|
|
Zeytinyağlı Biber Dolması |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc167037
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2022
337 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.dogrusucarrefoursa.com
7 adet dolmalık biber
1,5 su bardağı pirinç
1 adet soğan
2 adet domates
1 bardak sıcak su
2 adet kesme şeker
Maydanoz
Karabiber
Yenibahar
Tarçın
Kuru nane
Dolmalık üzüm
Dolmalık fıstık
Taze nane
Zeytinyağı
Tuz
Soğanı küçük küçük doğrayın, domatesleri rendeleyin, nane ve maydanozu incecik kıyın. Biberlerin üzerinden kapaklar açın ve çekirdeklerini temizleyin. Bir tavada soğanı zeytinyağında kavurun. Baharatlarını da ilave ettikten sonra dolmalık fıstık ve üzümleri ekleyin. Pirinçleri yıkadıktan sonra tavaya alın. Rende domates, yeşillikler ve kesme şekeri de malzemelerin üzerine alın. İyice karıştırın ve suyunu çekene kadar pişirin. Biberleri pirinçli harç ile doldurun. Tencereye su ekledikten sonra biberlerin kapaklarını kapatın. Önce yüksek, kaynamaya başladığında kısık ateşte biberler ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.

|
Zeytinyağlı Biber Dolması |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10637 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc170407
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2023
209 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Domates 1 Adet
Riviera Zeytinyağı 1 Su Bardağı
Sofra Tuzu 1 Çorba Kaşığı
Toz Şeker 1 Çorba Kaşığı
Kuş Üzümü 0.5 Çay Bardağı
Tarçın 1 Tatlı Kaşığı
Baldo Pirinç 1.5 Su Bardağı
Su 3 Su Bardağı
Dolma Biber 0.5 Kilogram
Limon 0.5 Adet
Domates Rendesi 2 Adet
Taze Nane 0.5 Dilim
Dolmalık Fıstık 0.5 Çay Bardağı
Kuru Soğan 0.5 Kilogram
Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile kavurun bu arada fıstığı da ekleyerek kavurmaya devam edin. Soğanlar pembeleşince rendelenmiş domates, tuz ve şeker ilave ederek suyunu çekene kadar pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci, kuş üzümü, limon suyu, tarçın ve 1.5 bardak suyu ilave edin. Kaynayınca kısık ateşte suyunu çekip yüzeyi gözenekli hale gelince, kıyılmış nane ekleyip karıştırın, altını kapatın. 10 dakika dinlendirin. Ayıklanmış ve yıkanmış dolma biberlere tatlı kaşığı ile doldurun üzerlerine domatesten kapak yapın.
Tencereye dizilen dolmaların üstüne 1.5 su bardağı su ilave edip ocağa koyun. Dolmanın iç harcı artar ise COOK Yağlı Pişirme Kağıdına sarıp dolmaların üstüne yerleştirin. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatınca tencerenin kapağını açarak soğumaya bırakın.
Fotoğraf "Çetin Ceviz" tarafından gönderildi. 16.05.2025
|
Zeytinyağlı Biber Dolması |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172288
Gönderme Tarihi: 26.May.2023
236 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
İçi için:
180 g pirinç
150 ml sızma zeytinyağı
15 g dolmalık fıstık
4 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
15 g kuş üzümü
200 ml su, sıcak
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı toz şeker
½ tatlı kaşığı tarçın
½ tatlı kaşığı yenibahar
½ tatlı kaşığı karabiber
½ demet taze nane, ince kıyılmış
½ demet dereotu, ince kıyılmış
Dolma için:
12 adet orta boy dolmalık biber
1 adet büyük boy domates, çekirdekleri çıkarılmış ve biberleri kapatacak boyda üçgen kesilmiş
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı toz şeker
50 ml zeytinyağı
200 ml su, sıcak
Pirinci bir kaba alın ve üzerini örtecek kadar su ekleyip 3-4 defa kırmadan nişastalı suyu çıkana kadar yıkayın. 20 dakika kadar son suda bekletin. Sonra yıkayıp süzün.
