Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
2 kg turşuluk acur
1 kg yeşilbiber
2-3 bardak sirke
10 bardak su
1 bardak turşuluk tuz
1/2 bardak limon tuzu
Acur ve biberleri yıkayıp kurulayın. Acurların tepe kısımlarını kesin, uzun olanları 2 veya 3 parçaya kesin. Biberlerin saplarını kesin, uçlarına bıçakla bir delik açın. Acur ve biberleri 5 litrelik bir kavanoz;) yerleştirin. Bir kapta, su, sirke, tuz ve limon tuzunu karıştırın ve kavanoza boşaltın. Salamuranın turşuluk malzemeyi tamamen örtmesi gerekir. Ağzını kapatın ve birkaç hafta serin ve karanlık bir yerde bekletin. Yüzeyde beyazlıklar oluşmaması için hergün bir kepçe ile turşuları kavanozun dibine doğru bastırın. İsterseniz turşuya bir baş sarımsak da koyabilirsiniz.
Not: Sonbaharda, Eylül sonu. Ekim başı gibi mutlaka her evde turşu kurulur. Anteplinin sofrasında turşu eksik olmaz. Acur ve Antep biberi ile yapılan turşunun lezzeti bambaşka olur. Turşu için ince ve sert acur seçmek gerekir.
|