İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Düğü (İnce Köftelik Bulgur)
2 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Parça Koyun Kuyruk Yağı ( 70-80 Gr)
2 Adet Soğan
2 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Bardağı Un
2 Su Bardağı Et Suyu
2 Su Bardağı Su
Düğü üzerine ½ su bardağı su serpilip şişmesi için 10 dakika bekletilir.
Daha sonra düğünün ortasına doğranan 1 adet soğan, baharatlar ve tuz ilave edilerek yoğrulur.
Harcın üzerine unun yarısı dökülür ve yoğurmaya devam edilir. Özlü bir kıvama gelince harçtan küçük bilye büyüklüğünde toplar yuvarlanır ve un serpilen tepsinin üzerine atılır.
Bu sırada tencere ocağa konur, ısındıktan sonra içine kuyruk yağı, eriyince üzerine tereyağı ilave edilir.
Yağlar eriyince tencereye doğranan soğanlar, rengi değişince salça konarak kavurma işlemi sürdürülür.
Birkaç dakika sonra et suyu ve sıcak su dökülür ve kaynamaya bırakılır.
Salçalı su kaynayınca içine topalaklar içine atılır, bir iki kere karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
Köfteler suyun yüzeyine çıkmaya başlayınca ateş kısılır, yaklaşık 8-10 dakika sonra tencere ocaktan alınır.
Pişen topalak yemeği sade yenebileceği gibi erik ekşisi, ekşi pekmez veya yoğurtlu sos ile de yenebilir.
Not: Bazı evlerde topalağın içine haşlanmış nohut da konuyor.

|