| 
 
| 
 
 
 | 
 
Yarım Enginar Dolması (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74632 
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2012 
3,632 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağından kucak dolusu sevgiler
 
bu bölümümüzde bir zeytinyağlı tarifimiz var
 
"Yarım Enginar Dolması" tarifini paylaşacağız
 
ama her zaman olduğu gibi önce malzeme listesi
 
4 adet yapraklı enginar
 
8 tatlı kaşığı pirinç
 
2 adet taze soğan, 1 adet kuru soğan
 
yarım demet dereotu
 
3-4 dal taze nane
 
yarım çay bardağı çamfıstığı
 
1 çorba kaşığı kuşüzümü
 
1 adet kesme şeker
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
ve 1,5 çay bardağı zeytinyağı
 
enginarın kararmasına engel olmak için; 1 adet limon
 
yarım enginar dolmasının malzemelerini öğrendik
 
şimdi içini hazırlayarak işlemlere başlayalım
 
öncelikle 1 adet küçük soğanımız vardı
 
ince doğrayarak başlıyoruz
 
şimdi taze soğanları doğruyoruz
 
ince olması için ortadan dildik
 
ve kıyıyoruz
 
taze nane yapraklarını dallarından ayırdık
 
şimdi naneyi de ince kıyıyoruz
 
naneden sonra son olarak dereotunu da doğruyoruz
 
yarısını dolmanın içinde...
 
yarısını da süslemek için üzerinde kullanacağız
 
şimdi ateşin yanına gidebiliriz
 
tavayı ateşe yerleştirdik
 
1,5 çay bardağı zeytinyağının 1 çay bardağını tavaya bırakıyoruz
 
biraz kızmasını bekliyoruz
 
ve öncelikle çamfıstığını pembeleştirmek üzere tavaya bırakıyoruz
 
şimdi doğradığımız soğanı da ilave edelim
 
yeşilleri daha sonra atalım
 
kavuruyoruz
 
şimdi yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz
 
ıslatmadık, sadece yıkadık
 
hemen arkasından da gene yıkadığımız kuşüzümünü ekliyoruz
 
2-3 dakika kavuruyoruz
 
şimdi baharatları atalım
 
karabiberi...
 
tuzu...
 
biliyorsunuz zeytinyağlı deyince şeker akla gelir, şekeri...
 
yenibaharı ilave ediyoruz
 
1-2 dakika daha çeviriyoruz
 
az önce ayırdığımız taze soğanı ekleyelim
 
birkaç tur karıştıralım
 
sonra yarısını üzerine koyacağımızı söylemiştik dereotu...
 
ve kıydığımız taze nane...
 
taze naneyi fazla kullanmayalım...
 
çünkü tadı oldukça keskin
 
yeşilliğinin yeşil kalmasını istiyoruz
 
ocağı hemen kapatıyoruz
 
ve kendi buharıyla soğuması için bir kapak kapatıyoruz
 
yarım enginar dolmasının içi soğurken
 
biz de enginarlarımızı hazırlayalım
 
biliyorsunuz enginar çok çabuk kararan bir sebze
 
herşeyden önce kararmasına mani olmak için...
 
basit bir karışım hazırlıyoruz
 
soğuk suyu bir kaba bırakıyoruz
 
üzerine yarım limon suyu ekliyoruz
 
ve biraz da tuz
 
şöyle bir karıştırıyoruz, tamamdır
 
şimdi keselim
 
şimdi sapı da şöyle bir 3 santimden kesiyoruz
 
ve yarım enginar dolması demiştik
 
bu şekilde yarıdan kesiyoruz
 
görüldüğü gibi tüyleri çıktı
 
tüyleri açık renkse taze demektir
 
bakın hemen kararmaya başladı
 
hemen limon sürelim
 
tüyleri de kaşık yardımıyla boşaltıyoruz
 
içini boşalttıktan sonra da limon sürüyoruz
 
sapını da bu şekilde soyuyoruz
 
gene limon sürüp hazırladığımız suya bırakıyoruz
 
ve diğer enginarları da aynı şekilde hazırlayarak devam ediyoruz
 
son yarım parçayı da temizledik
 
onu da suya bırakıyoruz
 
5-6 dakika suda kalsın, yıkayacağız ve ateşin yanına gideceğiz
 
şimdi çabuk hareketlerle hemen suyumuzu tencereye bırakıyoruz
 
hazırladığımız yarım enginarları diziyoruz
 
bakın hemen kararmaya başlamış
 
üzerlerine limon sıkalım
 
dolmanın içini pişirdiğimiz için...
 
bunun da pişme süresi uzun olduğu için...
 
önceden sadece enginarları haşlıyoruz
 
yarım saat sonra
 
enginarlarımızın çanak kısımları yumuşadı
 
kabuklar sert
 
şimdi hazırladığımız içi çanaklara dolduruyoruz
 
şimdi üzerlerine yarım limon suyunu gezdiriyoruz
 
zaten su kaynar vaziyette
 
kapağını kapatıyoruz, kısık ateşte 30 dakika kadar pişiriyoruz
 
yarım saat sonra
 
enginarımız çok güzel pişti
 
şimdi ateşi kapatıyoruz yarım saat buharı insin
 
sonra servise sunacağız
 
yarım enginar dolmasının buharı indi
 
artık servis zamanı, kapağını açalım
 
hatırlarsanız yarım çay bardağı zeytinyağı ayırmıştık
 
öncelikle çiğ olarak üzerine gezdiriyoruz
 
ve gene hatırlarsanız dereotu ayırmıştık
 
onu da serpiyoruz
 
dış kabuklarını yemiyoruz
 
eğer çok tazeyse yiyebiliriz
 
birtane daha koyalım
 
ılık ya da soğuk olarak tüketebiliriz
 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
 
enginara değişik bir yorum kattık
 
en kısa sürede deneyin ve bizleri hatırlyın, hoşçakalın...
 
 
 ML® Yarım Enginar Dolması için tıklayın
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Yarım Enginar Dolması (görsel) Tarifleri Video Yemek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |