Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi
Tamas Eriği
Erikler seçilir ve yıkanır. Üzerini geçmeyecek şekilde su konularak kaynatılır. Bir süzgeçten geçirilerek suyu alınır. Şeker konulmadan kaynatılarak koyulaştırılır. Sıcakken kavanozlara konulur. Soğuduktan sonra ağzı kapatılır. Kullanılacağı zaman, yeterince sulandırılarak şeker katılarak içilebilir veya yemeklere tat vermede kullanılabilir.
Not: Bölgede çok sayıda farlı erik türü yetişmektedir. Bunların bir kısmı, meyve olarak tüketilirken, bir kısmı da değişik yollardan işlenip saklanmak suretiyle içecek, marmelat ve pestil şeklinde değerlendirilirler. Yörede en sevilen erik türü, tamas eriğidir. Tamas eriği konsantre haline getirilerek, kış aylarında yemeklerde içecek olarak ikram edilir.
|