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Nazmiye Demirtaş
 
 
4 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 
1 yemek kaşığı kuru nane
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
2 adet kesme şeker
 
2 yemek kaşığı kuş üzümü
 
½ limon suyu
 
½ kg salamura üzüm yaprağı
 
1 su bardağı kıyılmış maydonoz
 
Zeytinyağı
 
 
4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile fıstıklar pembeleşene kadar kavurun. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin, 1-2 dakika daha kavurun. Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, ½ limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin, çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun. Diğer tarafta ½ kg salamura asma yaprağını ılık suyla 4-5 kez suyu değiştirerek yıkayın. Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. Her bir yaprağı avucunuz içine alın ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. Yaprağı sigara böreği gibi sarın. Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin, üzerine sarmaları dizin. En sonunda üzerine bir sıra daha yaprak kapatıp ½ çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin, tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin, limon dilimleri ile servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
mülteci 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.11.2015 
Mesajlar: 28 Şehir: Malatya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112817 
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2015 
2,303 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
3-4 deste yaprak (soğuk suda yıkanarak tuzlarından arındırılır)
 
4-5 adet kuru soğan
 
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 
1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
 
1-2 adet domates
 
1-2 yemek kaşığı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı dolma baharı
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
2 yemek kaşığı toz nane
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kasığı salça
 
Tuz
 
 
Bir tencereye önce yağ ve fıstıklar konularak hafif fıstıklar kavrulur. Sonra yemeklik doğranmış soğanlar atılarak birazda bunlar kavrulur önceden suda kabartılmış üzümler, salça ve domatesler suyunu çekinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış pirinçlerde ilave edilerek karıştırılır. Baharatları tuzu şekeri ve nanesi de at 1/2 su bardağı su konur ve biraz pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır, dinlendirilir. Diğer tarafta yaprakları hazırlanır ve sarma işlemi yapıldıktan sonra yayvan bir tencerede ağır ateşte pişirilir. Suyunu azar azar vermelidir. Çünkü sulu kalmamalıdır. Üzerine biraz limon sıkılır ve tabak kapatılırsa dağılmadan daha güzel pişer. Tencerede soğutulup servis tabağına sonra alınır. Limon dilimleri ile süslenir.
  
 | 
Zeytinyağlı Sarma | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102117 
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2014 
2,894 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gram asma yaprağı
 
3 adet soğan
 
1 demet taze nane
 
1 demet maydanoz
 
3 çorba kaşığı kuş üzümü
 
1 demet dereotu
 
2 çay bardağı pirinç
 
2 adet kesme şeker
 
2 diş sarımsak
 
Baharatlar
 
 
Soğanı ince bir şekilde rendeleyin. Bir kabın içine alın. Üzerine kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Yıkanmış pirinçleri, kuş üzümünü ve şekeri de yerleştirip karıştırın. Bu karışıma baharatları ilave edip hazırlayın. 10 dakika kadar kaynatıp suyu sıkılmış asma yapraklarının içlerine koyup küçük parmak büyüklüğünde sıkıca sarın. Tencereye dizin. Üzerine de çok az su ekleyip 25 dakika pişmeye bırakın. Pişen dolmaları şişlere geçirip farklı bir sunum yapabilirsiniz. Servis tabağına alıp, ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96389 
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2014 
2,761 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
250 g pirinç
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
750 g kuru soğan
 
½ su bardağı su
 
1 çorba kaşığı çam fıstığı
 
1 çorba kaşığı kuş üzümü
 
½ demet maydanoz
 
Nane ve dereotu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
1 tatlı kaşığı şeker
 
Sarmak için:
 
250 g taze ya da 1 kg salamura yaprak
 
Pişirmek İçin:
 
1 su bardağı su
 
1 limon suyu
 
 
Sebzelerin hazırlığı:
 
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir.
 
Taze maydanoz, dereotu ve nane julienne usulü doğranır.
 
Yaprak taze ise 6 su bardağı kaynamakta olan suya 1 limon sıkılarak 2 dakika haşlanır.
 
