|
|
Turunç Reçeli (Kıbrıs) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106298
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2015
2,007 defa indirildi / yazdırıldı
|
KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi
10 adet turunç
Seker
Limon
Karanfil
Turunçların kabukları güzel bir sekilde rendelenir ve ardından dörde bölünerek soyulur. Soyulan kabuklar büyük bir itina ile ipe dizilir, iki-üç gün suda ıslatılarak bekletilir. Bu süreç içerisinde suda bekleyen turunç kabuklarının acılığı alınmış olur. Daha sonra turunç kabukları tencereye alınır ve sekerle birlikte kaynatılır.
Kaynatılan turunç artık yavaş yavaş son halini almaya baslar. Atesi söndürmeye yakın, tencereye -turuncun akidelesmesi için bir, iki damla limon damlatılır. Son olarak ise, tencerenin içine bir kaç tane karanfil atılarak turunç reçeli soğumaya bırakılır.
Not: Bütün Kıbrıslılar tarafından bilinen ve kış aylarında evlerde ikram edilmek üzere hazır bulundurulan turunç reçeli, karsımıza sadece kahvaltılık bir reçel olarak çıkmamaktadır. Çoğunlukla gelen misafirlere ikram edilmek üzere hazırlanan özel bir tatlı türüdür.
İyi bir turunç reçeli yapmak için, narenciyenin en olgun ve dolgun zamanın beklenmesi gerekmektedir. Kabuklarının iyice kabarmış olması, reçelin yapımını kolaylastırmakla birlikte; reçele harikulade bir lezzet vermektedir. Turunç reçelinin yapımı oldukça zahmetli bir uğraş gerektirmektedir.
KKTCde kız istemeye gidildiğinde, kız evi tarafından sunulan ikramların olmazsa olmazı turunç reçelidir. Ayrıca bebeklerin doğumlarında ve milli bayramlarda da bu tatlı türü hazırlanmaktadır.
Kıbrısta turunç reçelinin günümüze kadar varlığını sürdürebilmesinde, Kıbrısın bir Akdeniz ülkesi olmasının payı büyüktür. KKTCde turunç reçeli, özellikle narenciye bölgeleri olarak da bilinen Güzelyurt ve Lefkede daha fazla yapılmaktadır.
Turunç reçeli günümüz sanayilesmesine ayak uydurarak, bugün marketlerdeki raflarda yerini almış durumdadır.
|
|
Turunç Reçeli (Kıbrıs) Tarifleri Burdur Yemekleri
|
|