250 ml (1 su bardağı) zeytinyağı
50 g dolmalık fıstık
1 kg soğan (ince doğranmış)
250 g (1 1/4 su bardağı) pirinç (ılık tuzlu suda 1 saat bekletilmiş ve birkaç kez yıkanıp, süzdürülmüş)
1 çay k. Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
50 g kuş üzümü (ılık suda 1 saat bekletilmiş)
1 çay kaşığı toz şeker
250 ml (1 su bardağı) su (kaynar halde)
½ demet maydanoz (ince kıyılmış, sapları saklanmış)
½ demet nane (ince kıyılmış, sapları saklanmış)
½ demet dereotu (ince kıyılmış, sapları saklanmış)
Bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızar kızmaz fıstıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kızartın. Soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar sote edin ardından pirinci ilave edip, 3 dakika kavurun. Tuz ve karabiber, tarçın, yenibahar, şeker, kuşüzümü ve kaynar halde suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma içini ağır ateşte 15 dakika pirinçler suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alın. Maydanoz, nane ve dereotunu ilave edip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 15 dakika kadar demlendirin.
Hazırlanan harcı dolma yapılacak sebzenin içine doldurun. Harcı gerekiyorsa sarın ya da pişme sırasında dağılmaması için sebzenin ağzını kendinden bir kapakla kapatın.
|