Yaprak salamura ise yıkanarak tuzundan iyice arıtıldıktan sonra sıcak suda bekletilir.
 
Yapraklar parçalanmadan suyu sıkılarak sapları alınır.
 
Kuş üzümü önceden ayıklanarak yıkanır.
 
Harcını hazırlarken pirinç önceden ılık suda bekletilir.
 
Zeytinyağıyla önce fıstıklar sonra soğanlar pembeleştirilir.
 
Yıkanmış pirinç eklenerek kavrulur ve kaynar su eklenir.
 
Tuz, şeker ve kuş üzümü de eklenerek kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır.
 
Suyunu çektikten sonra ateşten alınır, maydanoz, dereotu, nane ve baharat eklenerek karıştırılır.
 
30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
 
Dolma ve sarmanın yapılması:
 
Yaprak sarmalarında yaprakların birkaç tanesi tencerinin dibine döşenir.
 
Kaşıkla yaprağın uç kısmına koyularak sarılır ve tencereye dizilir. (Sarmaların sıkı ve uzunca sarılması gerekir.)
 
Üzeri tekrar yaprakla kapatılarak suyu eklenir. Ancak su miktarı etli olanlara göre daha az olmalıdır.
 
Üzerlerine ağırlık kapatarak pişirilmeleri gerekir.
 
Ocak yerine fırında da pişirilebilir.
 
Piştikten sonraki soğutma aşamasında üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirilerek parlak olması sağlanır.
 
Soğutulurken kapağının kapalı olmasına dikkat edilmelidir.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI SALAMURA YAPRAK DOLMASI | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc84535 
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2012 
2,690 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram salamura yaprağı
 
1/2 adet limon (dilim kesilmiş)
 
1/2 su bardağı su
 
1 çay kaşığı tozşeker
 
1/2 çay kaşığı tuz
 
1,5 kahve fincanı zeytinyağı
 
İçi:
 
1,5 bardak pirinç (250 gram)
 
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
 
1/4 litre zeytinyağı
 
1/2 fincan temizlenmiş kuş üzümü
 
1/2 fincan temizlenmiş beyaz fıstık (50 gram)
 
750 gram ince kıyılmış soğan
 
1/2 çorba kaşığı tuz
 
1/2 çay kaşığı tozşeker
 
1,5 su bardağı kaynar su
 
Baharat için:
 
Birer bağ ince kıyılmış dereotu, nane ve maydanoz yaprakları
 
 
İçi için; pirinci ılık, tuzlu bolca suda 1 saat ıslayıp 4-5 defa suyunu değiştirerek yıkayınız. Sonra süzülmesi için bir süzgeç çıkarınız.
 
Zeytinyağını genişçe bir tencereye koyup hafifçe kızdırınız.
 
Fıstığı ilâve ederek fıstıklar hafif sararıncaya kadar yaklaşık 30 saniye karıştırınız.
 
Soğanı ilâve ediniz. Devamlı surette ağır ağır karıştırarak tencerenin kenarlarına bulaştırmadan ve yakmadan orta kuvvetli hararette soğanlar hafif sarı bir renk alıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
 
Hemen pirinci ilâve edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurup tuzunu, şekerini, yenibahar ve kuşüzümünü ekleyerek bir kere karıştırdıktan sonra, kaynar olarak suyunu ilâve ediniz.
 
Bir kere kaynatıp karıştırıp tencerenin Kapağını Kapatınız, Gayet ağır ateşte, fırın mevcutsa fırında 15 dakika pişiriniz.
 
Sonra bir tepsiye boşaltıp, dereotu, maydanoz ve nanesini ilâve edip bir kere karıştırınız. 
 
Salamura yaprakları 1 saat suda tutarak tuzunu atmasını sağlayınız. Küçük bir tenrenin altına sert yapraklardan bir sıra diziniz.
 
Bir yaprak alıp tüylü tarafını üstüne getirerek sol ovucunuzun içine bir yaprağı açınız. Yaprağın baş tarafı parmaklarınızın üstüne gelmelidir.
 
Yaprağın baş tarafına 1 tatlı kaşığı veya çorba kaşığı dolma içi koyup yaprağın sağ ve solunu için üzerine kapatınız. Baş tarafından başlayarak yaprağı yuvarlayarak dolmayı sarınız. Diğerlerini de aynen sarıp kuşhaneye sırayla üst üste diziniz.
 
Üstüne limon dilimlerini, su, tozşeker, tuz ve zeytinyağını ilâve ediniz. Üzerine kalın yapraklardan bir sıra daha kapatıp açılmamaları için bir tabak kapatınız.
 
Kapağını da kapatıp ağır ateşte suyunu tamamen çektirerek 1 saat kontrol ederek pişiriniz, soğuttuktan sonra servis ediniz.
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarma | 
  | 
satı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.11.2011 
Mesajlar: 123 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69685 
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2011 
3,275 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg üzüm yaprağ
 
1,5 kg soğan
 
2 su bardağı zeytinyağı
 
2 su bardağı pirinç
 
1 çorba kaşığı salça
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü
 
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
 
1 çorba kaşığı karabiber
 
1’er tatlı kaşığı yenibahar, kimyon, tatlı toz kırmızıbiber
 
1 çorba kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 demet dereotu
 
Yeteri kadar su
 
Tuz
 
 
Üzüm yaprakları tazeyse kaynar suda 3 dakika tutup çıkartın. Salamuranın tuzunu almak için 1-2 saat suda bekletin. Ardından yumuşaması için 10 dakika kaynatın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ilave edip taneler beyazlaşana kadar kavurun. Üzerine salça ve kuş üzümünü ekleyip kavurmayı sürdürün. Sonra dolmalık fıstığı, baharatları, tuzu, toz şekeri ve kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir iki kere çevirip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yaprakları açıp içlerine yeterlimiktarda harç koyun ve çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizip üzerine bir ağırlık yerleştirin. Üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe getirip, 25 dakika daha pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Suyunu süzün. Tamamen soğuduktan sonra misafirlerinize sunun.
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Dolma | 
  | 
vizyon 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.03.2009 
Mesajlar: 45 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69418 
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2011 
3,435 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 tane kuru soğan
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 
1 çay fincanı pirinç
 
1 çorba kaşığı kuru nane
 
2 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
2 tane kesme şeker
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü
 
Yarım limonun suyu
 
1 kase kıyılmış maydanoz
 
1 çay bardağı kaynamış su
 
500 gram salamura asma yaprağı
 
1 kahve fincanı zeytinyağı
 
2 çay fincanı kaynamış su
 
 
Öncelikle soğanları ayıklayıp, yemeklik doğrayalım bir tencereye alalım. Üzerine zeytinyağını ve fıstıkları ilave edelim, fıstıklar pembe renk alana kadar kavuralım. Ayıklanıp, yıkanmış pirinçi ilave edelim kavurmaya devam edelim. Daha sonra sırası ile, tarçını, naneyi, şekeri, kuş üzümünü, limon suyunu alalım karıştıralım. En son kıyılmış bir kase maydanozu ekleyelim suyubu verelim kısık ateşte, suyu çekene kadar pişirelim. Bir kenarda dinlendirmeye alalım. Biz bu arada salamura yaprakları, sıcak suda yıkayalım, bu işlemi suyu değiştirerek bir kaç kez yapalım, suyunu süzdürerek yaprakları saralım. Bir tencerenin dibine yaprak serelim, üzerine sardığımız yaprak sarmasını dizelim. Sarma işlemi bittikten sonra üzerini yaprakla kapatalım, zeytinyağı gezdirelim. Üzerine kapak kapatalım, sıcak suyu verelim, harlı ataşte kaynatıp, daha sonra kısığa getirelim pişmeye bırakalım. Pişen dolmaları soğuduktan sonra, servis tabağına alalım üzerine limon dilimleri ile süsleyelim.
  
 | 
Zeytinyağı Yaprak Sarma | 
  | 
Hafize Sultan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.04.2011 
Mesajlar: 54 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65492 
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2011 
3,728 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Elif Korkmazel
 
