Tuğrul Şavkay
 
 
700 gr. soğan (ovallerinden), (7 orta boy)
 
500 gr. kıyma
 
200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
 
100 gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış), (1/2 su bardağı)
 
Tuz
 
Taze çekilmiş karabiber
 
45 ml. sirke (3 çorba  kaşığı)
 
1 çorba kaşığı bal
 
1 çay kaşığı tarçın
 
 
Soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. Diplerinden 1/2 cm, başlarından biraz daha derin keserek her iki ucunu düzleyin. Tencerede su kaynatıp, soğanları içine atarak iki taşım kaynatın. Süzdürerek sudan çıkarıp, bir tabağa yerleştirin. Diplerinden bastırarak soğanların katlarım çıkarın.
 
Bir kapta kıymayla ince kıyılmış soğanı, pirinci, tuzu ve biberi iyice karıştırarak dolma içini hazırlayın.
 
Soğanların her bir sargısını hazırladığınız dolma içi ile doldurun. Dolmaları tencereye dizin. Soğanların düzeyine kadar su ya da et suyu ekleyip ateşe oturtun. Bir taşım kaynatıp tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 30 dakika pişirin.
 
Dolmaları tencereden alıp sahanlara aktarın. Bir kapta sirke ve balı karıştırıp, dolmanın suyuna katın. İki taşım kaynatarak bu suyu dolmaların üzerine gezdirin. Üzerlerine tarçın serpip sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 |