|
Şıhıl Mahşi (Gaziantep) |
|
nazmiye
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.09.2020
Mesajlar: 29 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc153326
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2020
481 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Kabak
Kuzu kıyma
Haşlanmış nohut
Soğan
Sarımsak
Tereyağı
Sumak
Pul biber
Karabiber
Tuz
Çeri domates
Maydanoz
Zeytinyağı
Salça
Koruk suyu
Nişasta
Kabaklara kapak yapabilmek için kabağın çapı kadar dilimler kesin ve kabağın baş kısımlarını temizleyip bir soyacak yardımı ile içlerini oyun. Çatal yardımı ile kabakların kabuklarına çizikler atın ve aynı boylarda kesip derin yağda 5 dakika altın rengi olana dek kızartın ve peçete yardımı ile fazla yağını alıp kabaklarınızı tuzlayın.
Tavada tereyağını eritin yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin hafif soteledikten sonra kıymayı ekleyin ve 6-7 dakika orta ateşte kavurun ardından haşlanmış nohutlar, pul biber, karabiber, sumak ve tuzu ekleyip hafif soğumasını bekleyin.
Ufak bir tencerede soğan ve sarımsağı soteleyin ardından ikiye bölünmüş çeri domatesleri ekleyin ve yaklaşık 25 dakika orta ateşte pişirin. En son tuz ve şeker ekleyip süzgeç yardımı ile sosu süzüp ihtiyaç olursa nişasta ile bağlayın.
Mixer yardımı ile zeyntinyağı ve maydanozları sapları ile beraber homojen karışım elde edene kadar çekin, ufak bir tencerede 10 dakika kaynattıktan sonra 15 dakika dinlenmesini bekleyin ve tülbent ile yağı süzün, sonuç olarak yeşil bir yağ elde edeceksiniz.
Sarımsakları tuzla ezin ve yoğurt ile çırparak, sarımsaklı yoğurdunuzu elde edin.
Soğuk ürünleri şıhil mahşi pişene kadar dolaba kaldırın.
Kızarmış kabaklarımızın içini yaptığımız harç ile doldurarak kapaklarını üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kapayın ve 180 derece fırında 25 dakika su, salça ve koruk suyu karışımı ile fırında pişirin.
Pişen şıhil mahşilerin üzerine sarımsaklı yoğurt, çeri domates sos ve maydanoz yağı ile lezzetlendirip sıcak servis ediniz.
|
Şıhıl Mahşi (Gaziantep) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145321
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2019
542 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram kabak
1 çay bardağı sıvı yağ
İçi için:
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı domates salçası
500 gram dana kıyma
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 avuç doğranmış maydanoz
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru nane
Servis için:
1 su bardağı yoğurt
Kabakları yıkayıp dışlarını çatalla çizin.
İkiye bölüp ve içlerini oyun.
Kabağın iç malzemesini kenara alın, dış kısımlarını sıvı yağda kızartın.
Dolmanın içi için soğanları yemeklik doğrayın.
Sıvı yağı tencerede ısıtıp soğanları yumuşayana kadar yağda kavurun.
Soğanlara dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam edin.
Domates salçasını ekleyip kavurma işlemini sürdürün.
Kıymayı ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın.
Kıyma suyunu çektikten sonra nohutları da tencereye ilave edin.
Maydanozları ince ince doğrayıp harca ekleyin ve altını kapatın.
Kızartmış olduğunuz kabakların içlerini dolma harcıyla doldurun, ağızlarını kabağın içinden çıkardığınız parçalarla kapatın.
Kabakları fırın kabına dizin.
Domates salçası, su ve kuru naneyi karıştırıp dolmanın sosunu hazırlayıp kabakların üzerine gezdirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp yemeğinizi 30 dakika kadar pişirin.
Servis etmeden önce üzerine çırpılmış yoğurt ve yemeğin sosundan gezdirin.
|
Şıhıl Mahşi (Gaziantep) |
|
güz yeli
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.11.2016
Mesajlar: 29 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc126672
Gönderme Tarihi: 10.Tem.2017
3,868 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kabak
250 gram satır kıyması
yarım su bardağı bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Az miktarda maydanoz
1 tutam tuz
1 su bardağı su
250 gram yağ
Üzeri için:
1 kase yoğurt
Kabakların kabuklarını incecik soyun ya da kabak oyacağı aletinin arka tarafı ile kazıyın. Her iki şekilde de çok ince soymaya özen gösterin. İçlerini oyarak boşaltın.
Bir tavaya çok az yağ koyun ve kabakları kızartın. Bir peçetenin üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.
Soğanı ve biberleri minik minik yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını soyun ve yine minik doğrayın.
Kıyma, soğan, biber, domates, kıyılmış maydanoz ve biber salçasını karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve leblebileri ekleyin.
Karışımı kabakların içine doldurun. (kabak dolması yaparken harcın içinde pirinç olduğu için biraz gevşek doldurulur, şıhıl mahşi de pirinç olmadığı için kabakları aldığı kadar harç ile dolduruyoruz)
Bir tencereye kabakları dik olarak dizin. 2 Su bardağı kadar su ekleyip, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynayınca altını kısıp 20 dk. kadar pişirin ve üzerine yoğurt döküp servis edin.
|
|