Necip Usta
 
 
1 bütün tavşan (2 kiloluk)
 
3 çorba kaşığı tepeleme yağ
 
1 çorba kaşığı tuz
 
2 su bardağı, tavşanı beklettiğiniz marinenin suyu
 
13 su bardağı su
 
Meyanesi için:
 
2 kahve fincanı yağ
 
3 kahve fincanı un
 
Üzerinin garnitürü:
 
40 adet arpacık soğanı
 
3 çorba kaşığı yağ
 
Az tuz
 
Az tozşeker
 
2 kahve fincanı su
 
4 dilim kabuksuz beyaz ekmek
 
Marinesi:
 
1 su bardağı rafine yağı
 
1 su bardağı elma sirkesi
 
1 küçük soğan, piyaz doğranmış
 
2 adet defne yaprağı
 
10 adet tane karabiber
 
10 adet ardıç tanesi
 
4 dal maydanoz
 
1 tatlı kaşığı kekik
 
2 adet tane karanfil
 
 
1) Marineyi hazırlamak için tüm marine malzemesini iyice karıştırınız. Tavşanın kol, but, sırt ve boynunu 4'er santim büyüklüğünde doğrayınız. Marineye yatırıp 3 gün bekletiniz, bir süzgece çıkarıp süzdürünüz, kurulayınız.
 
2) Bir tencereye yağı koyup kızdırınız, tavşanları ilâve edip bırakacakları suyu çekip pembe bir renk alıncaya kadar 15-20 dakika kavurunuz.
 
3) Tuzunu, 2 su bardağı marine suyunu ve 13 su bardağı suyu ilâve edip bir kere kaynadıktan sonra ağır ateşte 1,5 saat pişmeye bırakınız.
 
Meyanesi:
 
1) Bir tencereye yağla unu koyup, un sarı altın rengi alıncaya kadar karıştırarak kavurup tavşana ilâve ediniz.
 
2) 30 dakika daha pişirip kontrol ederek ateşten alınız.
 
Garnitürün hazırlanışı:
 
1) Arpacık soğanını temizleyip kaynar suda 2 dakika haşlayınız.
 
2) Dibi düz bir tencereye koyarak üzerine 1 kaşık yağ, az tuz ve az tozşeker, 2 kahve fincanı su koyup 1 yağlı kâğıt, bir de kapak kapatarak 20 dakika fırında pişiriniz.
 
3) Ekmekleri kibrit biçimi kesip fırında veya yağda kızartınız.
 
4) Tavaya 1 kaşık yağ koyup mantarları 3-4 dakika sote yapınız.
 
5) Üstüne soğanları, sonra mantarları, daha sonra da kızarmış ekmeği serpip hemen servis yapınız.
  
 |