Malatya Valiliği
1 adet orta büyüklükte lahana
2 su bardağı yarma (unlu köftelik bulgur)
1 su bardağı köftelik orta bulgur
5-6 baş kuru soğan
3-4 yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağ karışımı
2-3 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
5-6 parça iliklik kemik ve bir miktar kavurma
Tuz
Karabiber
Reyhan
Kırmızı pul biber
Lahana, yapraklarına ayırıp yıkayın.
Yaprakları, tek tek kaynayan suya batırıp 2-3 dakika haşlayarak kevgir yardımıyla soğuk suya atın. Damarları keserek çıkarıp 6-7 cm genişlikte kesip süzgece alın.
Kemikleri, yıkayıp bir tencerede ocağa koyun. Kemiklerin saldığı suyu çektirdikten sonra, yağ ve yemeklik olarak doğranmış soğan ile kavurun. Salça, su ve tuz ilave ederek bir buçuk saat pişmeye bırakın.
Yarma, orta bulgur, tuz, karabiber, pul biber ve reyhanı, ılık su yardımı ile yoğurun.
Lahana yaprağını açın. İçine bir miktar hamur koyup uçları açık bir biçimde üst üste fazla döndürmeden bir iki kez çevirerek sarın. Lahananın fazlalığını, el ile yırtarak koparın. Sarmayı, avuç içinde sıkın parmak izleri çıkarıp pişeceği tencereye rastgele atın. Sarma aralarına kavurma serpiştirin.
Sarma işlemi bitince kaynayan et suyunu sarma aralarından gözükecek şekilde üzerine dökün.
Üstüne uygun bir baskı koyun. Önce harlı, daha sonra kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirin. Ardından dinlendirin. Tencereyi kendinden daha büyük bir tepsi veya leğene ters çevirerek boşaltıp turşu ve ayranla servis yapın.
Not: Bu yemek, çok hafif sulu olarak ocaktan alınır.
|