Tencereye zeytinyağını koyarak ısıtın. Dolmalık fıstıkları ve soğanları ekleyin. Pembeleşerek karamelize olana kadar kavurun.
Pirinci de ilave edip fıstık ve soğanla birlikte yaklaşık 5 dakika çevirin. Pirinci kırmamaya özen gösterin.
Kuş üzümlerini ılık suda bir süre bekletip şişmelerini sağlayın, süzün ve pirince karıştırın. Sıcak suyu, tuzu ve şekeri de ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak yaklaşık 10 dakika pişirin.
Yarı diri kalmış pirince suyunu çekince baharatları ekleyin ve karıştırın. Soğuduktan sonra taze nane ve dereotunu ekleyin.
Dolmalık biberlerin sap kısımlarını, kenarlarına parmaklarınızla bastırarak fakat parçalamadan, biberden ayırın. Sonra dikkatlice çekirdekleriyle beraber çekip çıkarın.
Biberleri yıkayıp süzün ve önceden hazırladığınız dolma içini elinizle hafif bastırarak, fazla sıkı olmayacak şekilde doldurun.
Domateslerden biberlerin üzerini kapatacak büyüklükte kapaklar kesin. Sonra doldurduğunuz biberlerin üzerine, domateslerin kenarları biberlerin içine girecek şekilde kapatın.
Hazırladığınız dolmaları alacak büyüklükte bir tencereye, domatesli kısımları üste gelecek şekilde yerleştirin.
Tuzu, toz şekeri ve zeytinyağını gezdirerek döküp sıcak suyu da ilâve edin.
Yağlı kâğıdı hafif ıslatıp suyunu sıkın ve tencerenin içine dolmaların üzerini kaplayacak şekilde serin.
Tencerenin kapağını kapatıp önce yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve yaklaşık 25 dakika, suyunu çekip biberler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan aldığınız tencereyi kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
İyice soğuduktan sonra servis tabağına dizin ve limon dilimleriyle süsleyerek servis edin.
Not: Zeytinyağlı biber dolmasını, isterseniz fırında da pişirebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz dolmaları yüksek kenarlı bir fırın tepsisine dizin. Zeytinyağını, tuzu, toz şekeri ve suyu üzerine gezdirerek dökün. Önceden ısıtılmış 200 . fırında 20-25 dakika pişirin. En son üzerindeki yağlı kâğıdı çıkartıp biberlerin hafifçe kızarmasını sağlayıp fırından çıkartın.
Fotoğraf "Çetin Ceviz" tarafından gönderildi. 02.04.2025
|
Zeytinyağlı Biber Dolması |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1067 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc182892
Gönderme Tarihi: 05.May.2025
93 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet dolmalık yeşil biber
1 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet domates (biri iç harç için, biri kapak olarak kullanılacak)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber, pul biber, nane
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
Yarım limonun suyu
1,5 su bardağı sıcak su
Soğanları ince doğrayın ve zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
Dolmalık fıstık kullanıyorsanız, soğanlarla birlikte biraz kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.
Salçayı ekleyin, karıştırın. Küp doğranmış domatesi, baharatları, tuzu, şekeri ve kuş üzümünü ekleyin.
1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pirinçler suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan alıp limon suyu ve kuru nane ekleyin. Soğumaya bırakın.
Biberlerin üst kısmını kapak şeklinde kesin, içlerini temizleyin.
Hazırladığınız iç harç ile biberleri çok bastırmadan doldurun. Pirinç şişeceği için 1 parmak boşluk bırakın. Üstlerine domates dilimi kapak olarak yerleştirin.
Tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. 1,5 su bardağı sıcak suyu dikkatlice ekleyin.
Kısık ateşte, kapağı kapalı olarak yaklaşık 30–40 dakika pişirin.

|
|
Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifleri Bıldırcın Dolması Tarifleri
|
|