| 
 
| 
 
 
 | 
 
Temcit Böreği (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc39578 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2009 
3,567 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
Mütevazı Lezzetler video tarifleri bölümüne hoş geldiniz
 
bu bölümümüzde Ramazan'da, özellikle sahurda tüketebileceğimiz...
 
tok tutma özelliğine sahip güzel bir börek hazırlayacağız
 
"Temcit Böreği"
 
ama önce tabi ki malzemelerimizi öğrenelim
 
1 su bardağı süt
 
yarım su bardağı su
 
1 adet yumurta beyazı
 
3 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 çorba kaşığı sirke
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
ve alabildiği kadar un
 
ara katlar için; yarım paket tereyağı ya da margarin
 
içi için; 1 - 1,5 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
 
10 - 15 dal maydanoz
 
üzeri için; 1 yumurta sarısı
 
1 çorba kaşığı susam
 
ve 1 çorba kaşığı çörekotu
 
malzeme listesinden sonra, "Temcit Böreğinin"...
 
hamurunu yoğurmaya başlayalım
 
önce sıvı malzemelerimizi çukur bir kaba bırakıyoruz
 
sütü, suyu...
 
1 adet yumurta beyazını...
 
3 çorba kaşığı sıvıyağ...
 
biz ayçiçek yağı kullandık
 
fındık yağı, mısırözü yağı da kullanılabilir
 
1 çorba kaşığı sirke...
 
ve tuz
 
kısa süre karıştırıyoruz
 
bundan sonra, ele yapışmayan, orta sertlikte bir kıvam...
 
alana kadar, azar azar un ekleyerek yoğuruyoruz
 
evet hamurumuz gayet güzel oldu
 
orta sertlikte fazla yumuşak olmayan...
 
bir hamur elde ettik, şimdi üzerini kapatıyoruz
 
yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz
 
hamur dinlenirken biz de içimizi hazırlayalım
 
maydanozu elimizden geldiğince ince kıyalım
 
1 ya da 1,5 su bardağı ezdiğimiz beyaz peynirimiz var
 
üzerine maydanozu ilave ediyoruz
 
ve karıştırıyoruz
 
yarım paket margarinimiz vardı
 
hazırlık olarak bunu da eritelim
 
hamurumuz dinlendi artık açabiliriz
 
şöyle alalım
 
bir miktar un serpelim
 
ve hamurumuzu 5 eşit parçaya ayıralım
 
her parçayı da beze şeklinde yuvarlayalım
 
5 tane bezeyi hazırladık, artık açma işlemine başlayabiliriz
 
öncelikle merdaneyle, servis tabağı kadar büyütüyoruz
 
artık merdaneyi bırakıp, oklavayı elimize alabiliriz
 
sararak inceltiyoruz
 
artık istediğimiz büyüklüğe ulaştık
 
bu kadar yeterli
 
az önce erittiğimiz yağı üzerine sürüyoruz
 
dediğim gibi tereyağı da kullanabiliriz
 
bu kadar yağlamak yeterli
 
şimdi zarf gibi dört tarafından katlıyoruz
 
biraz daha yağ sürüyoruz
 
fazla değil
 
bıçak yardımıyla artı şeklinde keserek...
 
dört adet kare elde ediyoruz
 
karelerin ortasına yeteri kadar peynirli iç bırakıyoruz
 
yine zarf gibi kapatıyoruz
 
evet bu şekilde tepsiye yerleştireceğiz
 
ikinci ve diğer bezeleri de aynı şekilde açıp...
 
aynı şekilde biçimlendirmeye devam ediyoruz
 
sonuncu böreğimizi de hazırlıyoruz
 
artık üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürebiliriz
 
şimdi susam ve çörekotunu serpebiliriz
 
sadece çörekotu da kullanabiliriz
 
sadece susam da kullanabiliriz
 
ikisini birden de kullanabiliriz, daha önce söylemiştik
 
artık temcit böreğini önceden ısıttığımız 180 derece fırına verebiliriz
 
kızarana kadar pişiriyoruz
 
temcit böreği fırından çıktı, ılıdıktan sonra servise sunabiliriz
 
biraz zaman harcadık ama, lezzetli bir börek hazırladık
 
İnşallah en kısa sürede denersiniz
 
sadece sahurda değil her zaman tüketirsiniz
 
şimdiden Afiyet Olsun!
 
 
 ML® Temcit Böreği için tıklayın
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Temcit Böreği (görsel) Tarifleri Video Çorba Tarifleri
 | 
 
 
 
 |