 
4-5 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
 
2 su bardağı pirinç
 
1 yemek kaşığı kuru nane
 
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
2 kesme şeker
 
2 yemek kaşığı kuş üzümü
 
yarım limonun suyu
 
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay bardağı kaynamış su
 
yarım kg salamura asma yaprağı
 
yarım çay bardağı zeytinyağı
 
2 su bardağı kaynamış su
 
 
4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırın. Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ekleyin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun. Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla  4-5 kez (suyu değiştirerek) yıkayın. Her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. Yaprağı sigara böreği gibi sarın. Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin. Üzerlerine sarmaları dizin. En sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI (SALAMURA) | 
  | 
mobil 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 18.11.2009 
Mesajlar: 19 Şehir: Erzurum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc43787 
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2009 
3,992 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMESİ
 
1,5 Su bardağı pirinç
 
5 Adet orta soğan
 
1 Su bardağı zeytinyağı
 
1 Kahve fincanı fıstık
 
1 Kahve fincanı kuşüzümü
 
1 Çay kaşığı tarçın
 
1 Çay kaşığı yenibahar
 
2 Çay kaşığı tuz
 
3 Su bardağı sıcak su
 
1/2 Demek maydanoz
 
Kuru nane
 
250 Gr. salamura asma yaprağı
 
 
YAPILIŞI
 
1 Pirinci 1/2 saat ılık tuzlu suda bekletiniz.
 
2 Soğanları ince ince kıyınız.
 
3 Zeytinyağını bir tencerede kızdırınız. Soğan ve fıstıkları içine atarak kevgirle karıştırmak suretiyle hafif sarartınız.
 
4 Pirinci iyice yıkayıp süzdürdükten sonra ilâve ediniz ve 5-6 dakika kavurunuz.
 
5 1,5 su bardağı kaynarsu, tuz, tarçın, bahar ve kuş üzümü ilâve ederek pişiriniz. Ateşten indirince içine kıyılmış nane maydanoz ilâve ediniz.
 
6 Yaprakların tuzu gitmesi için sıcak suda 1 saat bekletiniz ve soğutunuz.
 
7 Yaprakların tüylü kısmına büyüklüğüne göre dolma içi koyup ince uzun dolmaları sarınız.
 
8 Tencerenin dibine sarmaları muntazam diziniz.
 
9 Sarmaların üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ve 1/2 limon suyu gezdiriniz.
 
10 Ağır ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.
 
11 Soğuyunca servis tabağına çıkartınız ve üzenlerini limon dilimleri ile süsleyiniz.
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması (Salamura) | 
  | 
nihal ibrişim 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.05.2009 
Mesajlar: 42 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36194 
Gönderme Tarihi: 05.May.2009 
4,578 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler:
 
6 adet kuru soğan
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1,5 bardak pirinç
 
4 yemek kaşığı şeker
 
250 gr. salamura yaprak
 
1 çay kaşığı dolma baharı
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
 
1 yemek kaşığı kuş üzümü
 
1 limon suyu
 
3 bardak su
 
1 tatlı kaşığı tuz.
 
 
Pirinçler yıkanarak ılık suda 15 dakika demlenir. Soğanlar ince doğranarak dolma fıstığı ile birlikte yağda kavrulur. Pirinçler süzüldüktün sonra soğanlara ilave edilerek hepsi birlikte 5 dakika daha kavrulur. İçine 1 bardak su ilave edilerek ocaktan alınır. İçine tuz, şeker, üzüm ve baharatlar ilave edilerek karıştırılır. 5 dakika demlendikten sonra kaynar suda tuzu alınmış haşlanmış yapraklara sarılır. Sıkı olarak tencreye dizilir, üzerine limon suyu ve kesilmiş limon parçaları sıralanır. Suyun kalan kısmı ilave edilerek. Önce bir porselen tabak daha sonra kapağı kapatılarak ateşte pişirilir, pişince soğuyuncaya kadar kapağı açılmaz. (Soğumadan kapağı açılırsa sarmanın rengi kararır)
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması | 
  | 
zübeyde tezcan 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 10.09.2008 
Mesajlar: 19 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27156 
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2008 
3,455 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hazırlanması:
 
