| 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | 
 
Siron (Kelkit Gümüşhane) Tarifleri Karadeniz Yemekleri
| 
 |  
| Siron (Kelkit Gümüşhane) |  
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105717 Gönderme Tarihi: 07.Mar.2015
 2,632 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 Un
 Tuz
 Tereyağı
 Kırmızı biber
 
 Verilen malzemelerle hamur yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına getirilir. Sonra hamur yufka büyüklüğünde açılır ve pişirilir. Hamur rulo şeklinde katlanır ve parmak inceliğinde dilimlenir. Daha sonra kurutulan yufka sahana dizilir. Yemeğin sosu için sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve üzerine tereyağı kızdırılarak dökülür. İsteğe göre üzerine kırmızıbiber veya ceviz konur.
 
 Not: Yemek bölgede ekmek olarak tüketilen yufkanın yapımı sırasında üretilmiştir. Bölgede genellikle yazın çok sık yapılıp kurutularak kış boyu tüketilir. Yufkaların yapımı sırasında üretilen Siron, yufkayı rulo şekline getirdikten sonra kesilip kurutulmasıyla hazırlanır.
 Siron, Kelkit'te yapılan Kuşburnu-Pestil Kültür ve Turizm Festivali, Alacapazarı Yayla Şenliği gibi özel günlerde yapılarak tüketilir. Doğum yeri Kelkit'tir. Ancak günümüzde sadece Kelkit'te değil tüm Gümüşhane'de yapılmakta hatta çevre il ve ilçelerde de yapımı yaygınlaşmaktadır. Yayılma alanının genişlemesinde ise yapılan şenlik ve festivallerin etkisi büyüktür.
 
 
  
 
 |  
| 
 
 
 
 
 |  | 
 
   |