|
|
Trileçe |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173075
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2023
270 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.bim.com.tr
Süt reçeli için:
1 litre Dost süt
1 tepeleme su bardağı toz şeker (250 gr)
1 çay kaşığı Destan karbonat
Keki için:
6 adet Bili bili yumurta
1,5 su bardağı Şafak pudra şekeri (300 gr)
3 su bardağından 1 çorba kaşığı eksik Efsane un (400 gr)
1 paket Destan kabartma tozu
1 tatlı kaşığı Pervin tereyağı
1 tutam Rafine Sofra tuz
Şerbeti için:
Yarım su bardağı toz şeker (125 gr)
1,7 litre Dost Doğal süt (6 bardak + 1 bardaktan 1 parmak eksik)
2 kutu Dost krema
Süt reçeli için:
1 litre süt ile 250 gr toz şekeri derin bir tencerede karıştırın, ocağa alın. Şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırın ve sonrasında daha yüksek ateşe alın.
Süt kaynamaya başlayınca küçük ocakta, kısık ateşe alın ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip çırpıcıyla karıştırın. Sütle karışan karbonat reaksiyona girerek sanki taşacakmışçasına köpürecek. Bu işlem sütün pıhtılaşmasını engelleyecek. Çırpma hareketi köpürmeyi arttıracak, siz durduğunuzda köpürmenin de yavaş yavaş söndüğünü göreceksiniz.
Sütün üzerindeki köpükleri alın. Uzun uzun pişip azalırken tencerenin kenarlarında kalan süt parçalarını nemli bir bezle silin, çok uzun piştiği zaman bunlar yanmaya başlıyor ve o zaman kanserojen bir hal alıyor.
Yaklaşık 3 saat çok kısık ateşte ara ara çırparak pişirin. Burada birazcık yüksek ateşte daha hızlı, yaklaşık 1,5 saatte de pişirebilirsiniz. Bunu yaparsanız daha sık kontrol etmelisiniz ve eğer çok hızlı pişirirseniz kıvamı biraz pürüzlü olabilir. Bu durumda da ince bir süzgeçten süzüp pürüzsüz halini tekrar yakalayabilirsiniz.
Piştikçe kıvam ve renk alacak. 3 saatlik sürenin son 5-10 dakikasında altını çok az açın. Orta ateşe gelmesin ama en kısıkta da kalmasın. Bu sayede reçel iyice kıvam ve sürülebilir bir hal alacak. Rengi bir parça koyulaşabilir.
Biraz kıvam aldığında altını kapatın ve biraz daha karıştırarak soğumaya bırakın. Unutmayın, reçel soğurken de koyulaşmaya devam edecek. Bu yüzden kıvamını biraz daha cıvık bırakabilirsiniz ya da bir tabağa bir kaşık kadar döküp, tabaktaki soğuyunca kıvamını kontrol edebilirsiniz.
Keki için:
6 adet yumurtanın beyazları ile sarılarını 2 adet büyük kâseye ayırın. Yumurta beyazlarını el mikseri ile çırpmaya başlayın. Bu aşamada 1 tutam tuz ekleyin ve çırpmaya devam edin. 3-4 dakika içerisinde kar gibi beyaz yumurta sarıları olacak. Kar gibi olan yumurta beyazlarının üzerine 1,5 su bardağı pudra şekerini kaşık kaşık alarak yavaşça ilave edin. Bu aşamada el mikseri ile karıştırmaya devam edin. Bu güzel karışıma 6 adet yumurta sarısını yine karıştırarak teker teker ekleyin.
400 gr unu ve 1 paket kabartma tozunu eleyin. Elenmiş karışımı yavaş yavaş yumurta beyazına spatula yardımı ile yedirin. Bu işlemi yaparken alttan üste kaldırarak köpüklerin sünmesine izin vermeden yapın.
1 tatlı kaşığı tereyağını tepsiye sürün. Karışımı tepsiye dökün ve üzerini düz bir hat olacak şekilde yayın. 200 derece fansız alt üst fırında 30-35 dakika pişirin.
Şerbeti için:
Geniş bir tencereye yarım su bardağı toz şeker ve 1 litre günlük sütü ekleyin. Ocağın küçük gözünde şekerler eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Şeker iyice eriyince üzerine 2 kutu krema ve kalan sütü ekleyip iyice çırpın. Kremanın top top parçalarının erimiş olmasına dikkat edin. Aksi taktirde bu taneler kekin üzerinde kalacak. Fırından çıkmış ve soğumuş kekin üzerine bu şerbeti dökün ve 2 saat kadar şerbeti çekmesini bekleyin.
Şerbeti çekmiş sütlü kekin üzerine süt reçelini yayın.

|
Trileçe |
 |
dolu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 3327 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc182614
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2025
28 defa indirildi / yazdırıldı
|
Keki İçin:
5 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Sütlü Şerbet İçin:
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
1 su bardağı toz şeker
Kreması İçin:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Yumurtaları ve toz şekeri bir kaba alıp mikserle iyice çırpın.
Karışıma sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilini ekleyip karıştırın.
Yağlanmış ve unlanmış bir fırın tepsisine dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin (kekin üzeri kızarana kadar).
Süt, krema ve toz şekeri bir tencerede karıştırın.
Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak ısındırın. Kaynamasına gerek yok, sadece şekerin erimesi yeterli.
Krem şanti ve sütü bir kaba alıp mikserle çırpın. Krem şanti kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
Fırından çıkan keki, sıcak sütlü karışım ile iyice ıslatın. Kek tamamen sütü emene kadar bu işlemi yapın.
Üzerine hazırladığınız kremayı düzgünce yayarak sürün.
Trileçe'yi buzdolabında birkaç saat soğutun.
Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
|
Trileçe |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1143 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc183214
Gönderme Tarihi: 26.May.2025
29 defa indirildi / yazdırıldı
|
Keki için:
5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Sütlü sos için:
3 su bardağı süt
1 su bardağı krema
3 yemek kaşığı toz şeker
Karamel sos için:
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 ml krema (1 kutu)
Yumurtaları ve şekeri mikserle 5-6 dakika, beyazlaşıp köpürene kadar çırpın.
Un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek ekleyin. Spatula ile alttan üste söndürmeden karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen borcam veya fırın kabına dökün.
Önceden ısıtılmış 170°C fırında 30-35 dakika pişirin. Kürdan testini unutmayın.
Kek fırındayken süt, krema ve şekeri karıştırın. Şeker eriyene kadar karıştırmanız yeterli, kaynatmayın.
Kek fırından çıkınca 10 dakika kadar soğutun. Üzerine kürdanla delikler açın ve hazırladığınız sütlü sosu her yerine eşitçe dökün. Buzdolabında 3-4 saat (tercihen 1 gece) dinlendirin.
Şekeri tavada kısık ateşte eritmeye başlayın (karıştırmadan).
Tamamen eriyip amber rengi alınca tereyağını ekleyin, karıştırın.
Son olarak kremayı dökün (dikkat, sıçrayabilir!). Karıştırarak birkaç dakika pişirin ve ocaktan alın.
Ilındıktan sonra kekin üzerine dökün.
Not: Daha hafif bir versiyon isterseniz, karamel yerine üzerine sadece süt reçeli (dulce de leche) veya meyveli sos da kullanabilirsiniz. Servis ederken üzerine hindistancevizi serpebilir ya da taze meyve ile süsleyebilirsiniz.

|
|
Trileçe Tarifleri Pelte Tarifleri
|
|