Herkes, aldığı gıdaların hazım keyfiyetini bilmek ve öğrenmek lâzımdır. Zira, fiilî hazma göre, hareket edilirse, mide yorulmaz, insan, rahat eder; işini iyi yapar ve huzur ve sükûnla düşünür; müsterih uyur ve daima şen yaşar.
 
 
MİDESİ ZAYIF OLANLAR İÇİN İKİ SAATTE HAZMOLAN YEMEKLER
 
Ekmek ve bisküviler
 
Rafadan yumurta
 
Yudum yudum içilen süt
 
İyi pişmiş pirinç yemekleri ve tatlıları
 
Kuzu paçası
 
Piliç haşlama ve kızartması
 
Haşlanmış patates veya ezmesi
 
Karnabahar
 
Kuşkonmaz
 
İnce çekilmiş et
 
Elma kompostosu
 
Dil, tekir, merlânos, barbunya balıkları.
 
 
MİDESİ ORTA OLANLAR İÇİN DÖRT SAATTE HAZMOLAN YEMEKLER
 
Havyarlar
 
Tavuk haşlama ve kızartmaları
 
Sığır eti
 
Dana paçası
 
Köy ekmekleri
 
Turplar
 
Pancar
 
Salatalık
 
Çiğ elma
 
Dana bifteği
 
Dana filetosu
 
Som ve ringa balıkları.
 
 
MİDELERİ SAĞLAM OLANLAR İÇİN BEŞ SAATTE HAZMOLAN YEMEKLER
 
Kaz
 
Keklik
 
Tavşan kızartmaları
 
Tütsülenmiş (fumee) dil ve etler
 
Salamura balıklar.
 
 
HAZIMLARI GÜÇ MİDEDE UZUN MÜDDET KALAN GIDALAR
 
Katı yumurtalar, bilhassa yumurta akları
 
Sığır haşlaması
 
Fasulye, bezelye ve mercimeklerin, bakla ve benzerleri
 
Hububatın (zar = kabukları)
 
Meyva çekirdekleri
 
Üzüm ve frenk üzümü çekirdekleri
 
iyi çiğnenmemiş zeytin parçaları
 
Yer mantarları
 
Etlerin (kıymık) küçük kemikleri
 
Balık kılçıkları
 
 
Yukarıda saydığımız çekirdek, kemik kırıntıları ve kılçılklar (appendice) denilen körbarsağa geçip toplanmalarından (appendicite) ameliyatını mucip olurlar.
 
Binaenaleyh, sıhhî gıdaların faydalarını takdir ve dikkat etmelidir. Hazmı çok güç ve zor olan yemekler için. maden sularına, meyva tozlarına, setliç ve gazozlara müracaat edilir.
  
 |