Muğla Valiliği
500 gr. tilkişen
3-4 dal taze sarımsak
3-4 dal taze soğan
2 adet yumurta
½ yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Tilkişenler, taze kısımları alınıp kart kısımları atılmak ve acımasın diye de bıçak kullanılmamak suretiyle ayıklanır. Kullanılacak olan taze kısım gerekiyorsa fazla küçültmemeye dikkat ederek birkaç yerden bölünür. Ayıklanan tilkişenler yıkanır, süzülmeye alınır. Ocağa oturtulan yayvan bir tavada yağ ısıtılır. Soğan ve sarımsaklar doğrandıktan sonra kavurmak için kızgın yağa atılır, 4-5 dakika pişirilir.
Servis ederken sıcak ikram edilir. Yanında pilav ve yoğurt iyi gider.
Not: Tilkişen, dilkicek veya dilkimen olarak da adlandırılan yabani kuşkonmazdır. Bitkinin dikenli çalısının kökünden baharda çıkan taze sürgünleri kullanılır. Tilkişene benzeyen köpek dilkimeni, sarmaşık veya acıot denilen bir başka bitki daha vardır. Bazen ikisi bir arada satılır, yemeği yapılırken de birlikte pişirilir. İkisi arasındaki temel fark, birinin tatlı diğerinin acı olmasıdır. Ayrıca şekil itibariyle sürgün uçları, tilkişende tomurcuk ve ayrışmamış, acıotta ise yaprağa dönmüş ve ayrışmış çıkıntılar içerir haldedir. Mevsiminde rahatlıkla pazarda bulunabilen tilkişenin yemek olarak haşlaması, yumurtalı ya da yumurtasız kavurması yapılır.
|