İyice yıkanan pirinç bir saat suda bekletilir, süzülerek kenara alınır, kızdırılmış zeytinyağına ince doğranmış soğanlar konur, yeteri kadar beyaz fıstık (çam fıstığı) katılıp fıstıklar pembeleşinceye kadar çevrilir. Daha sonra pirinç ilave edilip 4-5 dakika kavrulur, tuz, kuş üzümü, yernibahar, şeker konup kaynar su ilave edilir. Çok ağır ateşte 15 dakika piştikten sonra dereotu, nane ve maydanoz konur. Bu iç, yapraklara doldurulup sarıldıktan sonra tencereye yerleştirilir, limon dilimleri en üste sıralanır, su, tuz ve zeytinyağı eklenir. En üstüne kalan yapraklardan bir sıra dizilip üstüne bir tabak kapatılır. Kapak da kapatıldıktan sonra ağır ateşte, suyunu çektirerek 1 saat pişirilir.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI | 
  | 
Beyaz Gölge 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.06.2008 
Mesajlar: 24
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24866 
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2008 
3,496 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram yaprak salamura
 
600 gram pirinç (3 bardak)
 
1 bardak zeytinyağı
 
25 gram fıstık
 
Az kuş üzümü
 
1 limon
 
Tuz
 
Maydanoz
 
5 adet soğan
 
 
Yaprakları yıkayıp saplarını ayıklayın. İç pilav yapın. Önceki bölümdeki biber dolma içinin aynısı olacak. Yaprakları sarıp tencereye dizin. Limonu dilimleyip üzerlerine koyun. Biraz zeytinyağı gezdirin. Yarım bardak su koyup hafif ateşte 40 dakika kadar pişirin ve söndürün. Soğuk servis yapın.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI SALAMURA YAPRAK DOLMASI | 
  | 
bahtışen 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 06.05.2008 
Mesajlar: 19 Şehir: Kayseri | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23653 
Gönderme Tarihi: 06.May.2008 
3,525 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme:
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
200 gr salamura asma yaprağı
 
4 büyük soğan
 
50 gr fıstık
 
1 su bardağı pirine
 
3 çay kaşığı kuş üzümü
 
Yarım pay kaşığı kekik
 
2 bardak su
 
tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1 çorba kaşığı şeker
 
1 demet nane
 
maydanoz
 
 
Yapılışı:
 
Ufak doğranmış soğan, fıstık ile beraber sıvı yağda pembe kavrulur. İçine pirinç, tuz, karabiber, yenibahar konur. 5 dakika kavrulur. Kuş üzümü, şeker, kekik, yarım bardak su ilave edilir, orta ateşte 15 dakika pişirilir. İçine maydanoz, nane konur. Karıştırılır. Yaprak sade suda haşlanır. Soğutulup suyu sıkılır. Yaprağa iç konur. Sarılır. Tencerenin dibine yaprak döşenmelidir. Dolmalar üzerine dizilir. En üste de yaprak örtülür. Limon suyu ilave ederek 1 saat kadar orta ateşte pişmeye bırakılır. Soğuk servis yapılır.
  
 | 
ZEYTİNYAĞLI SALAMURA ASMA YAPRAĞI DOLMASI | 
  | 
libretto 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.01.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20581 
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008 
8,320 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 Gr. salamura asma yaprağı
 
8-10 Dal maydanoz
 
2 Su bardağı pirinç
 
8-10 Dal dereotu
 
1 Su bardağı zeytinyağı
 
1 Çay kaşığı toz şeker
 
8-10  Soğan
 
1 Çay kaşığı tarçın
 
2 Çorba kaşığı kuş üzümü
 
1 Çay kaşığı yenibahar
 
1 Çorba kaşığı kuru nane
 
1 Tatlı kaşığı tuz
 
1 çorba kaşığı çam fıstığı
 
1/2 Limon
 
 
Zeytinyağlı dolma içini hazırlayınız. Yaprağı sıcak suda bekleterek yumuşatınız ve tuzunu çıkarınız. Yaprağın sapını çıkartıp tüylü kısmı üste gelecek şekilde masaya yayınız. Üstüne yeteri kadar uzunlamasına dolma içi koyup kenarlarını kapatarak muntazam sarınız. Dolmaların sarılan ucu alta gelmek üzere tencereye diziniz. 1,5 su bardağı sıcak su ve biraz tuz ilave edip, limon sıkınız.
 
