|
|
Yarımada Ciğeri (Çeşme İzmir) |
|
yanlışnumara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.09.2016
Mesajlar: 103 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc120087
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2016
1,547 defa indirildi / yazdırıldı
|
Reşat Akbaykal
200 gr. dana ciğer (1 adet yarım ekmek için)
Zeytinyağı
1 adet yarım ekmek
4 dilim domates
Biraz doğranmış kuru soğan
Biraz doğranmış maydanoz
Dana ciğerinin zarı ayıklanır.(Kasaba ayıklatmak daha mantıklı).
Ciğer bütün halinde dipfrize atılır.
1-2 gün dipfrizde dinlendirilen ciğer dışarı çıkarılır.
Oda sıcaklığında 5- 10 dakika beklenerek ciğerin azcık yumuşaması sağlanır.
Ciğer hala sert iken, keskin bir bıçak ile ciğeri yaprak yaprak çok ince şekilde doğrarız. Ciğer parçaları ne kadar ince olursa o kadar iyidir.
Ciğerin donmuş vaziyette sert olması, ince doğranmasına yardımcı olur. Ayrıca ciğerin şoklanması, bazılarımızın sevmediği o ağır ciğer kokusunun da azalmasını sağlar.
Saçın üzerine 2 parmak zeytinyağı koyulur ve yağımız soğukken üzerine ciğer koyulur.
Ciğer saça koyulduktan sonra ateşin altı açılır.
Hızlı ateşte, hızlı bir biçimde ciğer pişirilir.
Ciğerimiz ince doğrandığı için çabuk pişer ve yağ emme riski kalmaz.
Her kırmızı ette olduğu gibi, ciğerin de fazla pişirilmemesi gerekmektedir. İçinin hafif pembe renkte kalması makbuldür.
Zaten çok pişirilen ciğer, sertleşerek kurur ve lezzetini kaybeder.
Diğer tarafta yarım ekmeğimizin içi tek parça halinde söküldükten sonra pişirdiğimiz ciğeri istediğimiz miktarda ekmeğe doldururuz. (150-200 gr)
Ekmeğin içindeki ciğerin üzerine bolca tuz attıktan sonra ince dilimlediğimiz domatesten 3-4 parça koyarız ve yine isteğimize göre doğranmış soğan ve maydanoz da ilave edebiliriz.
Malzemeleri koyduktan sonra çıkardığımız ekmek içini de saçtaki yağa banarız ve vakit kaybetmeden ekmeğe geri yerleştiririz.
Ekmek arası ciğerimiz hazırdır. Yanında turşu biberi ve ayranı da unutmamakta fayda var.
Not: Ciğerin ekmek arasında bu kadar yaygın olarak yenip,satıldığını başka bir yerde görmüş değilim. Bu nedenle hiçbir tabelada yazmasa da ben bu yemeğe yarımada ciğeri diyorum. Daha Alaçatı meşhur olmadan önce yani orijinal Alaçatı varken de bulunan ve Alaçatı meşhur olduktan sonra da bulunmaya devam eden nadir yemeklerden biridir ciğer ekmek. Aynı şekilde Çeşmede de kendimi bildim bileli sokaklarda ciğer ekmek tüketilmektedir. Yani yarımadanın fast foodudur ciğer ekmek. Arnavut ciğerinin aksine bu ciğer, una batırılmadan saçta kızartılmaktadır ve yine Arnavut ciğerinin aksine tabakta değil de ekmek arasında sandviç gibi tüketilmektedir.
Alaçatı turistik açıdan ilerleyip meşhur olunca, doğal olarak Türkiyenin her yerinden işletmeciler burada mekanlar açtılar. Alaçatılıların hiç bilmediği ya da yemediği yemekler Alaçatı yemeği adı altında sunulmaya başlandı ve gerçek yöresel yemekler unutulmaya başlandı. Bu nedenle ciğer ekmeğin hala dimdik ayakta olması da gayet sevindirici. Bir de uydurma Alaçatı yemekleri çıktı Dağ kekiğinde marine edilmiş, soya sosunda haşlanmış, sakızlı Alaçatı böreği Biraz fazla uydurma bir isim oldu; ama ben pek çok yeni restoranda bu tipte sahte Alaçatı yemekleri görüyorum.
Ciğerden bahsedip, bu işin ustalarından bahsetmemek olmaz. Ciğercilerin piri Çeşmeli Ciğerci Hocadır. Sonra rahmetli Gabroz İsmet ve sevgili Tatayi Mehmet. Bunların yanında rahmetli Recep Ağabeyin de ciğerini hala unutamıyorum ki oğlu halen ciğercidir. Alaçatıda ise rahmetli Topal Mehmet (Sarı), sonraları Enişte ve Hasan Tığlı vardı. Ilıcada ise mendirekte Ilıcalı Enişte halen ciğercilik yapmaktadır. Ciğer Ustalarının hiçbirini birbirinden ayırmıyorum, hepsini sevgiyle anıyorum. Çeşme, Alaçatı veya Ilıca Mendireke yolunuz düşerse gördüğünüz ilk ciğercide, ciğer ekmek yemenizi tavsiye ediyorum.
|
|
Yarımada Ciğeri (Çeşme İzmir) Tarifleri Denizli Yemekleri
|
|