Kısa URL: https://ml.md/lc145884
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2019
570 defa indirildi / yazdırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı
½ su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 damla gül yağı
1 tutam haspir çiçeği (safran)
2-3 su bardağı su
Haspir çiçeği ½ su bardağı su ile pişirilir.
Pirinç ayıklanarak yıkanır ve bir tencereye alınır.
İçerisine 2-3 su bardağı su konularak 20-25 dakika kısık ateşte karıştırılarak pişirilir.
Tencereye şeker ilave edilerek bir iki taşım kaynatılır.
Kaynatılmış haspir çiçeğinin suyu (süzülerek) ve gül yağı pirince ilave edilerek bir iki taşım kaynatılır, ateşten alınır.
Sıcak veya soğuk olarak servis edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc38677
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2009
8,239 defa indirildi / yazdırıldı
Mardin Valiliği
Tatlılardan en çok özellik gösteren zerde, genelde bayramlarda yapılır.
2/3 bardak pirinç
1 1/4 bardak toz şeker
1 çorba kaşığı ararot
2 tutam safran
1/3 bardak kuru üzüm
1/3 bardak beyaz fıstık
1 adet temizlenmiş nar
Ayıklanmış pirinci dört beş su yıkadıktan sonra bir tencereye koyun ve üstüne 6 bardak su ile toz şekeri katarak tencereyi ateşe oturtun ve pirinçler iyice şişerek yumuşak bir hal alıncaya kadar yaklaşık 20 dakika haşlayın. Pirinç yumuşayınca 15 dakika 1/3 bardak su içinde ıslatılmış sonra da kaşıkla iyice ezilerek rengi çıkarılmış safran suyu ile birlikte tencereye katarak iyice bir karıştırın. Sonra buna, 3 çorba kaşığı su içinde eritilmiş ararot katın ve tekrar hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra zerde boza kıvamına gelinceye kadar bunu orta ısıdaki ateşte tekrar yarım saat daha pişirin. Zerde koyulaşınca, ateşten alarak hemen kaselere bölün ve soğumaya bırakın sonra üstlerine siyah kuru üzüm, beyaz fıstık ve nar koyarak süsledikten sonra servis yapın.