Hafif hararetli ısıda suyunu çekinceye kadar pişiriniz. Kabında soğutup servis tabağına diziniz. Şekilli kesilmiş limon dilimleri ile süsleyiniz.
 
 
İçinin hazırlanması:
 
Tencereye incecik kıyılmış soğan, fıstık, tuz ve yağı koyunuz. Hafif hararetli ısıda ağzı kapalı olarak 10 dakika pişiriniz.
 
3 su bardağı kaynar su, şeker, kuş üzümü ilave edip bir taşım kaynayınca ayıklanmış ve yıkanmış pirinci içine salınız. Beş dakika orta hararetli ısıda kaynatıp ısısını azaltarak 20-25 dakika pişiriniz. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, tarçın, yenibahar ilave edip karıştırınız, istenilen dolma çeşitlerinde kullanınız.
 
 
 
  
 | 
Zeytinyağlı Yaprak Dolması | 
  | 
DARI 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.03.2007 
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc12532 
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2007 
4,177 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1/2 kilo salamura asma yaprağı
 
1/2 kilo dolmalık pirinç
 
750 gram soğan
 
1+1/2 bardak zeytinyağı
 
2 çorba kaşığı kuşüzümü
 
2  çorba kaşığı çamfıstığı
 
1 demet dereotu
 
1 demet maydanoz
 
Tuz, karabiber ve baharat
 
2 limon
 
 
Yaprakların tuzlarını gidermek için bunları birkaç defa limonlu kaynar suda yıkamalı.
 
Bir tencereye 1 kahve fincanı zeytinyağını kıyılırcasına ince doğranmış soğanı koyup kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı. Sonra ıslatılmış ve iyice yıkanmış pirinci katmalı, karıştırarak kavurmalı. Soğanlı pirinç kavrulunca iki bardak suyla baharat, tuz, kıyılırcasına ince doğranmış maydanozla dereotu, fırında hafifçe kavrulmuş camfıstığı, kuşüzümü ve karabiberi katmalı. Kalan zeytinyağının da yarısını döktükten sonra harcı karıştırmalı ve yarı pişmiş bir duruma gelinceye kadar  pişirmeli.
 
Dolmanın pişirileceği tencereye önce yapraklardan koparılan sapları dizmeli. Bunların üstüne bir sıra yaprak yaymalı. Sonra istenilen biçimde (iri, ufak, kalın, ince) sarılacak dolmaları bu yaprakların üstüne ve yan yana dizmeli. Yaprakların sarılıp tencereye dizilmesi sona erince en üste bir sıra daha yaprak dizmeli. İki bardak suyla kalan zeytinyağını ve yarım limonun suyunu dökmeli. Tencereyi orta ısılı ateşe oturtmalı. Biri küçükçe, öbürü kendi kapağı olmak üzere dolmaların üstüne iki kapak koyup dolmaları  pişirmeli.
 
Sonra ateşten indirip bir kenarda soğumaya  bırakmalı.
 
Dolmalar soğuyunca bunları düzenli bir biçimde servis tabağına almalı. Tabağın çevresini dilim dilim kesilmiş limonla süslemeli, kalan yarım limonun suyunu da servis tabağıyle birlikte sofraya çıkarıp servis yapmalı. 
 
 
Not: Bazı kimseler dolmayı pişirirken sarmaların aralarına ekşi erik veya koruk da koyarlar.
 
 
ML® Kuru Baklalı Yaprak Sarması (görsel)
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |