|
|
Terbiyeli Etli Kereviz Dolması |
|
lezzet yolu
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.04.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc116354
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2016
1,359 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vedat Başaran
4 adet yaprakları kesilmemiş kök kereviz
400 gr. yarı yarıya kuzu ve dana kıyma
100 gr. tereyağı
1 adet kuru soğan
2 adet domates
½ demet maydanoz
¼ demet dereotu
1 adet limon
50 gr. pirinç
Un
1 adet yumurta
½ tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı tuz
Karabiber / Arzuya göre
Pirinci ıslayın. Soğanı ince ince doğrayıp, biraz tuz katıp ve kıymaya ilave edin.
Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın. Hazırladığınız tüm malzemeyi kıyma ile birlikte karıştırma kabına koyun. 1 tatlı kaşığı tuz, ½ tatlı kaşığı karabiber ve suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edip iyice karıştırın.
Bir kabın içinde limonlu su hazırlayın. Kerevizlerin saplarını beş santim kalacak şekilde kesin. Saplı kısımlarını, sonradan kapak olarak kullanacak şekilde kesip; kabuklarını kalınca soyun. İçlerini bıçak yardımı ile oyun. Kapak olarak kullanacağınız kısımların kabuklarını da soyduktan ve saplarını düzelttikten sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.
Hazırladığınız etli harç ile kerevizlerin içini doldurun ve kapaklarını kapatın. Tencereye yerleştirip, pişerken kapakların açılması için üstlerine birer kürdan saplayın. Kereviz sapları ile yapraklarını bir parmak boyunda doğrayıp ilave edin. Tereyağı parçalarını koyup, kerevizlerin yarısına kadar tencereyi su ile doldurun. Tuz ve karabiber kattıktan sonra ıslatılmış yağlı kağıt ile üstünü örtün. Ocağı yakıp, kaynama noktasına gelince kısıp, orta ateşte, 25 30 dakika daha ağzı kapalı olarak pişirin. Suyunu çektiği takdirde sıcak su ilave edin.
Karıştırma kabına 1 yemek kaşığı un koyup, üzerine bir yumurta kırın. Limonun suyunu sıkıp ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Karışım, çok yoğun olduğu takdirde, su ilave ederek inceltin ve bir süzgeçten geçirin.
Yemeğin pişmesine 10 dakika kala, daha önce hazırladığınız domates parçacıklarını katın. Ocaktan indirmeden önce yemeğin suyundan bir miktar alarak hazırladığınız terbiyeye ilave edin. Terbiye, yumurtalı bir karışım olduğu için yemeğin suyunu yavaş yavaş, ısıya alıştırmaya özen göstererek katın. Oluşturduğunuz bu karışımı tencereye ilave edin ve bir taşım kaynatın.
|
|
Terbiyeli Etli Kereviz Dolması Tarifleri Osmanlı Yemek Tarifleri
|
|