Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Makaleler > Van'ın Gizli Lezzeti Uşkun (1 adet - 8,040 defa bakıldı)

Van'ın Gizli Lezzeti Uşkun


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Van'ın Gizli Lezzeti Uşkun

Banu Atabay
Yazar

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489
Şehir: Beşevler ÇANKAYA
Kısa URL: https://ml.md/lc107453
Gönderme Tarihi: 09.May.2015
2,382 defa indirildi / yazdırıldı




Uşkun çoğunlukla Van'da biraz da Bitlis ve Siirt çevresinde yetişen Nisan ve Mayıs aylarında bulunabilen yöresel ve yabani bir bitkidir, genelde kayalık ve çorak topraklarda kendi kendine yetişiyor. Yöre halkı tarafından toplanıyor ve aracılar tarafından şehre ulaştırılıyor. "Yabani muz", "yayla muzu", "Kürt muzu" gibi adlarla da anılır. Mevsiminde yörede bulunursanız her köşe başında el arabalarında uşkun satıldığını görebilirsiniz. İlk çıktığı zaman kilosu 15 liradan alıcı bulurken, mevsiminde 5 - 7,5 lira arasında alıcı buluyor.
Yöre halkı bu bitkiyi severek tüketiyor. Sokakta dolaşan yada parklarda yaşlı, genç, çocuk herkesin elinde uşkun yiyen kişilere rastlayabilirsiniz. 15-35 santim arasında uzunluğu olan bu sebzenin kendine özgü bir soyuş tekniği vardır. Önce baştan bir parçası koparılır, sonra muz gibi aşağıya doğru sıyrılır. Tadı ekşidir ve can eriğinin tadına benzer.
Makbul olanı kısa ve ince olanıdır. Özellikle şeker hastalığına, mide rahatsızlıklarına ve baş ağrısına iyi geldiği söylenmekte. Öyle ki halk arasından sadece 1 ay uşkun yiyerek bu hastalıklardan tedavi olunduğuna inanılır. Bize bilgi veren uşkun satıcısı Enver Çinkılıç şeker değeri 400 olan birinin çok kısa sürede 100'lere kadar düştüğünü söylemekte.
Uşkunun yemeği yapılmıyor, pişirilmiyor, çiğ olarak tüketiliyor. Buzdolabı olmadan 10 gün dayanabiliyor.












Van'ın Gizli Lezzeti Uşkun Tarifleri Makaleler



(1 adet Van'ın Gizli Lezzeti Uşkun 8,040 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort